Obavijesti

News

Komentari 38

U Bruxelles bi mogla najmlađa hrvatska zastupnica u Saboru

U Bruxelles bi mogla najmlađa hrvatska zastupnica u Saboru
5

Na izborima za europski parlament mnoge su žene i u tom su smislu ovi izbori iznimka od uobičajene hrvatske parlamentarne prakse koja je posve patrifokalna

VIDEO

Uz plaću od 7339 eura EU parlamentarci za 12 mjesečnih zasjedanja zarade još 3408 eura. Uz to im se isplaćuje neoporeziva naknada za troškove u visini od 3980 eura pa ukupni iznos koji zarade na mjesec iznosi oko 14727 eura. No naši se političari ne bore za te prizemne interese, nego u Bruxelles odlaze kako bi zastupali interes običnog, malog hrvatskog čovjeka i voljene nam domovine...

Jedno od najvećih iznenađenja na SDP-ovoj listi za EU parlament je sigurno ime novopečene supruge ministra poljoprivrede, Sandre Petrović Jakovine (28).

Dosad najmlađa saborska zastupnica tako će uskoro možda postati i najmlađa europarlamentarka. Iako je na listi najavljena kao kandidatkinja koja govori čak pet jezika, to je na kraju i ona demantirala.

- Odlično govorim samo engleski, ali je točno da sam svladala samo osnove još četiri strana jezika tako da imam osnovno znanje vokabulara i gramatike, to stoji i u mom životopisu. Osobno sam se uvjerila da je europarlamentarcima sasvim dovoljno dobro poznavanje samo jednoga radnog jezika parlamenta, a to je uglavnom engleski. Iskusni parlamentarci poznaju i ostale radne jezike, ali to nije presudno važno. Nužno poznavanje francuskog jezika tiče se samo administracije, dok vam, recimo, poznavanje na primjer talijanskog jezika, koji nije radni jezik EU, može koristiti jednako kao i poznavanje hrvatskog - rekla je nedavno Petrović Jakovina.

Ne želim govoriti je li kolegica Jakovina trudna, to je njezina privatna stvar; kazao je Igor Drgovan

No, iznenađenjima o Sandri Petrović Jakovini nema kraja. Već se neko vrijeme nagađa da je SDP-ova kandidatkinja za EU parlament - trudna!

O tome se posljednjih dana naveliko govori među SDP-ovcima. Navodno je riječ o trećem mjesecu trudnoće, a to je razdoblje koje je osjetljivo pa zasad o tome javno ne govori. Službenu potvrdu upravo zbog toga nismo uspjeli dobiti, ali nitko iz stranke nije ni demantirao. Činjenica je da bi Petrović Jakovina trebala roditi malo nakon što sjedne na svoje mjesto u parlamentu i otići na rodiljni s pravima europarlamentarke. U tom je kontekstu otvoreno pitanje njezine plaće. 

Naime svi kandidati s liste SDP-a pristali su se odreći razlike u plaći između plaće hrvatskog saborskog zastupnika i plaće u Europskom parlamentu u korist Zaklade Ana Rukavina.

- Ona se slaže s time da plaću europarlamentarke daje u humanitarne svrhe, a što se tiče rodiljnog o tome ništa ne znam. I ne mogu govoriti u nečije tuđe ime, osobito ako je riječ o nečem privatnom i osjetljivom kao što je trudnoća- rekao je Igor Dragovan, tajnik SDP-a.

No, Sandra Petrović Jakovina neće biti prva trudnica u Europarlamentu. Talijanska zastupnica Licia Ronzulli svoje je sedmotjedno dijete svakodnevno dovodila sa sobom na posao u Parlament i tamo ga dojila, što je izazivalo pozornost akreditiranih novinara. 

Nepoznata imena na SDP-ovoj listi

Na SDP-ovoj je listi još dvoje relativno nepoznatih imena. Riječ je o Marinu Baldiniju, i Olegu Valjalu. Valjalo je do nedavno bio zamjenik bivšeg ministra turizma Veljka Ostojića pa mu je vjerojatno trebalo brže bolje naći neku novu dužnost. Financijski je stručnjak i turistički menadžer najvećih dubrovačkih hotelskih grupacija.

- Više od 10 godina bio sam u bankarskom sustavu, najprije Dubrovačke banke, pa potom Hypo Alpe Adria banke, a zatim član Uprave hotela Dubrovnik Palace i menadžmenta Jadranskih luksuznih hotela koji su nekoć bili u vlasništvu Gorana Štroka. Mislim da ćemo biti dobar tim u Ministarstvu turizma. Najveći će nam zadaci biti strateški postaviti okvire koji će dovesti do povećanja konkurentnosti hrvatskog turizma podizanjem kvalitete smještajnih objekata i investicija, ponajprije u hotelima, ali i produljenjem sezone. Jednako je važno investirati i staviti u funkciju hotelske kapacitete koji ne rade. Naravno, država ne može sama ništa napraviti, ali u dobroj suradnji s privatnim sektorom možemo napraviti pomake. Osobno smatram da je rad na edukaciji kadra u ugostiteljstvu i turizmu jako važan - kazao je Valjalo dan uoči svojeg imenovanja za pomoćnika ministra turizma.

Marin Baldini je povjesničar umjetnosti i dolazi iz Istre, načelnik je općine Vižinade. 

Na jedanaestom mjestu je Melita Mulić, SDP-ovka čije kompetencije za taj posao svi uzdižu do neba. Dugo godina radila je u Ministarstvu vanjskih poslova, članica je izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran, dok je u tri izaslanstva (u zajedničkom parlamentarnom odboru RH - EU, u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe te u Parlamentarnoj dimenziji Srednjoeuropske inicijative) ta je turistička komunikologinja zamjenica člana. Osim toga, voditeljica je Međuparlamentarne skupine prijateljstva s Belgijom. Kolege je jako hvale.

- Melita je sva u tome i kada bi bila izabrana uvjereni smo da bi nas odlično zastupala- rekli su u glas SDP-ovci GO Zagreb.

HDZ-ova "pobjednička" lista

Nakon gafa Ingrid Antičević Marinović - koji su iskoristili mnogi vlasnici kafića i ukrasnih predmeta, kojima je “Pipl mast trast as” dobrodošao za promidžbu njihovih proizvoda, u eurostožeru HDZ-a na predstavljanju kandidata, sva su lica bila doslovce ozarena srećom. 

Dubravka Šuica je naime profesorica engleskog i njemačkog jezika, pa je tu činjenicu spretno iskoristila na prezentaciji, gdje je progovorila solidnim engleskim. Nekoliko dana poslije Zoran Milanović nevješto je pokušao aludirati na njezin izgovor, pa je rekao da “profesori engleskog govore za minus dva”, pa je izazvao bijes cijelog ceha predavača engleskog jezika, koji su mu se u televizijskom dnevniku revanširali ekspertizom koja je pokazala da njegov engleski nije tako sofisticiran kako on misli, i da je riječ o "wishfoul thinking” engleskom... 

HDZ-ovca Plenkovića poštuje čak i Milanović

Andrej Plenković, bivši državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova, tečno govori engleski, ali i nekoliko drugih jezika. Općenito ga se smatra potencijalnim liderom u HDZ-u i njenim vjerojatno najperspektivnijim mladim stručnjakom - Vesna Pusić svojedobno mu je, navodno, ponudila da ostane u njezinu ministarstvu, ali je on je to odbio, i učlanio se u HDZ. 

Tomislav Karamarko je listu kandidata HDZ-a za Europarlament opisao kao pobjedničku. 

- To je jedna kvalitetna lista  koja ima težinu, stručnjake i ljude koji imaju iskustva u vanjskoj politici i naši su stranački djelatnici. Ima tu mladosti, perspektive i iskustva. Među prvih sedam naših kandidata na listi je pet dama. Mislim da je to novina, jedna rekao bih gotovo ženska lista - izjavio je Karamarko i dodao:

- Program jest što bolja  adaptacija Hrvatske u Europskoj uniji i ovi ljudi će imati veliku zadaću u prvih godinu dana. Taj posao će biti na njihovim leđima... 

Problem će mu sada stvarati Ruža Tomašić, koja će nakon ispada o "gostima" u EU parlamentu - uspije li ući - pripadati desnoradikalnom krugu, a on je od ostalih zastupnika lijevog i desnog centra izoliran svojevrsnim sanitarnim kordonom, što Karamarku svakako ne treba... 

I Seljaci imaju svog aduta u rukavu

Pod sloganom “people  must trust” Nezavisni seljaci Hrvatske (NSH) izlaze na izbore za Europarlament kako bi i seljaci bili zastupljeni u EU parlamentu, a ne samo (malo)građani.

Kandidatkinja na listi NSH-a za Europski parlament je poljoprivrednica Dubravka Mavrin. Njezina je biografija za hrvatske uvjete posve začudna: dok svi sa sela bježe u grad, ona je iz Zagreba - pobjegla na selo! Rođena Zagrepčanka danas ima svoje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. 

Glavni tajnik NSH-a Vladimir Novotny najavio je da stranka stvarno zastupati interese građana i da želi  da se čuje i njezin glas i da sudjeluje u odlučivanju o europskom zakonodavstvu. No, ako ona i ne uđe, supruga ministra poljoprivrede znat će zastupati i selo.

>>> Ovaj tekst u cijelosti je preuzet iz 24sataExpressa

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb