News

Komentari 47

Jakov Kitarović: Supruzi ću kupiti cvijeće, obožava orhideje

Jakov Kitarović: Supruzi ću kupiti cvijeće, obožava orhideje

Uz zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, otvorenju 51. Međunarodne vrtne izložbe prisustvovao je i suprug predsjednice Republike Jakov Kitarović

"Floraart" - 51. Međunarodna vrtna izložba svečano je u ponedjeljak otvorena na zagrebačkom Bundeku gdje će posjetitelji do 5. lipnja besplatno moći razgledati ponudu 217 izlagača među kojima i 18 inozemnih iz osam zemalja.   

Izlagači su stigli iz Slovenije, BiH, Francuske, Njemačke, Italije, Nizozemske, Mađarske i SAD-a. Oni i njihove hrvatske kolege na izložbi se predstavljaju u parku uz jezero Bundek, na oko 30 hektara površine, ponajprije s prigodnom prodajom raznog cvijeća i kaktusa, ali i supstratima i sjemenjem, strojevima, komunalnom opremom i opremom za dječja igrališta te drvenim, kamenim, kovinskim i betonskih proizvodima i galanterijom.

Posjetitelji će moći vidjeti i suho, svileno i papirnato cvijeće, pribor za cvjećarstvo, slike, kolaže i oslikane marame na temu cvijeća. Također, moći će kušati zdravu hranu i proizvode od ljekovitog bilja.

Floraart je popraćen svakodnevnim kulturno-umjetničkim programom, djeca će moći uživati u "Floragradu" odnosno u predstavama, čitanju priča i oslikavanju lica, a stručna predavanja održavat će se u Botaničkom vrtu.  

Igor Toljan, voditelj Zrinjevca, koji organizira izložbu, ocijenio je da se ideja o organizaciji manifestacije poput Sajma cvijeća odnosno Floraarta, s povijesnim odmakom i iskustvom od 50 godina, pokazala u potpunosti opravdanom jer raste svijest o važnosti vrtne i perivojne umjetnosti u Zagrebu i Hrvatskoj, potrebi nastavka tradicije štovanja prirodne i kulturne baštine te sustavno afirmira hortikulturnu struku.

"'Floraart' je i sam postao dio kulturne povijesti Zagreba. Zauzima važno mjesto u dinamičnom kulturnom i društvenom životu grada, a svojom je kvalitetom pridonio međunarodnom priznanju hrvatske florističke scene i njezinu uklapanju u aktualne europske tijekove", rekao je Toljan te dodao kako Grad Zagreb financira "Floraart" s dva milijuna kuna. Upozorio je i kako struka mora više biti uključena u strateško planiranje zelenih površina u urbanim sredinama.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako je lijepo biti na "Floraartu", na jubilarnoj 10. obljetnici izložbe na Bundeku, te se i prisjetio kada je taj prostor uz jezero Bundek uređivao zajedno s Toljanom.

"Rapsodija cvijeća, perivojne kulture i vrtne kulture dolazi do izražaja ovdje na Bundeku", rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potsjetivši kako se  ove godine 'Floraart' na Bundeku održava već deseti put, a samo lani bilo je 300.000 posjetitelja.  

Otvorenje izložbe prepustio je pomoćnici ravnatelja URIHO-a (Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osobe s invaliditetom) Ljubici Lukačić koja je pozvala građane da posjete izložbu na prekrasnom jezeru Bundeku koji je prilagođen i osobama s invaliditetom, da uživaju i kupe nešto cvijeća i ponesu ga kućama. 

Na otvorenju izložbe bio je i Jakov Kitarović, suprug predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović. Novinarima je izjavio da će supruzi kupiti cvijeće, jer ga obožava, posebice orhideje. Naglasio je i kako je 'Floraart' divna prilika da se izađe u park te uživa u proljeću, cvijeću i zelenilu.  

Otvorenje izložbe uljepšao je Ansambl narodnih plesova i pjesama LADO, a otvorio ju je svojom izvedbom hrvatske himne. 

Najčitaniji članci