Obavijesti

News

Komentari 64

Jakovčić o optužbama: To su laži, spreman sam za detektor

Jakovčić o optužbama: To su laži, spreman sam za detektor
1

Nijemac List, podsjetimo, tvrdi da 12 godina pokušava pokrenuti izgradnju polo-igrališta u Motovunu i tvrdi da u tome nije uspio jer nije htio platiti Jakovčićev reket

VIDEO

Slučaj  izgradnje polo igrališta s popratnim sadržajima podno Motovuna najveća je politička, financijska i zemljišna prijevara koja se u Istri događa zadnjih godina. Stoga me ne čudi sprega sumnjivog poduzetnika g. Lista, propalih političara g. Kajina i g. Heraka te pojedinaca s HTV-a koji protiv mene vode medijski rat već 15 godina - izjavio je na danas održanoj konferenciji za medije zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić.

- Upravo zato, HTV je objavio prilog kojim obmanjuje javnost i pri tome ne žele objaviti relevantnu istinu cijeloga slučaja, mada je HTV bio upoznat sa svim činjenicama, kazao je Jakovčić te je, priopćava IDS, najavio da će pokrenuti tužbe i time zadovoljštinu zatražiti na sudu. Zastupnik IDS-a u EP ponudio je i dokaze da se radi o zemljišnoj prijevari. Tvrdi da je poduzetnik List sa svojim partnerima ništavim pravnim poslom pokušavao oštetiti Republiku Hrvatsku i njeno vanknjižno vlasništvo nad poljoprivrednim državnim zemljištem podno Motovuna.

- Naime, imenovani je poduzetnik kupio poljoprivredno zemljište od fizičke osobe (koja je prethodno ništavim ugovorom nasljeđivanjem stekla optantsku imovinu) te se bez osnova predstavljala kao vlasnik predmetnog zemljišta. Pravno je potpuno jasno da optantska imovina ne može biti predmetom nasljeđivanja u pravnom poretku Republike Hrvatske te prema tome ne može biti niti predmetom kupoprodaje. Pokušaj stavljanja u promet optantske imovine presedan je koji ima pravne i političke nesagledive posljedice za pravni poredak i financijsku stabilnost Republike Hrvatske! Osnovano sumnjam da su svi sudionici toga ništavnog pravnog posla bili upoznati sa svim relevantnim činjenicama i time svjesno naštetili interesima Republike Hrvatske. Postavljam jasno pitanje iz kojih razloga zastupnik Kajin, HTV i načelnik općine Motovun g. Pahović štite interese sumnjivog poduzetnika svjesni činjenice da se maksimalno ugrožavaju interesi Republike Hrvatske - kaže Jakovčić.

Dodao je da je zemljište koje je ništavim pravnim poslom pokušao preuzeti sumnjivi poduzetnik List plaćeno 120.000 eura. Uskoro nakon toga to isto zemljište se, piše u priopćenju stranke, hipotekarno opteretilo sa 900.000 eura. U tužbi koju je sumnjivi poduzetnik iz tvrtke Polo Arena Montona dignuo protiv AZZRI-ija tvrdi se da to isto zemljište ima "poštenu tržišnu vrijednost" od 3.410.132,00 eura.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ove nepobitne činjenice o nevjerojatnoj financijskoj pozadini govore sasvim jasno u prilog tvrdnji da se radi o pokušaju stvaranja potpuno lažnog dojma o veličini ulaganja sumnjivog Poduzetnika. Treba dodati da je nejasno zašto zastupnik Kajin i HTV podržavaju poduzetnika koji pokušava steći vrlo vrijednu imovinu, veličine 18 ha, a čija je prostorno-planska namjena sportsko-rekreacijska i građevinska. To je zemljište plaćeno mizernih 5 kn po m2 - dodao je Jakovčić te je istaknuo i nepoštivanje procedure.

- Sumnjivi Poduzetnik odbio je pokrenuti proceduru izrade Studije utjecaja na okoliš, za koju je zastupnik Kajin izjavio da je "nepotrebna". Pitam se zašto zastupnik Kajin direktnim izjavama štiti privatne interese sumnjivog Poduzetnika, a ne zakone i druge propise Republike Hrvatske? Zašto sumnjivi Poduzetnik baš sada daje izjave protiv mene? To čini zato jer upravo traju dva sudska postupka, koji bi trebali zaštiti interese Republike Hrvatske i Općine Motovun, a ne njegove privatne interese. Ne mogu se oteti dojmu da se u ovom slučaju radi i o pokušaju pritiska na pravosuđe od strane sumnjivog Poduzetnika koristeći neuspješne političare i pojedince iz medija - smatra Jakovčić te poziva sva nadležna državna tijela da odmah poduzmu sve neophodne radnje kako bi se u cijelosti zaštitili interesi Republike Hrvatske.

 - Pozivam da se odmah obave svi neophodni izvidi tvrtkama koje su uključene u ovaj ništavni posao kako bi se spriječili daljnji sumnjivi poslovi. Pozivam i da se odmah obave informativni razgovori sa svim uključenim pojedincima i zatraže nedvosmisleni dokazi za sve njihove tvrdnje, svakako, uključujući i mene - rekao je.

Na pitanje novinara hoće li se odazvati Kajinovu i Herakovu pozivu da se podvrgne detektoru laži kako bi sa sebe skinuo sumnju za reketarenje, Jakovčić je odgovorio: "Pristajem na sve, ali najprije želim cijeli slučaj riješiti na sudu."

Investitor Georg List, koji je bivšeg istarskog župana, europarlamentarca Ivana Jakovčića optužio za reket, rekao je danas kako ostaje pri svojim tvrdnjama te kako je spreman i na detektor laži i dokazivanje na sudu.

List, podsjetimo, tvrdi da već 12 godina pokušava pokrenuti projekt izgradnje polo-igrališta u Motovunu i tvrdi kako u tome nije uspio jer nije pristao platiti Jakovčićev reket. 


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu