News

Komentari 9

Jandroković: Snažno pomažemo Ukrajini, cijeli zapadni svijet stao u obranu slobode i prava

Jandroković: Snažno pomažemo Ukrajini, cijeli zapadni svijet stao u obranu slobode i prava

Jandroković je novinarima kazao kako je s Georgeom Fureyjem, koji je u službenom posjetu Hrvatskoj, najviše razgovarao o ruskoj agresiji na Ukrajinu

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Senata Kanade poručili su nakon sastanka u Zagrebu kako su hrvatsko-kanadski odnosi prijateljski i saveznički, dok su dvije zemlje suglasne i po pitanju podrške Ukrajini.

Jandroković je novinarima kazao kako je s Georgeom Fureyjem, koji je u službenom posjetu Hrvatskoj, najviše razgovarao o ruskoj agresiji na Ukrajinu.

- Hrvatska i Kanada imaju gotovo identične stavove. Osuđujemo i osudili smo rusku agresiju na Ukrajinu i dajemo snažnu podršku ukrajinskom narodu u borbi za slobodu- kazao je Jandroković nakon razgovora.

- Snažno već sada pomažemo Ukrajini i tu ćemo podršku nastaviti dalje. Izrazili smo zadovoljstvo time što je cijeli zapadni svijet stao u obranu vrijednosti kao što su sloboda, demokracija, vladavina prava, zaštita temeljnih ljudskih prava i to će biti politika s kojom ćemo nastaviti ubuduće- dodao je.

Istaknuo je kako su odnosi Hrvatske i Kanade "iznimno dobri i prijateljski".

Predsjednik Hrvatskog sabora posebno je apostrofirao hrvatsku dijasporu u Kanadi kao "most koji povezuje dvije države".

- Vrlo su aktivni kada je u pitanju razvoj bilateralnih odnosa, ali su bitni i u segmentu ekonomije. Imamo uspješne investitore među Hrvatima iz Kanade- istaknuo je Jandroković.

Ekonomska suradnja Kanade i Hrvatske izražena je među ostalim u turističkom sektoru (preko 100 tisuća kanadskih turista posjetilo je Hrvatsku 2022.), na području energetike i brodogradnje, kazao je predsjednik Hrvatskog sabora.

- Vjerujemo da će odnosi koji su politički sjajni dobiti još snažniju dimenziju kada je u pitanju ekonomska, turistička i svaka druga suradnja- dodao je.

Furey je istaknuo kako su hrvatsko-kanadski odnosi "vrlo pozitivni i vrlo prijateljski".

- Jedan od ključnih razloga posjeta je ne samo potvrđivanje savezništva s Hrvatskom, već i potvrda prijateljstva među zemljama- dodao je.

Furey se Hrvatskoj zahvalio na podrški Ukrajini, istaknuvši kako i Kanada "u potpunosti podržava Ukrajinu".

- Nadamo se da će podrška samo rasti- dodao je.

 

 

Najčitaniji članci