Obavijesti

News

Komentari 2

Janša: 'Maloprodajne cijene neće rasti. Tako je i na tržištu'

Janša: 'Maloprodajne cijene neće rasti. Tako je i na tržištu'

Slovenska vlada je zbog naglog rasta cijena privremeno zamrznula cijene naftnih derivata na 30 dana, ali Janša tvrdi da će zbog postupnog sniženja cijena sirove nafte na burzama ta regulacija zapravo trajati kraće

Slovenija će zemni plin iz Rusije zamijeniti plinom iz Alžira, a spremna je aktivirati i rezerve naftnih derivata ako bi to bilo nužno potrebno, izjavio je slovenski premijer Janez Janša , prenosi u petak portal Siol.net.

Odgovarajući na kritike opozicije da njegova vlada nije adekvatno reagirala na eskalaciju cijena nafte i zemnog plina koje se vezuju uz ukrajinsku krizu, Janša je kazao da je ministar vanjskih poslova Anže Logar nedavno u Alžiru postigao dogovor koji će omogućiti da Slovenija zemni plin iz Rusije od kojega je ovisila zamijeni alžirskim.

Pogledajte kako je izgledao sastanak premijera Slovenije, Češke i Poljske sa Zelenskim
Pogledajte kako je izgledao sastanak premijera Slovenije, Češke i Poljske sa Zelenskim

- Mislim da će sporazum uskoro biti i potpisan, a omogućuje punu opskrbu plinom za manje od godinu dana. Imamo dovoljno energetskih rezervi kad se radi o naftnim derivatima i možemo intervenirati ako bi došlo do potpunog zastoja - dodao je slovenski premijer.

Računa se da bi u tom slučaju Slovenija dobivala plin Transmediteranskim plinovodom koji povezuje Alžir s Italijom. Taj plinovod ima mogućnost dodatnih kapaciteta za povećanje isporuka u Europu, a Alžir u Europu tankerima isporučuje i ukapljeni plin za LNG terminale.

Slovenska vlada je zbog naglog rasta cijena privremeno zamrznula cijene naftnih derivata na 30 dana, ali Janša tvrdi da će zbog postupnog sniženja cijena sirove nafte na burzama ta regulacija zapravo trajati kraće i da će sadašnje cijene pasti.

- S obzirom da cijene na svjetskim tržištima padaju, zamrzavanje će vjerojatno trajati kraće, s time da se maloprodajne cijene neće povećavati nego padati, kazao je Janša.

Janša vjeruje Ukrajincima: Kijev nikad neće pasti, ruske snage koje ga napadaju su preslabe...
Janša vjeruje Ukrajincima: Kijev nikad neće pasti, ruske snage koje ga napadaju su preslabe...

Ustvrdio je da je njegova vlada na području energetske politike mnogo učinila na nacionalnom i europskom planu, pa je tako lani kao predsjedavajuća Vijeća EU-a predložila da se cijena električne energije u EU-u više ne računa prema cijeni plina koji kod električne struje čini samo 10 posto ukupne proizvodnja.

- U toj nam je bitci uspjelo dobiti suglasje svih članica, pa je od Europske komisije zatraženo da do kraja ožujka popravi formulu za izračunavanje cijene struje koja je nerealna, a to će se onda realizirati najkasnije u svibnju ove godine, kazao je Janša, prenosi Siol.net.

>>> Sve o ratu u Ukrajini iz minute u minutu pratite OVDJE <<<

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...