Obavijesti

News

Komentari 2

Janša najavljuje digitalnu transformaciju Slovenije

Janša najavljuje digitalnu transformaciju Slovenije

Slovenski premijer Janez Janša govorio je u ponedjeljak u parlamentu o digitalnoj transformaciji zemlje, istaknuvši da je njegova vlada do sada na tom planu napravila prve odlučne korake, s čime misli i nastaviti

VIDEO

"Slovenija se lani probila na deveto mjesto od 190 država po indeksu održivog razvoja na ljestvici OECD-a, a znatno smo povećali i svoj digitalni indeks", kazao je Janša na sjednici parlamenta, govoreći o uspjesima svoje vlade u manje od dvije godine njena mandata.

Digitalni indeks je važan u vrijeme kad je digitalna transformacija EU-a jedna od ključnih strategija i u tome smo lani ostvarili znatan napredak, kazao je Janša.

Napredovali smo u digitalnoj transformaciji i poboljšali indeks, što je vrlo teško, a to smo uspjeli zahvaljujući osnivanju nove vladine službe za digitalnu transformaciju. To nam je omogućilo bolje usmjereno korištenje sredstava koje smo u pregovorima za tu namjenu osigurali iz europskih sredstava, kazao je Janša.

Pahor i Janša tvrde: Odnosi sa našim susjedima nikada bolji
Pahor i Janša tvrde: Odnosi sa našim susjedima nikada bolji

Boris Andrijanič, koji je u Janšinoj vladi ministar bez portfelja, zadužen za digitalnu preobrazbu, kazao je u razgovoru za portal Siol.net da vlada ima u planu više ciljeva koje treba ostvariti ove i idućih godina, kako bi se digitalna transformacija Slovenije ubrzala.

Ove će godine Slovenija u Silicijskoj dolini u Kaliforniji otvoriti predstavništvo kakvo već imaju neke razvijenije europske države, a ono će voditi promociju slovenskih poduzeća u SAD-u i povezivati se s američkim sveučilištima.

Tim se predstavništvom želimo približiti europskom klubu elitnih država, a ove ćemo godine u Sloveniji omogućiti da učenici osnovnih i srednjih škola imaju besplatan pristup na tečajevima naprednih digitalnih vještina, naveo je Andrijanič.

Slovenski premijer: 'Slovenija se izborila da u dokumente EU opet uđe perspektiva članstva'
Slovenski premijer: 'Slovenija se izborila da u dokumente EU opet uđe perspektiva članstva'

Uvođenje obveznog predmeta računarstva i informatike u osnovne i srednje škole te digitalno opismenjavanje šireg stanovništva također je ambicija sadašnje vlade, kazao je ministar, dodavši da će još ove godine učenicima biti dostupni tečajevi robotike, umjetne inteligencije i digitalnog poduzetništva, čim parlament prihvati prijedlog zakona o digitalnoj inkluzivnosti, na čemu vlada već radi.

Slovenski parlament odbio referendum o nabavi oklopnih transportera Boxer
Slovenski parlament odbio referendum o nabavi oklopnih transportera Boxer

Digitalne vještine danas su jezik kojim govori cijeli svijet, no Slovenija je u tom pogledu ispod europskog prosjeka jer samo 55 posto odraslih ima barem osnovne digitalne vještine, kazao je Andrijanič, najavivši i programe "digitalnog osposobljavanja" starijih od 55 godina, kako bi se taj zaostatak nadoknadio.

Vlada osim toga, kako je najavio, planira i izdavanje besplatnih digitalnih bonova, u vrijednosti 150 eura po stanovniku, za kupnju računalne opreme za školovanje za digitalne vještine na daljinu, a Sloveniju vidi kao vrlo perspektivnu destinaciju za strani i domaći kapital kad je riječ o ulaganjima u kriptovalute, telemedicinu i informatičku sigurnost.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a