News

Komentari 2

Japanci odlučili: Gasimo četiri reaktora u nuklearnoj elektrani

Japanci odlučili: Gasimo četiri reaktora u nuklearnoj elektrani

Čelnici kompanije TEPCO na konferenciji su objavili kako kako prestaju koristiti četiri reaktora u Fukushimi. Javnosti su se ispričali zbog izazvane nuklearne krize

Tvrtka Tokio Electric Power Co. u srijedu je objavila kako četiri reaktora u nuklearnoj elektrani Fukushima više neće koristiti, piše Kyodo News. Tajnik kabineta vlade Yukio Edano na konferenciji je rekao kako bi svih šest reaktora u 40 godina staroj elektrani trebalo prestati koristiti. Čelnik kompanije koja upravlja nuklearkom, Tsunehisa Katsumata, javnosti se ispričao zbog zabrinutosti koju su izazvale eksplozije i curenje radioaktivne vode. Rekao je kako su reaktori previše oštećeni da bi nastavili raditi. 

- Nećemo imati izbora nego da iz uporabe izbacimo reaktore 1, 2, 3 i 4 - rekao je Katsumata. 

Istovremeno se ispred sjedišta kompanije u Tokiju okupilo stotinjak prosvjednika koji su izvikivali kako ne trebaju nuklearne elektrane te TEPCO-u poručili da preuzme odgovornost za nuklearnu krizu. 

Čelnici IAEA-e najavili su kako će u lipnju na sastanku u Beču raspravljati o nuklearnoj sigurnosti.

Radijacija u selu 40 km od Fukushime

U selu 40 kilometara sjeverozapadno od nuklearne elektrane Fukushima zabilježena je radijacija veća od razine za evakuaciju stanovništva, javlja AFP. Selo se nalazi izvan zone radijusa 30 kilometara oko Fukushime, koju je japanska vlada odredila kao zonu u kojoj se stanovništvu ne preporučuje da izlazi iz domova. 

- Prve procjene pokazuju da je jedan od evakuacijskih kriterija IAEA-e premašen u selu - rekao je Denis Flory, šef za sigurnost Agencije za nuklearnu energiju.

Dodao je kako IAEA nije pozvala na proširenje zone koju je odredila japanska vlada. 

Najčitaniji članci