Obavijesti

News

Komentari 69

Japanski samuraji: Znamo da ćemo umrijeti za par tjedana

Japanski samuraji: Znamo da ćemo umrijeti za par tjedana
8

Radnici su svjesni da su mijenjali vlastiti život za sigurnost naroda. Očekuju da će umrijeti vrlo skoro od radijacijske bolesti ili nešto kasnije od raznih vrsta raka

VIDEO

Radnici u pokvarenoj japanskoj nuklearki Fukushima svjesni su da su dali svoj život kako bi pokušali spriječiti nuklearnu katastrofu u domovini. Kažu da su se pomirili s činjenicom da bi od radijacijske bolesti mogli vrlo brzo umrijeti. Hrabrih 50 radnika pokušava spriječiti taljenje četiri reaktora koji su oštećeni u potresu koji je sjeveroistok zemlje pogodio 11. ožujka. Pošto rade unutar elektrane, blizu reaktora, stalno su izloženi previsokim razinama radijacije dok pokušavaju pokrenuti sustav za hlađenje. 

- Moj sin i njegovi kolege raspravljali su o tome i odlučili su žrtvovati sebe i umrijeti ako je potrebno kako bi spasili naciju. Rekao mi je da su prihvatili činjenicu da će svi u kratkom roku umrijeti od radijacijske bolesti ili od raka u nekom dužem periodu, rekla je majka 32-godišnjeg zaposlenika nuklearke. FoxNews nije objavio ženino ime jer je uprava nuklearke naredila radnicima da ne govore medijima, pa čak ni obitelji, detalje iz nuklearke kako bi minimalizirali paniku u javnosti. Žena nije znala reći da li je netko od '50 samuraja' već obolio.

- No zaključili su da je neizbježno da neki od njih umru već za par tjedana ili mjeseci. Znaju da je nemoguće da izbjegnu smrtonosne doze radijacije, rekla je žena. Iz Tepco-a, operatera nuklearke Fukushima, kažu da radnike redovito pregledavaju liječnici i tvrde da nitko nije bio izložen radijaciji osim trojice radnika koji su prošlog tjedna došli u kontakt s radioaktivnom vodom. Radnici navodno jedu samo dva puta na dan i to krekere i rižu. Spavaju na podu u konferencijskim dvoranama ili hodnicima na posebnoj prostirci koja bi trebala odbiti radijaciju. 

- Moj sin spava na stolu jer se boji leći na pod, no kažu da je visoka radijacija po svuda pa mislim da ga to neće spasiti, dodala je žena. 

U petak su radnici počeli reaktore 5 i 6 hladiti pomoću vozila na daljinsko upravljanje koji na sebi imaju cisterne s vodom. Spreman je i tanker koji bi iz nuklearke trebao odvesti vodu koja se nakupila u cisternama u tri najkritičnija reaktora. Vlada još nije odlučila gdje će baciti tu vodu, javlja FoxNews. 

U petak su svjetske agencije objavile snimke reaktora 4 koje pokazuju ogromna oštećenja. Unutrašnjost reaktora koji se dimio snimljen je pomoću krana za koji je zavezana kamera. Snimke su nastale 24. ožujka. U petak je objavljeno i da će vlada najvjerojatnije preuzeti kontrolu nad Tepco kompanijom jer smatraju da loše upravlja krizom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 69
VIDEO

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.