Obavijesti

News

Komentari 74

Javni bilježnici: Ne može tako, previše posla za premalo novca

Javni bilježnici: Ne može tako, previše posla za premalo novca
1

Nacrtom novog ovršnog zakona predlaže se budući status notara kao povjerenika suda, ali kako bi im opseg posla bitno rastao uz nižu naknadu, u tim redovima vlada nezadovoljstvo...

VIDEO

Nova predsjednica Hrvatske javnobilježničke komore (HJK) Zvijezdana Rauš-Klier, javna bilježnica iz Varaždina te druga izabrana tijela Komore, preuzeli su nove dužnosti u najosjetljivijem trenutku za notarijat. Naime, nacrtom novog ovršnog zakona predlaže se budući status notara kao povjerenika suda, ali kako bi im opseg posla bitno rastao uz nižu naknadu, u tim redovima vlada nezadovoljstvo.

Dužnik će znati tko ga i zašto ovršuje i plaćati manji trošak
Dužnik će znati tko ga i zašto ovršuje i plaćati manji trošak

Predstavnici Komore predlagali su, doznaje Poslovni dnevnik, digitalizaciju postupka ovrhe na temelju vjerodostojne isprave uvođenjem e-ovrhe po uzoru na mađarski model e-platnog naloga, koji predviđa ravnomjernu raspodjelu ovršnih prijedloga na temelju vjerodostojne isprave putem Komore.

No, nacrt ide u drugom smjeru.

- HJK će dostaviti svoje primjedbe na navedeni nacrt - navodi Rauš-Klier.

Kako se doznaje to znači da će Komora iskazati i svoje rezerve u odnosu na navedeno rješenje jer se, kažu, prijedlogom zakona javnim bilježnicima nameću obaveze i odgovornost, ujedno koristi pravno znanje i usluga te profesije, a da se pri tome dovodi u pitanje financijska isplativost toga posla, odnosno stabilnost svakog pojedinog ureda i javnobilježničke službe.

Javni bilježnik bi kao povjerenik suda provodio veliki broj radnji u postupku, navode u odgovoru na upit Poslovnog dnevnika. To znači da bi ispitivao prijedlog za ovrhu, dostavljao ga ovrhovoditelju na nadopunu, donosio zaključak ili pripremao nacrte rješenja o odbačaju ili obustavi ovrhe te na posljetku izrađivao sam nacrt rješenja o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave. Znači da bi, u načelu, notari provodili cijeli postupak kao povjerenici suda, dok s druge strane nagrada propisana nacrtom zakona, za sve te radnje, tvrde, nije adekvatna te ne odgovora razini i odgovornosti koju javni bilježnik kao pravni profesionalac mora uložiti u svaki pojedini predmet.

Pri tome se, kažu, mora shvatiti da je rizik cjelokupnog poslovanja na svakom javnobilježničkom uredu. U Komori smatraju i da bi sudska pristojba iz koje se namiruju nagrade i naknade troškova trebala biti jedna, neovisno o vrijednosti ovršnog zahtjeva. Tvrde da je tako i u komparativnom slovenskom modelu, a kad je riječ o javnobilježničkoj nagradi ona bi trebala biti propisana kao jedinstvena za sve radnje u postupku. Koncept kojim se naknade i troškovi namiruju pojedinim sudionicima u postupku po njima bi morao voditi računa i o tome tko od sudionika sudjeluje u donošenju odluka, a tko provodi već pravomoćnu odluku.

Nagrade javnih bilježnika danas čine 14% ukupnosti troškova svih tijela koje sudjeluju u ovrsi na temelju vjerodostojne isprave. One su u 80% ovršnih prijedloga iznosile 60 i 80 kn. Komora se zalaže, navode, za digitalizaciju postupaka i ubrzavanja procedure, a razvila je za javne bilježnike središnji informacijski sustav (web aplikaciju eNotar) s ciljem njegove uspostave sa sustavim drugih državnih i pravosudnih tijela.

Prema izvorima iz redova odvjetnika i sudstva navodno idućeg tjedna kao rješenje dolaze dvije varijante: ili zadržati javnobilježničku ovrhu ili povratak na sudsku, piše Poslovni dnevnik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.