News

Komentari 109

Je li vjeroučitelj širio mržnju ne znaju ni nakon 270 dana

Je li vjeroučitelj širio mržnju ne znaju ni nakon 270 dana

I dalje ga istražuju: Krešimir Bagarić, koji je na satu vjeronauka pozivao na vješanje, tužio je školu zbog otkaza, no bezuspješno. Bagarić tvrdi da je sporne riječi izrekao asistentici, a ne djeci

U kaznenom predmetu na koji se odnosi vaš upit u tijeku je provođenje svih potrebnih dokaznih radnji radi donošenja meritorne državnoodvjetničke odluke, odgovorili su nam iz Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu na pitanje jesu li podigli optužnicu protiv vjeroučitelja Krešimira Bagarića (39) ili istraga traje.

Bagarić je lani 29. studenoga na satu vjeronauka u jednom od osmih razreda OŠ Matije Gupca u Zagreb objasnio kako se trebala provesti “Oluja”.

- Mi smo budale, trebali smo pustiti dva koridora. Jedan do Zagreba, a drugi do Rijeke. Pa kad im ponabijaju glave na kolac, onda da uđemo. Tako je trebalo biti finoj gospodi zagrebačkoj koja misli da Hrvatska završava u Karlovcu. Debili i kreteni. Kratkovidni - rekao je učenicima. Snimka je nastala nedugo nakon presude Slobodanu Praljku u Haagu. Bagarić je djeci rekao i koga bi u Hrvatskoj trebalo ubiti.

- Za ovo bi trebalo objesiti dva bivša predsjednika i jednu bivšu ministricu vanjskih poslova, ali odmah. Po kratkom postupku. Čovjek je otvorio predsjednički sef i transkripte je dao. Prokleto ti do sedmog koljena bilo, izdajniče. Prljavi, smrdljivi izdajniče. Nikad mira ne imao - rekao je vjeroučitelj na nastavi. Razgovor je snimio netko od učenika, a nakon što je portal Index snimku objavio izbio je skandal. Vjeroučitelj je krajem 2007. završio u istražnom zatvoru na nekoliko dana, a tužiteljstvo ga je osumnjičilo da je javno poticao na nasilje i mržnju za što je Kaznenim zakonom propisana kazna do tri godine zatvora. Krenula je istraga tijekom koje su ispitali učenike koji su bili nazočni na satu i koji su htjeli svjedočiti. Dio roditelja, naime, protivio se ispitivanju svoje djece. Saslušali su i asistenticu u nastavi.

- To je istraga od mjesec, maksimalno dva mjeseca - rekao nam je bivši tužitelj, danas odvjetnik specijaliziran za kazneno pravo Anto Nobilo.

Bagarić je u prosincu 2017. dobio izvanredni otkaz u školi. Zbog toga je tužio školu zahtijevajući da ga vrate na isto radno mjesto, odnosno drugo odgovarajuće radno mjesto, sukladno stručnoj spremi i njegovim sposobnostima. No, Općinski radni sud u Zagrebu njegov tužbeni zahtjev odbacio je kao neosnovan i naložio mu da podmiri 2500 kn troškova.

Najčitaniji članci