Obavijesti

News

Komentari 161

Jedemo uvozno: Kruh i peciva iz Poljske, Češke, Njemačke...

Jedemo uvozno: Kruh i peciva iz Poljske, Češke, Njemačke...
1

U naše prodavaonice kruh stiže iz gotovo svih zemalja Europske unije. Uvozi se polugotov i zamrznut te potom peče u trgovinama. Cijene su gotovo iste kao i za domaći kruh

VIDEO

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić prošlog je tjedna na svojem profilu na Facebooku napisao kako su većina kruha i peciva koji se kupuju u trgovačkim lancima proizvodi iz Austrije, Njemačke, Poljske i Češke.

Prozvao je Kaufland i Lidl te dodao da je slično i u ostalim trgovačkim lancima. Ubrzo su se priopćenjima oglasili Kaufland i Lidl. Iz Kauflanda su rekli da u ponudi imaju gotovo 60 posto proizvoda hrvatskog podrijetla. Iz Lidla su naveli da je u pekari više od 50 posto domaćih proizvoda.

Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, kruh i peciva su, uz svinjetinu, čokoladu i stočnu hranu, lani bili proizvodi koji su se najviše uvozili.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Lani smo uvezli kruha i pekarskih proizvoda u vrijednosti 100 milijuna kuna. I sve je gore - kaže Mijo Prgomet, direktor udruge proizvođača pekarskih proizvoda koja je trenutačno u likvidaciji. Dodaje kako imamo problem ako se trgovci hvale da imaju više od 50 posto domaćih proizvoda.

- A što je s ostatkom - pita se Prgomet. U utorak i srijedu obišli smo prodavaonice u Zagrebu kako bismo provjerili ima li kruh deklaracije i piše li na njima odakle je. U Kauflandu je na deklaraciji, uz cijenu, ispisan sastav, proizvođač te zemlja podrijetla. Alpski i švicarski kruh te bio kruh Haubis uvoze se iz Austrije. Mala peciva uvoze se iz Češke ili Poljske, a polubijeli kruh uvoze iz Bosne i Hercegovine. Od domaćih proizvođača imaju peciva, kruhove i slastice Klare i Pan Peka iz Zagreba, Pekarnice Ekos iz Varaždina, tvrtke Pekar iz Vinkovaca, a pakirani kruh je od pekare Don-Don. Žemlje su iz Njemačke, a tamo su napravili i u Hrvatsku dopremili i veliki kruh sa sjemenkama.

Za Interspar dio kruha radi njihova pekara, no na deklaracijama nije navedeno pripravljaju li ga od početka sami ili peku onaj koji su zamrznutog uvezli. Tek je na nekim deklaracijama jasno pisalo da su Klarini ili pekare Stil. Uz pult je i knjiga s deklaracijama pekarskih proizvoda, no za sve vrste nije navedena zemlja podrijetla.

Donut s čokoladom radi tvrtka La Lorraine iz Češke, a bio pecivo sa suncokretovim sjemenkama je iz Austrije.

Na kruhu koji pakiraju u Plodinama deklaracije su potpune i uglavnom prodaju domaće proizvode. I na policama Lidla su uredno ispisane delaracije. Prodaju kruh iz Hrvatske, poljski je kruh sa sjemenkama, iz Njemačke stiže pecivo ciabatta i kruh sa sjemenkama, a bijeli baguette je iz Francuske. U Konzumu smo pronašli kruh domaćih proizvođača Ekos, Mlinar, Klara i Podravka.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 161
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović