Obavijesti

News

Komentari 82

Jedina kapetanica u potrazi za "Ivanom D": 'Ovako nešto se nikada do sad nije dogodilo!'

Jedina kapetanica u potrazi za "Ivanom D": 'Ovako nešto se nikada do sad nije dogodilo!'
2

Podsjetimo, uslijed nevremena, jakih valova i vjetra nenaseljena plinska platforma "Ivana D" nestala je u subotu. Iako je vrijeme u Istri i u četvrtak kišovito, krenulo se u potragu

VIDEO

U četvrtak u 7.40 sati krenulo se u potragu za plinskom platformom "Ivanom D". Kako su nam rekli u pulskoj Lučkoj kapetaniji, krenulo se sa opskrbnim brodom na lokaciju.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture javlja kako su pronašli Ivanu D koja se nalazi na morskom dnu, a N1 je oko 14 sati izvijestio da je, prema prvim informacijama, platformi puknula "noga", odnosno monopod te da je zbog toga završila ispod površine. 

Jedina Lučka kapetanica u Hrvatskoj, Dolores Brenko Škerjanc (53) iz Pule koordinira ovom nesvakidašnjom potragom i kako kaže već je par dana "na iglama" da se taj problem što prije riješi. Zadnje dane radi do "sitnih" sati jer pozivi zbog cijele situacije, od struke i od resornog ministarstva, ne prestaju.

Trget: Ekološki incident zbog onečišćenja mora

Podsjetimo, uslijed nevremena, jakih valova i vjetra nenaseljena plinska platforma "Ivana D" nestala je u subotu. Iako je vrijeme u Istri i u četvrtak kišovito, krenulo se u potragu.

- Svakako je najvažnije da nema ljudskih žrtava i onečišćenja mora. Iako kao žena koordiniram ovom akcijom, ne smatram se ništa vrjednijom svoje super ekipe s kojom radim, a Ministarstvo mora nam daje potpunu podršku. Ovo je posao kao i svaki drugi, samo možda malo najspecifičniji za ženu. Brod je u četvrtak ujutro krenuo prema poziciji gdje su "sve Ivane". Kada dođe na poziciju, pogledat će se prvo nadvodni dio i je li ona još iznad mora. Nakon toga će se spustiti ronilica u more koja će pogledati podvodni dio i cjevovod koji ide od "Ivane D" prema "Ivani A", koja je nastanjena platforma. Postojat će i snimke cijele akcije, i onda će se cijela ekipa do večeri, nadam se, vratiti u Pulu. "Ivana D" udaljena je oko 23 nautičke milje od zapadne obale Istre a od "Ivane A" tri nautičke milje - objasnila je kapetanica Dolores kojoj je jedini cilj da se što prije locira izgubljena plinska platforma i da sve prođe bez problema.

Ni traga Ininoj platformi Ivana D, tražit će je robotom: 'Ovako nešto se nikad nije dogodilo...'
Ni traga Ininoj platformi Ivana D, tražit će je robotom: 'Ovako nešto se nikad nije dogodilo...'

Da je kojim slučajem vrijeme lijepo, kaže da je platforma vidljiva i bez dalekozora. Na pitanje kako se to zapravo moglo dogoditi, kaže da scenarija ih ima puno.

- Ne želim špekulirati dok se god platforma ne pronađe. Tada će se vidjeti u kakvom je stanju. Nakon toga će se raditi istrage, ekspertize i stručne analize. Vjerujte, jedini cilj mi je, kao i mojim kolegama i ali i resornom ministarstvu i vlasniku, pronaći izgubljenu platformu. Vlasnik INA angažirala je jednu tvrtku koja ima ronilicu i s njom je nekoliko operatera koji upravljaju njome i na kraju daju nalaz tog podvodnog dijela. Ovakvo nešto nikada se nije dogodilo - objasnila je žena s petnaestogodišnjim iskustvom u Lučkoj kapetaniji.

Prije toga je sedam godina plovila kao "treći palube", pa "drugi palube", nakon čega je prestala ploviti i došla raditi u kapetaniju. Koliko je predana svom poslu govori podatak da je prošle godine dobila priznanje od Ministarstva mora i to  za zaštitu morskog okoliša i unutarnjih voda.

Inine platforme i dalje nema: 'Ne možemo tamo brodom...'
Inine platforme i dalje nema: 'Ne možemo tamo brodom...'

Dodaje da je sada i specifična situacija zbog pandemije koronavirusa.

- Svi moramo raditi ali se moramo pridržavati i epidemioloških mjera. Nije da mi koji sudjelujemo u toj akciji nešto ne želimo, jer je specifična situacija - objasnila je. Pitamo, kako je uopće mogla nestati platforma.

- S "Ivane A" koja upravlja monopodnim platformama u subotu navečer vidjeli su da nema svjetla na "Ivani D" i po proceduri obavijestili Nacionalnu središnjicu za traganje i spašavanje na moru u Rijeci. Tako je sve krenulo. Uslijed jakog nevremena nismo mogli pristupiti prema tom području ranije. Imamo i dodatni problem, nema signala jer je takvo područje. Nadam se da će nakon završetka zadatka ekipa otići na "Ivanu A" i javiti mi se čim mognu. Priznajem da sam pomalo na iglama zbog svega ali vjerujem da ćemo sve riješiti - odala je.

Izgubili platformu u Jadranu: 'U potragu ćemo do kraja tjedna'
Izgubili platformu u Jadranu: 'U potragu ćemo do kraja tjedna'

Na pitanje koliko je platformi uopće, odgovara dvadesetak, s tim da su nastanjene platforme "Ivana A" i "Anamarija", dok je izgubljena i nenastanjena starosti manje od dvadeset godina. U kakvom je stanju, znat ćemo nakon što se pronađe i naprave analize, kazala je Dolores, dodajući na kraju da je prije svega majka pa tek onda kapetanica koja obožava taj posao.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović