News

Komentari 82

Jedina kapetanica u potrazi za "Ivanom D": 'Ovako nešto se nikada do sad nije dogodilo!'

Jedina kapetanica u potrazi za "Ivanom D": 'Ovako nešto se nikada do sad nije dogodilo!'

Podsjetimo, uslijed nevremena, jakih valova i vjetra nenaseljena plinska platforma "Ivana D" nestala je u subotu. Iako je vrijeme u Istri i u četvrtak kišovito, krenulo se u potragu

U četvrtak u 7.40 sati krenulo se u potragu za plinskom platformom "Ivanom D". Kako su nam rekli u pulskoj Lučkoj kapetaniji, krenulo se sa opskrbnim brodom na lokaciju.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture javlja kako su pronašli Ivanu D koja se nalazi na morskom dnu, a N1 je oko 14 sati izvijestio da je, prema prvim informacijama, platformi puknula "noga", odnosno monopod te da je zbog toga završila ispod površine. 

Jedina Lučka kapetanica u Hrvatskoj, Dolores Brenko Škerjanc (53) iz Pule koordinira ovom nesvakidašnjom potragom i kako kaže već je par dana "na iglama" da se taj problem što prije riješi. Zadnje dane radi do "sitnih" sati jer pozivi zbog cijele situacije, od struke i od resornog ministarstva, ne prestaju.

Trget: Ekološki incident zbog onečišćenja mora

Podsjetimo, uslijed nevremena, jakih valova i vjetra nenaseljena plinska platforma "Ivana D" nestala je u subotu. Iako je vrijeme u Istri i u četvrtak kišovito, krenulo se u potragu.

- Svakako je najvažnije da nema ljudskih žrtava i onečišćenja mora. Iako kao žena koordiniram ovom akcijom, ne smatram se ništa vrjednijom svoje super ekipe s kojom radim, a Ministarstvo mora nam daje potpunu podršku. Ovo je posao kao i svaki drugi, samo možda malo najspecifičniji za ženu. Brod je u četvrtak ujutro krenuo prema poziciji gdje su "sve Ivane". Kada dođe na poziciju, pogledat će se prvo nadvodni dio i je li ona još iznad mora. Nakon toga će se spustiti ronilica u more koja će pogledati podvodni dio i cjevovod koji ide od "Ivane D" prema "Ivani A", koja je nastanjena platforma. Postojat će i snimke cijele akcije, i onda će se cijela ekipa do večeri, nadam se, vratiti u Pulu. "Ivana D" udaljena je oko 23 nautičke milje od zapadne obale Istre a od "Ivane A" tri nautičke milje - objasnila je kapetanica Dolores kojoj je jedini cilj da se što prije locira izgubljena plinska platforma i da sve prođe bez problema.

Da je kojim slučajem vrijeme lijepo, kaže da je platforma vidljiva i bez dalekozora. Na pitanje kako se to zapravo moglo dogoditi, kaže da scenarija ih ima puno.

- Ne želim špekulirati dok se god platforma ne pronađe. Tada će se vidjeti u kakvom je stanju. Nakon toga će se raditi istrage, ekspertize i stručne analize. Vjerujte, jedini cilj mi je, kao i mojim kolegama i ali i resornom ministarstvu i vlasniku, pronaći izgubljenu platformu. Vlasnik INA angažirala je jednu tvrtku koja ima ronilicu i s njom je nekoliko operatera koji upravljaju njome i na kraju daju nalaz tog podvodnog dijela. Ovakvo nešto nikada se nije dogodilo - objasnila je žena s petnaestogodišnjim iskustvom u Lučkoj kapetaniji.

Prije toga je sedam godina plovila kao "treći palube", pa "drugi palube", nakon čega je prestala ploviti i došla raditi u kapetaniju. Koliko je predana svom poslu govori podatak da je prošle godine dobila priznanje od Ministarstva mora i to  za zaštitu morskog okoliša i unutarnjih voda.

Dodaje da je sada i specifična situacija zbog pandemije koronavirusa.

- Svi moramo raditi ali se moramo pridržavati i epidemioloških mjera. Nije da mi koji sudjelujemo u toj akciji nešto ne želimo, jer je specifična situacija - objasnila je. Pitamo, kako je uopće mogla nestati platforma.

- S "Ivane A" koja upravlja monopodnim platformama u subotu navečer vidjeli su da nema svjetla na "Ivani D" i po proceduri obavijestili Nacionalnu središnjicu za traganje i spašavanje na moru u Rijeci. Tako je sve krenulo. Uslijed jakog nevremena nismo mogli pristupiti prema tom području ranije. Imamo i dodatni problem, nema signala jer je takvo područje. Nadam se da će nakon završetka zadatka ekipa otići na "Ivanu A" i javiti mi se čim mognu. Priznajem da sam pomalo na iglama zbog svega ali vjerujem da ćemo sve riješiti - odala je.

Na pitanje koliko je platformi uopće, odgovara dvadesetak, s tim da su nastanjene platforme "Ivana A" i "Anamarija", dok je izgubljena i nenastanjena starosti manje od dvadeset godina. U kakvom je stanju, znat ćemo nakon što se pronađe i naprave analize, kazala je Dolores, dodajući na kraju da je prije svega majka pa tek onda kapetanica koja obožava taj posao.

Najčitaniji članci