News

Komentari 0

Jedini preživio pad gondole u Italiji: Dječak (5) izašao iz bolnice, polako se oporavlja

Jedini preživio pad gondole u Italiji: Dječak (5) izašao  iz bolnice, polako se oporavlja

Zdravstvene vlasti Torina gdje je dječak bio zbrinut objavile su kako se njegovo zdravstveno stanje popravilo. U tragediji je poginulo 14 ljudi, uključujući i cijelu njegovu obitelj.

Petogodišnji izraelski dječak, jedini preživjeli nesreće na žičari na sjeveru Italije u kojoj je 23. svibnja poginulo 14 ljudi, izišao je u četvrtak iz bolnice jer mu se zdravstveno stanje jako popravilo.

- Eitan je rano jutros izišao iz bolnice - objavile su zdravstvene vlasti Torina gdje je bio zbrinut.

Kući se vratio vozilom hitne pomoći u pratnji tete. Dječak stanuje u Paviji južno od Milana.

- Njegovo zdravstveno stanje jako se popravilo - navodi se u priopćenju u kojem se dodaje da će mu za potpun oporavak trebati dva mjeseca.

Dječak je jedini putnik koji je preživio pad gondole žičare u Stresi, nedaleko od vrha Mottaronea. Ostalih 14 putnika, uključujući Eitanove roditelje Amita Birana (30) i Tal Peleg-Biran (26) i dvogodišnjeg brata te prabaku Barbara (71) i pradjeda Yitzhaka Cohena (81), su poginuli. Eitan, čija je obitelj doselila u Italiju 2018., zadobio je u nesreći teške ozljede te je bio u induciranoj komi.

Policija je uhitila troje ljudi, inženjera žičare, direktora službe i operativnog šefa službe koji su na žičari svjesno ostavili uređaj koji deaktivira kočnice u slučaju nužde. Protiv njih se vodi kazneni postupak.

Sigurnosni sustav nije se aktivirao kada je puknuo nosivi kabel. Istražitelji su otkrili da je sustav sigurnosnog kočenja namješten kako bi se izbjeglo kašnjenje žičare, rekla je za ANSA-u javna tužiteljica Olimpia Bossi.

- Uvjereni da kabel nikada neće puknuti, poduzeli su rizik koji je doveo do fatalnih posljedica. - rekla je Bossi i dodala da je ovo uhićenje "posljedica, vrlo ozbiljna i uznemirujuća, naše istrage".

Teretit će ih se za ubojstvo iz nehaja, izazivanje nenamjerne katastrofe i uklanjanje instrumenata za sprječavanje nesreće.

Najčitaniji članci