Obavijesti

News

Komentari 0

Jedino Kolinda može sazvati Sabor i raspisati nove izbore

Jedino Kolinda može sazvati Sabor i raspisati nove izbore
1

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, također, može formirati tehničku vladu čak i ako se u međuvremenu uspije konstituirati 8. saziv Hrvatskog sabora

VIDEO

Uoči novog kruga konzultacija s parlamentarnim strankama i izabranim saborskim zastupnicima predsjednica Kolinda Grabar Kitarović razgovarala je s profesorima ustavnoga prava Brankom Smerdelom sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, Sanjom Barić iz Rijeke, Arsenom Bačićem iz Splita te Zvonimirom Laucom i Matom Palićem iz Osijeka.

Na sastanku je zaključeno da sjednicu Sabora, nakon neuspjelog konstituiranja 8. prosinca, sada može sazvati samo predsjednica Republike, a ne predsjednik Sabora Josip Leko koji je to pravo mogao iskoristiti samo do ponoći 8. prosinca, javlja HRT.

Također, samo predsjednica može raspisati nove izbore. Također, može formirati tehničku vladu čak i ako se u međuvremenu uspije konstituirati 8. saziv Hrvatskog sabora. O rokovima tih postupaka znat će se više nakon Božića. 

- Predsjednica može raspisati izbore i prije konstituiranja Sabora, ali još važnije da to može čak i ako se konstituira, ako se ne iznjedri mandatar ili kasnije ne izglasa Vlada. Nema dileme, tu smo svi suglasni. Predsjednica će odluke donositi temeljem pravnog supstrata, ali mogući rok za donošenje eventualne odluke je oko blagdana. Možda će biti i tek u siječnju, pregovori su tek ispred nas, i možda i dođe do dogovora - rekla je ustavna stručnjakinja Sanja Barić za televiziju N1.

'Građanstvo ne poznaje temelje Ustava'

Mato Palić s Pravnog fakulteta u Osijeku kaže da se sjednica Hrvatskog sabora koja je održana, pa raspuštena prošli tjedan, mogla nastaviti samo istoga dana do ponoći, a nakon prekida više ne.

- Žalosno je što naše građanstvo ne poznaje temelje Ustava, pa im je lako intuitivno tumačiti Ustav na pogrešan način. Nije tu nitko kriv, nego nedostaje osnovnog građanskog obrazovanja u državi, pa je lakše u ovakvoj državi stvoriti krizu i paniku - rekla je Barić i dodala da "mi nismo u krizi nego u redovitoj situaciji, koja zahtjeva redovite predsjedničke ovlasti, samo se mi nismo našli još u ovoj situaciji".

'Kolinda ispravno tumači Ustav'

Stručnjaci su dodali kako "ništa nisu sugerirali predsjednici, da je njezino pravo odlučiti."

Sanja Barić zaključila je da je dosadašnje tumačenje Ustava Kolinde Grabar Kitarović ispravno, i da su zadovoljni.

- Čini mi se da imamo sve garancije da će Ustav biti ispoštovan - rekla je.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.