Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
9 komentara

Jedino su oni uspjeli napraviti nemoguće - pobjeći iz utvrde

Na današnji dan 1962. godine braća John i Clarence Angelin zajedno sa Frankom Morrisom pobjegli su iz najčuvanijeg i najsigurnijeg zatvora u Americi. Bijeg su smišljali godinu i pol dana

Wikipedia
Foto: Wikipedia
9 komentara

Braća John i Clarence Angelin ostat će zapamćeni kao vjerojatno najpoznatiji bjegunci svih vremena. Za njihov legendarni status zaslužna je činjenica da se do dana današnjeg ne može sa sigurnošću utvrditi ishod njihova bijega, a napravljen je čak i film iz 1979. sa Clintom Eastwoodom u glavnoj ulozi.

Bio je to jedan od najspektakularnijih bjegova svih vremena, a novine i televizije u cijelom svijetu pratile su kako je trojac uspio pobjeći iz svojih ćelija. 

Foto: srcreenshot/historychanel

Braća su zajedno s Frankom Morrisom bijeg smišljali godinu i pol dana. I odluka je pala da 11. lipnja  1962. godine bude dan kad će napokon ugledati slobodu.

Sve su pomno isplanirali

Ali plan nije bio nimalo jednostavan. Pretpostavlja se da su pobjegli kroz ventilacijske otvore. No najprije su morali izraditi lutke koje su "glumile" zatvorenike kako se bijeg ne bi otkrio prilikom noćnog prebrojavanja. Lutke su izrađene u prirodnoj veličini, a za kosu su čak koristili pravu kosu koju su skrivećki skupljali kod zatvorskog frizera. Glave su izradili od smjese sapuna i wc papira. 

Wikipedia | Autor: Wikipedia Foto: Wikipedia

Bjegunci su također tijekom dvije godine prošvercali u svoje ćelije i mnogobrojni alat kojim su prokopali ventilacijske otvore radeći u smjenama. Jedni su kopali, a drugi su pazili da ih nitko ne otkrije. Izradili su i lažne zidne segmente kako bi od čuvara sakrili radove koje su obavljali u popodnevnim satima.

Kroz ventilacijske otvore koje su prokopali, provukli su se u koridore između zidova. Kroz koridore, penjući se po cijevima bjegunci su se dokopali krova. Pretrčali su tridesetak metara po krovu te se spustili niz cijevi sa visine od 20 metara na sjevernoj strani u blizini ulaza u prostorije za tuširanje.  

Wikipedia | Autor: Wikipedia Foto: Wikipedia

Zatim su sklopili splav na napuhavanje od kabanica te navukli pojaseve, također izrađene od kabanica, i nestali u noći. Na noge je dignuta cijela policija San Francisca i Kalifornije. No nisu uspjeli pronaći bjegunce. Policiji je bilo pitanje časti naći ih jer ipak su godinama tvrdili da je Alcatraz najbolje čuvan zatvor na svijetu. 
Nekoliko tjedana kasnije pronađeno mrtvo tijelo za koje se pretpostavljalo da pripada nekom od zatvorenika, ali identifikacija tijela nije bila moguća zbog visokog stupnja raspadanja, te su trojica bjegunaca evidentirana kao "nestali". FBI je nakon dvije godine zaključio cijeli slučaj tvrdnjom da su se bjegunci sigurno utopili. Najvažniji dokaz toj tezi je bio ruksak sa lažnim dokumentima koji su bili zamotani u vrećice kako se ne bi smočili. Struje u zaljevu su također jake, a voda hladna, još jedna činjenica u prilog tezi o utapanju.

Braća su preživjela?

No prije godinu dana pojavila se fotografija na kojoj zloglasna braća Angelin sa sunčanim naočalama na licu poziraju na svojoj farmi u Brazilu 1975. Taj nevjerojatni dokaz da se ovi pljačkaši banaka nisu utopili 1962. godine prilikom bijega uzburkao je duhove.

Foto: HistoryChannel
Njihovi nećaci Ken i David Widner uvjereni su da su zatvorenici živi. Kao dokaz pokazali su tu fotografiju istražiteljima. Kad ju je sudski vještak proučio izjavio je da je vrlo vjerojatno da su upravo braća Angelin na slici.
Fred Brizzi, koji je odrastao sa braćom, tvrdi da se s njima susreo u Brazilu, a Art Roderick koji je vodio slučaj odbjegle braće smatra da ti novi dokazi,a među njima su i božićne čestitke koje su braća slala godinama nakon bijega, totalno mijenjaju stvari.
U dokumentarcu History Channela nećaci bjegunaca Ken i David Widner to su i potvrdili te priložili fotografiju. Dugo je FBI tvrdio da su kriminalci, koji bi sad trebali imati više od 80 godina, utopili u opasnim vodama kojima je otok Alcatraz na kojemu je bio čuveni zatvor okružen. Zatvor je zatvoren godinu dana nakon bijega Morissa i braće Angelin.

Tema: History

Možda vas zanima i ovo:
Message