Obavijesti

News

Komentari 106

Jedna od najljepših hrvatskih plaža, a prijeti joj devastacija...

Jedna od najljepših hrvatskih plaža, a prijeti joj devastacija...
5

Sakarun je ‘najlipša uvala na svitu’ kada se tamo nalazi 500 kupača, ali kada je njih 1.500, to više nije kupanje, kaže načelnik općine Sali. Osim toga, u uvali je i sve više brodica koji prazne brodske toalete u more

VIDEO

Jednoj od najljepših prirodnih plaža na Jadranu prijeti devastacija i to zbog prevelikog broja turista. Plaža Sakarun, na južnoj strani Dugog otoka, po mnogima je ‘najlipša na svitu’, no ljepote te plaže ne mogu doći do izražaja zbog prenatrpanosti. Sakarun je postao krcat smećem, ima nedovoljan broj toaleta što je dovelo do toga da nitko više ne želi brendirati još neku od uvala ili plaža na Dugom otoku, piše Zadarski.hr.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:11

- Sakarun je ‘najlipša uvala na svitu’ kada se tamo nalazi 500 kupača, ali kada je njih 1.500, to više nije kupanje! Radi se o prirodnoj plaži s ograničenim kapacitetima koji su davno nadmašeni, pa nas čeka borba za povratak ekološke ravnoteže u Sakarun. Turisti znaju prigovoriti da nema dovoljno WC-a, ali probajte zamisliti na što bi sličio niz kemijskih WC-a za 1.500 ljudi i to u zaštićenom krajobrazu - rekao je Zoran Morović, načelnik Sali na čijem se području Sakarun nalazi.

Načelnik muči i broj brodica od kojih, kako kaže, nema nikakve koristi – a štete očuvanosti plaže i uvale, jer vjerojatno prazne brodske WC-e u more.

I direktor Nature Jadere Damir Perić smatra da je broj gostiju prevelik.

- Nešto se mora promijeniti. Sve bi bilo u redu kada bi broj kupača bio prepolovljen - rekao je Perić za Zadarski.hr, procjenjujući da preko sezone na plaži bude prosječno oko 1.000 ljudi.

Oni koji dolaze turističkim brodovima, a Natura Jadera svakome od njih naplati 7.000 kuna godišnje dok su vlasnici dužni vratiti na more smeće koje su proizveli njihovi gosti. No koliko se to poštuje, pitanje je na koje se ne zna odgovor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 106
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca