Obavijesti

News

Komentari 0

Jelka je itekako korisna i kada se s nje skinu kuglice i lampice

Jelka je itekako korisna i kada se s nje skinu kuglice i lampice
3

Kada drvce odložite kraj kontejnera pokupe ga djelatnici Zrinjevca i odvoze ga na preradu gdje postaje kompost koji se koristi za njegu gradskih zelenih površina

VIDEO

Iako su na Božić  gotovo svi zaboravili, barem na neko vrijeme, zahvaljujući božićnim drvcima neka kućanstva u Beču i ovom se trenutku griju.

Ukrašena drvca nakon blagdana obično završe na ulici, odložena kraj kontejnera. Samo u Zagrebu odloži ih se oko 20 tisuća, a iako mnogi misle da 'posao' jelki završi u onom trenutku kada se s njih skinu kuglice i lampice, odbačena drvca i dalje su itekako korisna.

Naime, njih s ulica kupe djelatnici Zrinjevca koji ih prevoze u pogone za kompostiranje za preradu bio otpada gdje se onda pretvaraju u organsko gnojivo, odnosno kompost koji se dalje koristi za njegu gradskih zelenih površina.

Iako je za ovu godinu prikupljanje jelki gotovo, dobro je za ubuduće znati da ono počinje 7. siječnja, a najveći dio prikupi se u prva dva tjedna, dok s ostatak s ulica ukloni do kraja mjeseca. Zagreb preradom božićnih jelki samo ide u korak s drugim europskim i svjetskim gradovima među kojima se ističe Beč u kojem se reciklaža jelki nudi već 20 godina.

Oko 3000 bečkim domova grije se zahvaljujući jelkama

Građani Beča u sklopu besplatne usluge jelke mogu odložiti na 504 lokacije u gradu i to otprilike do polovice siječnja. Punktovi za odlaganje jelki pokrivaju oko 400 kvadratnih kilometara površine, a organizirani su tako da većina ljudi do njih mora hodati maksimalno 10 minuta.

Prikupljena drvca prevoze se u postrojenja za proizvodnju biološkog goriva, a proizvedeno biogorivo koristi se za grijanje domaćinstava. Oko 560 tona biogoriva proizvede se od preko 130 tisuća prikupljenih jelki, a riječ je o količini dovoljnoj da 3000 domova grije čak mjesec dana.

Od 26. prosinca do 15. siječnja ove godine trajao je program reciklaže božićnih drvaca i u Las Vegasu koji je osmišljen kako jelke ne bi završile na odlagalištima. One se prerađuju u biootpad koji se onda koristi za uređenje prirode.

Ako možete, kupite drvce s korijenom

Inače, ako za blagdane preferirate umjetna drvca nastojte odabrati i kupiti neko za koje ćete biti sigurni da će vam se sviđati tijekom dužeg perioda, tako da što manje štetite okolišu, a ako ste u mogućnosti, kupite drvce s korijenom. Njega na proljeće, kada se zemlja smekša, možete presaditi u vaše dvorište. Dobro je za okoliš, a dobro će doći i ljeti kada će vam stvarati ugodnu hladovinu.

VIše o temi pročitajte na www.24sata.hr/eko-akcija

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije