Obavijesti

News

Komentari 48

Jesu li 'knjige' najveće otkriće nakon svitaka s Mrtvog mora?

Jesu li 'knjige' najveće otkriće nakon svitaka s Mrtvog mora?
4

Neimenovani beduin je u spilji na sjeveru Jordana pronašao 70 malih 'knjiga' koje bi mogle otkriti tajne najranijih dana kršćanstva. Nisu još potvrdili autentičnost knjiga

VIDEO

Kolekcija od 70 malih 'knjiga' s metalnim stranicama povezanim žicom, koje je neimenovani beduin pronašao prije pet godina u spilji na sjeveru Jordana, mogla bi otkriti tajne najranijih dana kršćanstva, tvrde akademici. Podijeljeni su oko autentičnosti, no ako se ona dokaže, knjige bi mogle biti najveće otkriće od 1947. godine kada su nađeni svici s Mrtvog mora. 

- Možda će trebati dodatne interpretacije i provjere autentičnosti, no početne informacije su vrlo ohrabrujuće i čini se da gledamo u vrlo važno i značajno otkriće, možda najvažnije otkriće u povijesti arheologije - rekao je Ziad al-Saad, upravitelj jordanskog Odjela za stari vijek.

Na stranicama veličine kreditne kartice zapisani su simboli, crteži i riječi koje se navodno odnose na Mesiju, moguće čak i na raspeće i uskrsnuće. Analize izvršene na 'knjigama' ukazuju kako je moguće da potječu iz prvog stoljeća, a ako se ti nalazi potvrde, znači da su 'knjige' jedni od prvih zapisa o kršćanstvu, starije od zapisa Svetog Pavla. Neki nagađaju da bi se u njima mogli nalaziti čak i zapisi o zadnjim danima života Isusa Krista te da su ih pisali Kristovi sljedbenici u godinama nakon njegova raspeća.

- Zadivljujuća je pomisao da smo u rukama držali predmete koji su možda držali i sveci - rekao je David Elkington, koji je sudjelovao u analizi knjiga. On smatra da knjige navještaju dolazak Mesije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Knjige je otkrio jordanski beduin, no završile su kod izraelskog beduina koji ih je navodno ilegalno prošvercao u Izrael. Jordanska vlada ih sada pokušava vratiti u domovinu. Britanski tim stručnjaka koji se bavio analizom dijela knjiga strahuje da ih izraelski beduin planira prodati na crnom tržištu ili ih uništiti. Beduin, pak, niječe optužbe i tvrdi da su knjige u njegovoj obitelji već 100 godina. 

- Važno je da se kolekcija vrati neoštećena, za dobrobit njenog vlasnika ali i međunarodne publike - rekao je Elkington koji je na čelu britanskog tima koji pomaže vratiti knjige u Jordan, piše Daily Mail.

Dokazi koji upućuju da knjige govore o kršćanstvu

Margaret Barker, koja se bavi poviješću Novog zavjeta, rekla je kako lokacija pronalaska potvrđuje da je riječ o kršćanskom zapisu.

- Znamo da su u dva navrata vjernici iz Jeruzalema bježali na istok, prešli su Jordan kod Jerihona i nastavili istočno gdje su ove knjige nađene. Drugi znak koji upućuje da su zapisi kršćanski je da su pisani u obliku knjiga, a ne svitaka te su bile zapečaćene što je bila tajna tradicija ranog Kršćanstva - rekla je Barker. 

I u Knjizi otkrivenja spominju se takve zapečaćene knjige. Jedan mali dio iz novih knjiga koji je preveden kaže: Hodat ću uspravno. Ta rečenica se nalazi i u Knjizi otkrivenja. Sasvim je sigurno da sve pronađene knjige potječu iz istog razdoblja, a korozija na njima upućuje da su izuzetno stare, prenosi BBC.

Svici sa Mrtvog mora

Svici sa Mrtvog mora ili kako ih još nazivaju Kumranski spisi otkriveni su između 1947. i 1956. godine u 11 spilja u okolici Kumrana na sjeverozapadnoj obali Mrtvog mora. Spise je pronašao pastir koji je tražeći ovce naišao na ulaz u nepoznate spilje gdje je pronašao pažljivo posložene ćupove pune starih spisa. 

Ovi spisi sastoje se od više od 900 dokumenata i od velikog su povijesnog i religijskog značenja jer sadrže jedine poznate preživjele kopije biblijskih dokumenata nastalih 150. g pr. Kr. Napisani su na hebrejskom, aramejskom i grčkom, većinom na pergamentu, ali i na papirusu. Nakon otkrića ushićeni znanstvenici dali su se na istraživanje starosti tih dokumenata što je nametnulo dva pitanja: tko su bili vlasnici tih spisa i hoće li ti tekstovi otkriti neke do tada nepoznate podatke koji nisu uključeni u konačnu verziju Biblije. 

Nakon više od 50 godina istraživanja od strane međunarodnog tima znanstvenika koji još uvijek pokušavaju shvatiti značenje oko 30 posto tekstova koji nisu uključeni u Bibliju niti neki drugi poznati religijski spis. Ovi spisi neprocjenjiv su izvor za razumijevanje židovstva, razvoj Židovske Biblije i početak kršćanstva.

Izgubljeno evanđelje po Judi

Drevni rukopis Judina evanđelja potječe iz 3. stoljeća i napisan je staroegipatskim koptskim pismom. Ovo evanđelje je dokument od 13 araka papirusa koji je pronađen sasvim slučajno 1978.g. u blizini Beni Masaha u Egiptu nakon čega mu se gubi svaki trag. 

Vjeruje se da je svezak koji je sadržavao rukopis ovog evanđelja i druge dokumente prodan trgovcu egipatskim antikvitetima. Nakon što je proveo u sefu banke 16 godina, kupila ga je 2000. trgovkinja antikvitetima iz Züricha Frieda Nussberger-Tchacos. Ona ga je, zabrinuta zbog stanja u kojem se nalazi, dala na konzervaciju i prijevod stručnjacima u Zakladi za antičku umjetnost Maecenas iz Basela u Švicarskoj. 

U Judinom evanđelju priča o izdaji Isusa malo je drugačije ispričana. Naime Juda Iškariotski, najprezreniji izdajica u kršćanskoj povijesti, učinio je samo ono što je od njega tražio njegov učitelj kada je izdao Isusa vlastima. Na početku teksta ističe se kako je riječ o "tajnom opisu otkrivenja koje je Isus u razgovoru prenio Judi Iškariotskom tri dana prije nego je slavio Pashu", prenosi National Geographic.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović