Obavijesti

News

Komentari 2

Johnson: 'S EU nema napretka što se tiče sporazuma o trgovini'

Johnson: 'S EU nema napretka što se tiče sporazuma o trgovini'

Johnson je 7. rujna postavio 15. listopad kao krajnji rok za dogovor i rekao da ako do njega ne dođe obje strane trebaju "to prihvatiti i nastaviti dalje" svojim putem. Ipak, ima još nade

VIDEO

Ujedinjeno Kraljevstvo "mora se pripremiti" za neuspjeh trgovinskih pregovora s Europskom unijom osim ako ona "temeljno ne promijeni" pristup, upozorio je u petak premijer Boris Johnson, no Bruxelles smatra da pregovori idu dalje i da je takva izjava  neozbiljna".

Europski samit u četvrtak bio je novi dijalog gluhih jer 27 članica EU zahtijeva da London pristane na ustupke i spremna je za nastavak pregovora kako bi se postigao sporazum o slobodnoj trgovini iduće godine kada će se za Veliku Britaniju prestati primjenjivati europski propisi. 

- Odustali su od sporazuma o slobodnoj razmjeni, čini se da nema nikakva napretka iz Bruxellesa pa im poručujemo: javite se ako odlučite iz temelja promijeniti pristup, a u protivnom razgovarat ćemo o praktičnim pojedinostima bez sporazuma - izjavio je Johnson za britansku televiziju. 

Johnson je 7. rujna postavio 15. listopad kao krajnji rok za dogovor i rekao da ako do njega ne dođe obje strane trebaju "to prihvatiti i nastaviti dalje" svojim putem. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Zaključio sam da moramo biti spremni 1. siječnja za režim sličan onome koji imamo s Australijom, na običnim načelima globalne slobodne trgovine - rekao je Johnson  misleći na minimalne propise Svjetske trgovinske organizacije (WTO).  

Europska unija spremna je za novi krug razgovora s Londonom idući tjedan i smatra da izjava britanskog premijera "nije ozbiljna", rekao je izvor iz Bruxellesa.

Johnson "nije rekao da ustaje od pregovaračkog stola. Dakle sve je to samo retorika. Nije rekao da prestaje pregovarati. Znači da će oni pregovarati", rekao je diplomat. 

Dužnosnik iz Bruxellesa rekao je da se pregovarački ekipa za brexit "priprema za intenzivan tjedan u Londonu". "Sve u svemu sporazum s Australijom, sporazum s Kanadom... jednostavno, to je neozbiljno", dodao je.

Ujedinjeno Kraljevstvo izišlo je iz EU-a 31. siječnja, ali do 31. prosinca primjenjuje europska pravila, bez prava glasa.

Ako se do tada ne postigne dogovor o budućim odnosima, slijedi neuređeni razlaz koji će imati teže posljedice za gospodarstva dviju strana koja su već oslabljena zbog pandemije koronavirusa.

EU nudi Velikoj Britaniji pristup svome golemom tržištu bez carina i kvota, ali zauzvrat traži da se Velika Britanija drži europskih standarda jer ne želi nelojalnu konkurenciju koju bi predstavljala britanska poduzeća.

Također EU insistira na punoj provedbi sporazuma o razdruživanju koji je Velika Britanija prekršila izglasavanjem zakona koji mijenja dogovoreni protokol u vezi s granicom na irskom otoku.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...