Obavijesti

News

Komentari 143

Još jedna žrtva uhićenog dr. Užasa: 'On mi je uništio život'

Još jedna žrtva uhićenog dr. Užasa: 'On mi je uništio život'
3

Zbog nemara kirurga dr. Davorina Diklića (57) Ivan Koščević ostao je bez noge. Nosi protezu, a obolio je i od šećera. Bolnica mu je morala platiti odštetu od 366.000 kn

VIDEO

Poznati bjelovarski kirurg dr. Davorin Diklić (57) godinama je bio prozivan zbog niza skandala u bjelovarskoj bolnici, gdje je neko vrijeme bio i v.d. ravnatelja. Optuživali su ga za nesavjesna liječenja, a po bolnici se ponašao kao šerif. Prije dvije godine otišao je iz bolnice i zaposlio se u Zagrebu.

Ivan Koščević je ostao bez noge

Dr. Diklić mi je uništio život, počeo je svoju priču Ivan Koščević (48) iz Velikog Grđevca kraj Bjelovara. On je nakon prometne nesreće 2004. godine završio u bjelovarskoj Općoj bolnici, među ostalim zbog vanjskog prijeloma lijeve noge. U to vrijeme Diklić je bio v.d. ravnatelja bolnice i šef kirurgije. Unatoč upozorenjima kolega kirurga kako rutinski zahvat na nozi ozlijeđenog Koščevića treba obaviti odmah, Diklić je to učinio tek nakon pet dana. Koščević kaže kako je naknadno saznao da je metalna pločica koja mu je trebala biti ugrađena pala na pod, a Diklić, umjesto da uzme novu koja je sterilizirana, pokupio je pločicu s poda i ugradio je u nogu.

- Oprao ju je u vodi i zbog toga sam dobio bakteriju MRSU - kaže Koščević. Nakon tog zahvata počeli su nesnosni bolovi. Koščević kaže kako nije znao ni kako se zove. Od bolova nije mogao živjeti, a noga mu je postajala sve crvenija. Opet su ga operirali i pustili kući, bez uputa kako da održava ranu. Stanje noge bilo je sve gore, a nakon jednog pregleda njegov liječnik mu je rekao kako se bakterija proširila i da mu je noga uništena. U očajničkim pokušajima da pokuša spasiti nogu Koščevića su dva puta operirali u zagrebačkoj Traumatološkoj klinici, ali bez uspjeha. Liječnici u Zagrebu su mu rekli kako mora birati između noge i života i morali su mu je odrezati.

- Sve te operacije bile su samo pokušaji da se popravi njegova kardinalna pogreška - opisuje Koščević svoje patnje. Pravomoćnom sudskom presudom bjelovarska Opća bolnica morala mu je isplatiti 366.000 kuna sa zateznim kamatama i Koščević prima doživotnu mjesečnu rentu od 900 kuna. Košćević kaže kako je zbog Diklića obolio na srce i ima visok šećer.

Bunili su se i kolege

Zbog Diklićeva ponašanja bunili su se i njegovi kolege u bolnici. Tako su još 2001. godine kirurzi pisali tadašnjem ravnatelju Miroslavu Čačiji i naveli kako je u 18 mjeseci imao čak 12 ozbiljnih propusta s teškim posljedicama. Te optužbe tada nisu potvrđene, ali prozivke su nastavile stizati sa svih strana i od liječnika i od pacijenata.

U međuvremenu se Diklić “proslavio” stalnim sukobima s kolegama i izjavama oko brojnih skandala u bolnici.

Tako je i pravdao probleme sa sinom koji je kao bolničar radio na njegovom odjelu.

- Jedan sin mi je problematičan, ima 26 godina, voli život i napravi ponekad pizdariju. Naloče se i razbije auto. I sad oni stavljaju mog sina u novine, a on je problem samo moj i moje supruge - dodaje Diklić te tvrdi kako ga je postavio na odjel kirurgije na kojem je bio šef kako bi “ga imao na oku da ne radi gluposti”.

Liječnicima je zabranio ulaz

Dok je Davorin Diklić bio v. d. ravnatelja Opće bolnice u Bjelovaru, šestorici kolega s kirurgije dao je otkaz.

- Oko 7 sati nam je umjesto predaje službe kazao da smo dobili otkaz i da slobodno možemo izaći iz bolnice. Kako ga nismo poslušali, pozvao je zaštitare da nas izbace iz liječničke sobe i zabrane bilo kakav kontakt s pacijentima i ostalim osobljem - kazao nam je tada jedan od kirurga koji je želio ostati anoniman.

Pozvao je zatim dvojicu kirurga koji nisu dobili otkaz da s njim pođu u vizitu, ali su oni to odbili. Kirurzi su godinu dana ranije tražili da se Diklić, koji je istodobno bio šef kirurgije i v. d. ravnatelja Opće bolnice, razriješi s mjesta prvog čovjeka kirurgije. Nakon što je razriješen te dužnosti, kirurzi su tražili da se raspiše natječaj za ravnatelja bolnice jer tu funkciju Diklić obnaša više od dvije godine. Napisali su pismo upravi u kojem navode da, ako se ne raspiše natječaj za ravnatelja, svi 1. rujna daju otkaz. 


- Nakon što je raspisan natječaj naš uvjetno dani otkaz je prestao važiti. Stoga smo svi u utorak došli u upravu kako bismo povukli otkaze, ali nikome, osim dvojici kolega to nije omogućeno. Potom smo na čelu s v.d. šefom kirurgije Koščakom isti dan faksirali povlačenje odluke - kazao nam je naš izvor dodajući da je Diklić tog dana otkazao sve operacije, pa i onu pacijentice koja boluje od karcinoma dojke. Usmeni otkaz dobilo je šest kirurga, a na kraju je otkazao ugovor o radu četvorici kirurga. No Upravno vijeće bjelovarske bolnice odlučilo je nakon nekoliko dana kirurge vratiti na posao nakon što su se žalili na otkaze. Miroslav Čačija, tadašnji bjelovarsko-bilogorski župan i ujedno predsjednik Upravnog vijeća, nije želio komentirati situaciju u bolnici koja je dovela do usijanja.

Valja napomenuti da je Diklić u to vrijeme bio istaknuti član Hrvatske seljačke stranke te je najvjerojatnije imao stranački kišobran koji ga je štitio od zahtjeva nezadovoljnih kolega s Kirurgije. Kolege su mu stavljale na teret da je praktički privatizirao laparoskopske zahvate te da ih je upotrebljavao u situacijama u kojima su klasični zahvati bili puno bolje rješenje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 143
VIDEO

Plenković dobio mandat, donio 78 potpisa; Anušić: 'Plenković odlučuje o mojoj ulozi u Vladi'
IZBORI 2024.

Plenković dobio mandat, donio 78 potpisa; Anušić: 'Plenković odlučuje o mojoj ulozi u Vladi'

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.