Obavijesti

News

Komentari 5

Još traže nestalog vlasnika Pauka: Taj dan kad je nestao trebao je predati videoteku

Još traže nestalog vlasnika Pauka: Taj dan kad je nestao trebao je predati videoteku

Marko Jantol (45) udaljio se s adrese stanovanja u Ogulinskoj ulici u Zagrebu 11. prosinca 2022. Visok je oko 175 cm, ćelav i smeđih očiju, a u vrijeme nestanka bio je odjeven u crnu odjeću

VIDEO

Nema ga i dalje, policija ništa ne zna, strahujemo za njega, kaže nam Dragica Jantol, majka Marka Jantola (45), koji je nestao u Zagrebu prije točno mjesec dana 11. prosinca 2022. godine. Podsjetimo, riječ je o vlasniku posljednje zagrebačke videoteke Pauk, čiji je nestanak prijavljen policiji u ponedjeljak 12. prosinca 2022., a majka ga je posljednji put vidjela u nedjelju 11. prosinca 2022.

Markova obitelj i prijatelji mole sve koji su ga vidjeli ili znaju gdje bi se mogao nalaziti da se s bilo kakvim informacijama jave policiji. Visok je oko 175 centimetara, ćelave glave, smeđih očiju te je slabije tjelesne građe. U vrijeme nestanka bio je odjeven u plave traperice, crnu majicu, crni gornji dio trenirke, crnu jaknu te crne čizme. Od prepoznatljivih znakova ima tetovažu na leđima oko 15x15 centimetara s znakom "tribal". Njegova fotografija objavljena je na stranici nestalih

Njegovi prijatelji vjeruju da je netko na Marka vršio pritisak vezano uz videoteku te kažu da je, na dan kad je nestao, trebao predati videoteku zbog nagomilanog duga. Navodno je, pričaju, molio odgodu, no nije poznato je li je uspio i dobiti. Nije pronađen ni njegov ruksak s laptopom ni mobitel, koji je otad nedostupan.

- Ne vjerujem da je mogao negdje otići jer za to nije imao novca. Primijetila sam da je on te nedjelje bio jako uznemiren, no nije mi rekao zbog čega. Nikad me nije htio opterećivati niti je htio da brinem pa mi neke stvari nije ni govorio. Primjerice, da nema zdravstveno ni mirovinsko osiguranje. Ne znam što radi policija i ne mogu ulaziti u njihove metode rada, no nevjerojatno mi je da mene ni mog sina nisu zvali na razgovor. Zvali su jedino da pitaju znamo li s kime se to našao u videoteci u nedjelju, otkud bi mi to znali - očajna je Dragica. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Samo želi znati istinu, kako god ona možda teška i bolna bila. Najteže joj pada neizvjesnost. 

- On je počeo raditi od svoje 18. godine. Nije mu bilo lako, prije godinu i pol dana mu je otac preminuo na rukama. Bio je nepokretan, a Marko ga je njegovao. Njegov pas Toro toliko je tužan, svakoga dana čeka Marka da dođe. To je mješanac, kojega je Marko pronašao dok je bio tek malo štene, preplašen i jadan, sklupčan u grmlju i doveo ga kući... Sad ima 15 godina - dok priča Dragicu obuzimaju emocije. 

Videoteka čiji je Marko bio suvlasnik, kaže, još uvijek radi u večernjim satima. Posljednjih mjeseci prodavali su DVD-e na svojoj facebook stranici kako bi skupili novac za otplatu dugova. Nešto su i skupili, a koliko točno Dragica ne zna. 

S Jantolom smo razgovarali u listopadu prošle godine, kad je Trgovački sud u Zagrebu otvorio postupak koji prethodi stečaju Malog pauk-filma j.d.o.o. Stečaj je krajem lipnja predložila Financijska agencija (Fina) zbog utvrđenog duga od 20.499 kuna, a sud je u postupku vezanom uz posljednju zagrebačku videoteku Pauk zatražio očitovanja Središnjeg klirinškog depozitarnog društva, Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i zaključno - Državne geodetske uprave. Od njih su tražili podatke ima li Marko vrijednosne papire ili prima dividendu, je li evidentiran kao vlasnik zrakoplova, plovila te ima li nekretninu.

- Ovo mi je prva vijest. Nemam teksta, ne znam što da kažem - da se smijem ili plačem - rekao je tad Jantol dodajući kako zna da je dužnik i priznaje da ima zaostatke u plaćanju.
Videoteka Pauk otvorena je krajem 90-ih godina i od tada je imala više od 20.000 korisnika koji su filmove ispočetka posuđivali na VHS-u. Na sad još donekle “živućem” DVD-u i Blu-Rayu posuđuje još, isticao je Jantol, oko 500 do 800 korisnika - zaljubljenika u film na ‘’starinski’’ način.

- S jedne strane je Netflix, a s druge videoteka Pauk s dvadesetak tisuća kuna duga. To je borba s vjetrenjačama. No u borbi s običnim preživljavanjem u ovim vremenima krize nisam samo ja ugrožen. Ljudi čuvaju svaku kunu i ne znaju što će biti sutra. Ugroženi su i svi obrti u susjedstvu na zagrebačkoj Trešnjevci - rekao je tad vlasnik videoteke Pauk.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!