Obavijesti

News

Komentari 9

Još uvijek nije sve čisto: Mine prijete u 12 hrvatskih županija

Još uvijek nije sve čisto: Mine prijete u 12 hrvatskih županija
13

Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Zdravko Modrušan na obilježavanju Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima od mina kazao je kako bi Hrvatska trebala biti razminirana do 2026.

VIDEO

U Hrvatskoj još uvijek ima 405,6 četvornih kilometara minski sumnjivog prostora u 12 županija te 99 gradova i općina, a očekuje se da bi Hrvatska trebala biti razminirana do 2026., istaknuto je u srijedu tijekom središnjeg obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju na osječkom Trgu Ante Starčevića.

Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Zdravko Modrušan rekao je da je dosad razminirano oko 600 četvornih kilometara minski sumnjivih površina.

POGLEDAJTE VIDEO

Podsjetio je kako je Vlada na posljednjoj konvenciji zatražila produljenje primjene Ottawske konvencije za još sedam godina, pa bi Hrvatska trebala biti bez mina do 2026.

Ocijenio je kako se taj rok može poštovati budu li sredstva EU fondova nastavila dolaziti u sferu razminiranja te je istaknuo kao primjer projekt "Naturavita" u Osječko-baranjskoj županiji, vrijedan oko 35 milijuna eura, koji se financira kroz Operativni program "Konkuretnost i kohezija", a namijenjen je razminiranju Parka prirode "Kopački rit" i regionalnog parka "Mura-Drava".

Od mina poginulo 203 ljudi

Podsjetio je kako je, nakon Domovinskog rata, u Hrvatskoj od mina stradalo 595 osoba, od kojih 203 smrtno, ali i istaknuo kako prošle godine nije bilo minskih nesreća ili incidenata, a od 2004. nije bilo stradavanja djece.

Državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova Velimir Žunac rekao je kako je EU jedan od najvećih donatora za potrebe razminiranja u Hrvatskoj, pa je u posljednjih 20 godina oko 46 milijuna eura utrošeno za tu svrhu kroz različite predpristupne programe.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić istaknuo je kako su prošle godine razminirane sve poljoprivredne površine, a da još preostaje razminirati područje Kopačkog rita i šuma uz rijeku Dravu te izrazio uvjerenje da se, uz pomoć EU fondova, to može učiniti u iduće četiri godine čime bi Županija u cijelosti bila razminirana.

Na simuliranom minskom polju prikazan je rad pirotehničara te pasa za detekciju mina, odigrat će se sjedeća odbojka i predstava za djecu "Ne, ne mine!",  a brojne institucije poput Hrvatskog Crvenog križa, MUP-a, osječkog Gradskog društva Crvenog križa i drugih na štandovima su predstavile svoj doprinos protuminskom djelovanju.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa