Obavijesti

News

Komentari 57

Josip Biljan postao načelnik iako je pijan slupao Mercedes?

Josip Biljan postao načelnik iako je pijan slupao Mercedes?
5

U 18 policijskih uprava predstavljeni su novi načelnici. Među njima je i Josip Biljan, načelnik PU ličko-senjske, koji je 2015. s 1,54 promila autom umalo pokupio mladi par

VIDEO

U 18 od 20 policijskih uprava jučer su predstavljeni novi načelnici policijskih uprava. Iz mandata ministara unutarnjih poslova Ranka Ostojića (SDP) i Vlahe Orepića (Most), na dužnosti nije ostao nijedan načelnik osim Marka Rašića i Jakoba Bukvića. Među novim načelnicima ima onih koji imaju mrlju na svojoj karijeri.

Policijskom upravom osječko-baranjskom ubuduće će rukovoditi Ladislav Bece, a PU vukovarsko-srijemskom Fabijan Kapular. U Policijsku upravu varaždinsku ide Predrag Benčić, međimursku preuzima Ivan Sokač, a krapinsko-zagorsku Darko Car. Najjužnijom, Policijskom upravom dubrovačko-neretvanskom, rukovodit će Ivan Pavličević, u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj ostaje Ivica Kostanić, dok susjednu zadarsku policiju preuzima Anton Dražina. Susjedi će biti i Tomislav Dizdar koji preuzima primorsko-goransku te Alen Klabot u istarskoj, dok će karlovačkom policijom rukovoditi Josip Ćelić. Načelnikom Policijske uprave ličko-senjske imenovan je Josip Biljan, dok je na čelo najveće, Policijske uprave zagrebačke, došao Marko Rašić, bivši šef PU sisačko-moslavačke.

Među novoimenovanim načelnicima ima onih poput Josipa Biljana koji ima mrlju u karijeri. Naime, dok je bio načelnik Prihvatnog centra za strance Ježevo, sjeo je prije dvije godine pijan za volan automobila. Na Zagrebačkoj aveniji u Zagrebu naletio je na mladića (20) i djevojku (20) te ih umalo oboje pregazio. Prisebna djevojka je u djeliću sekunde vidjela kako se Mercedes u brzini s ceste penje na nogostup. Uspjela je odgurnuti dečka na travu da ga spasi, a nju je, navodno, auto okrznuo.

Petar Glebov/Pixsell

- Buka je probudila sve susjede. U pidžamama su istrčali do para i vozača kako bi im pomogli. Pozvali su i Hitnu pomoć - rekla nam je tad jedna od svjedokinja prometne nesreće.

Lelujao autom iz trake u traku

Prije nego što je došla policija, do razbijenog automobila stigli su vatrogasci. Iz njega su izvadili akumulator i spriječili dovod plina kako se slučajno ne bi zapalio. Nisu morali izvlačiti Biljana jer je uspio sam izaći iz Mercedesa. Policijski je alkotest pokazao 1,54 promila alkohola. Ozlijeđeni mladić i djevojka odvezeni su u bolnicu. Ondje su ustanovili da su lakše ozlijeđeni te su ih pustili na kućno liječenje. Prema riječima očevidaca, policajci su kolegu odvezli na triježnjenje. Vozač, koji je malo prije nesreće vozio iza Biljana, rekao je kako je ovaj cijelo vrijeme “lelujao” iz traka u trak. Na pitanje je li zbog prometne nesreće bio stegovno kažnjen i je li protiv njega podignuta optužnica na općinskom sudu, načelnik Biljan nam je preko glasnogovornice poručio “da nije zgodno da govori sam o sebi” i da pitanja proslijedimo MUP-u. Iz ministarstva su nam poslali priopćenje ne odgovorivši konkretno ni na jedno pitanje.

Stegovno je odgovarao

- Tijekom postupka Povjerenstvo je provelo testiranje i razgovor sa svim kandidatima koji su ispunjavali uvjete. Naglašavamo kako nije utvrđena zakonska zapreka niti nedostojnost za obavljanje poslova. Izvješće o provedenom postupku s rang listama po pojedinim radnim mjestima dostavljeno je glavnom ravnatelju policije koji je, sukladno odredbama Zakona o policiji te nakon zatraženog mišljenja županijskih skupština i skupštine Grada Zagreba, ministru unutarnjih poslova predložio njihovo imenovanje - stoji između ostaloga u odgovoru MUP-a.

Neslužbeno saznajemo kako je Josip Biljan zbog prometne nesreće iz 2015. godine stegovno kažnjen zbog teže povrede radne discipline te je jedno vrijeme bio i suspendiran.

Alen Klabot, koji preuzima PU istarsku, prije dvije godine je smijenjen s mjesta zapovjednika ATJ Lučko jer je službeno vozilo koristio na vjenčanjima svojih dviju kćeri. Prošle godine vraćen je na posao.

POGLEDAJTE GALERIJU:

3
| Foto: Snimio čitatelj

Prema fotografijama s prvog vjenčanja, kojima 24sata raspolaže, riječ je o automobilu VW Touareg. U njemu se Klabot vozio, prvo 8. studenoga 2014. na vjenčanju jedne od kćeri u Umagu, a potom i 8. kolovoza 2015. na vjenčanju druge kćeri u Zagrebu.

Zakon mora biti isti za sve

Bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić tad je rekao kako je Klabot “izuzetan specijalac”, ali naglasio kako se mora pridržavati zakona i propisa koji za sve vrijede isto.

- Da i vatrogasni zapovjednik uzme vatrogasna kola, upali rotaciju i time na neki način proslavi vjenčanje svoje obitelji, to bi bilo apsolutno neprihvatljivo. Mogu još navesti i primjer Hitne, a u policiji imamo iste kriterije - rekao je tad Ostojić. Prije godinu dana smijenjeni Klabot se vratio na posao jer je disciplinski sud MUP-a odbacio neosnovane sumnje da je Klabot koristio “rotirke” na vjenčanjima svojih kćeri.

Novi načelnik PU karlovačke Josip Čelić vratio se na staro radno mjesto s kojeg je smijenjen 2012. Prije pet godina Čelić je bio pod istragom zbog podrijetla imovine. Pomoćnik glavnog ravnatelja policije Zoran Ničeno rekao je jučer predstavljajući Ćelića da su se sve tvrdnje kako je nezakonito stekao imovinu pokazale neutemeljenima i zlonamjernima te da, unatoč nizu predstavki, “protiv Ćelića nije pokrenut ni jedan disciplinski postupak”.

Zlonamjerne tvrdnje

Novi načelnik PU dubrovačke-neretvanske postao je Ivan Pavličević. On je, pisala je svojedobno Slobodna Dalmacija, navodno bio pod nadzorom kolega zbog sumnji da je povezan s dilerima droge. Krunoslav Borovec, pomoćnik glavnog ravnatelja policije, demantirao je te navode.

- Ne podržavam iznošenje ovakvih negativnosti, pogotovo ako ne postoji čvrsta osnova i čvrsti temelj za sve ono što je napisano – rekao je Borovec. Dodao je da se o novom načelniku Pavličeviću stvari koje su objavljene razvlače od 2010.

- Prošlo je punih sedam godina. U tih sedam godina na čelu MUP-a promijenila su se četiri ministra koji pripadaju u tri različite politike, sedam ravnatelja policije i generacije ljudi u unutarnjoj kontroli te nitko od njih nije pronašao temelja da se pokrene ni stegovni ni kazneni postupak koji bi definirao karijeru kolege Pavličevića - rekao je Borovec.

Iza Darka Cara, koji je već bio načelnik PU krapinsko-zagorske 2011., ostali su mučni trenuci. Te godine je Carinu potresala korupcijska afera u kojoj je kao mozak operacije bio označen njegov vjenčani kum.

Novi načelnici policijskih uprava izabrani su na pet godina. Inače, ministar unutarnjih poslova Božinović najavio je da od 1. siječnja 2018. policajac početnik ne bi smio imati plaću manju od 5000 kuna. Također je najavio povećanje plaće za 7655 policajaca te dodao da će se policajci do kraja godine voziti u 900 novih obilježenih, 1400 civilnih vozila, 400 motocikala i 170 ‘marica’.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa