Obavijesti

News

Komentari 9

Josip Lucić: Nikada nisam zapovjedio radove u Sibinju

Josip Lucić: Nikada nisam zapovjedio radove u Sibinju
4

Nisam ni znao za uređenje ceste u zoni malog gospodarstva. Nije bilo pismene zapovijedi, a usmene mu nisam nikada ni davao, ustvrdio je umirovljeni general

VIDEO

Nikada nisam dao niti jednu usmenu ni pismenu zapovijed za radove u zoni malog gospodarstva u Općini Sibinj. Nisam ni znao za njih, kazao je umirovljeni general Josip Lucić, bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, na suđenju Mladenu Kruljcu za malverzacije zemljištem u Sibinju kod Broda.

Strogi godišnji planovi

Kruljčeva se obrana, inače, temelji na tvrdnji kako je Lucić usmeno odobrio da vojska uredi spornu cestu u Sibinju. Svjedok je to jučer na osječkom sudu demantirao.

- Nisam dobio nikakvo izvješće o obavljenim radovima u Sibinju. S generalom Mladenom Kruljcem o tome nisam nikada razgovarao, kao ni s bilo kime drugim - istaknuo je.

Inženjerija se mogla, pojasnio je, upotrebljavati samo strogo po godišnjim planovima i ovisno o kapacitetima.

- Zahtjeva je za saniranje objekata tada bilo mnogo, a strojevi su bili stari i često su se kvarili - rekao je Lucić. Nije bilo novca pa su troškove radova od 2007., nastavio je, snosile općine i gradovi koji su ih i naručili.

Oružanim snagama u miru, pojasnio je nadalje, raspolaže načelnik Glavnog stožera, a u ratu predsjednik republike. Mladen Kruljac nije imao ovlasti, izjavio je Lucić, zapovjediti radove u zoni.

- Zapovjednik niže razine ne može mijenjati zapovijedi načelnika, a nije postojala niti jedna naredba za radove u Sibinju. Nikada nikome nisam pismenu zapovijed proširio usmenom, pa tako ni Kruljcu - ustvrdio je.

"U zavadi smo od 2010."

Usmene se zapovijedi, kazao je, izriču u ratu, dok su u miru iznimno rijetke, primjerice u slučaju prirodnih katastrofa.

- Kada bi se usmeno zapovijedalo, sustav se ne bi mogao kontrolirati – razjasnio je, dodajući kako je u osam godina na čelu Stožera potpisao do 25.000 zapovijedi.

Obrana je, pak, podsjetila na proslavu Dana državnosti kod predsjednika Stjepana Mesića 2006., gdje su bili i Lucić i Kruljac, kao i gradonačelnik Broda Mirko Duspara.

- Optuženi je tada dobio zapovijed za radove na Tvrđavi u Brodu, a smatrao je kako je Sibinj šire brodsko područje – izjavio je Kruljčev odvjetnik Marko Dumančić.

Sam je Kruljac ustvrdio kako mu je Lucić izrekao "bar stotinu usmenih zapovijedi".

- Digao mi je motoriziranu brigadu usmeno za Kornate (na dan tragedije, nap.a.). Iz Privredne banke Zagreb izvlačili smo stari uredski materijal po našim vojarnama i skladištima, koji nama apsolutno nije potreban, a slučajno je njegova supruga direktorica logistike u toj banci - ispričao je.

Proširivanje je usmenih zapovijedi, dodao je, redovno.

- Napravio sam 56 kilometara ceste u Posavskim Podgajcima u njegovu selu – kazao je.

Kruljac je naglasio i da je u zavadi s Lucićem još od 2010.

- Kanalizirao me da ne smijem predsjednika Ivu Josipovića izvijestiti o pravom stanju u Kopnenoj vojsci. Ipak sam predsjedniku rekao da sam te godine dobio 54 milijuna kuna za održavanje borbene tehnike, a realizirao sam 1,87 milijuna. Ostatak je načelnik dao za uređenje Malog Lošinja, Udbine i 48 milijuna kuna za Đuru Đakovića, za neku stratešku priču tenka koju ja ne razumijem - zaključio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.