Obavijesti

News

Komentari 200

Josipović i Dodik su za djecu poginulu u ratu položili vijence

Josipović i Dodik su za djecu poginulu u ratu položili vijence
7

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i hrvatski predsjednik u Slavonskom Brodu sastat će se i sa udrugama izbjeglih Hrvata iz BiH i udrugama povratnika

VIDEO

Predsjednik Ivo Josipović i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u srijedu su se sastali u Slavonskom Brodu. Tema razgovora u zgradi Gradskog poglavarstva kojemu je domaćin bio gradonačelnik dr. Mirko Duspara bio je održivi povratak Hrvata koji su se vratili u Republiku Srpsku. Tijekom 1992. godine s područja Posavine i Sjeverne Bosne izbjeglo je oko 200 tisuća Hrvata, samo s područja bosanske Posavine oko 180 tisuća i do sada se na to područje vratilo svega pet posto izbjeglica. Predsjednici su o povratku razgovarali i s predstavnicima 10-tak udruga Hrvata s naglaskom na održivi povratak, a osim njih nazočni su bili i predstavnici udruga izbjeglih Srba iz Hrvatske koje je također zanimao povratak. 

- Trenutno je jedna nova klima koja ide u prilog povratku i osiguravanju prava koja ljudi trebaju imati. Založiti ćemo se da se pitanje povratka i pitanje uređenja prava s obje strane granice intenzivira, rekao je Ivo Josipović. Milorad Dodik je ponovo pozvao sve one koji žele da se vrate da to mogu s punom sigurnošću učiniti, ali da budu spremni zajedno podnijeti teret ekonomske krize s kojim su suočeni kako oni koji trenutno žive u Republici Srpskoj tako i oni koji su se vratili. 

Dodik: RS-u odgovara da Hrvatska uđe u Europsku uniju

Novinare je zanimalo što Dodik misli o najavljenoj blokadi ulaska Hrvatske u EU koja stiže sa srpske strane. 

- Ne možemo prihvatiti politiku blokade bilo koga. Europski put je i za nas prioritet i smatramo da ćemo imati nesumnjive dobiti od činjenice da će Republika Hrvatska svoj status punopravne članice EU-a brzo regulirati, rekao je Milorad Dodik. 

U Rafineriji će otvoriti nova radna mjesta

Predsjednici su rekli i da bi Rafinerija nafte do kraja ove godine, u drugoj fazi rekonstrukcije, trebala ugraditi opremu koja će osigurati potrebne ekološke standarde, za što će biti uloženo oko 100 milijuna eura. 

- Ubuduće će za sva pitanje ekologije i Rafinerije nafte biti konzultirani susjedi iz Slavonskog Broda čije ćemo stručnjake uključiti u rješavanje ovog problema, jer to je u obostranom interesu, rekao je Dodik. Josipović je rekao da su predstavnici ruskog vlasnika prije nekoliko mjeseci rekli da će poduzeti sve kako ne bi došlo do zagađenja zraka. 

- Osim toga Rafinerija će povećati kapacitete proizvodnje što će otvoriti nova radna mjesta tako i za ljude iz Hrvatske koji budu tamo htjeli raditi, rekao je Josipović. 

Položili vijence djeci poginuloj u Domovinskom ratu

Prije nego li su krenuli prema Zagrebu Josipović i Dodik, te brodski gradonačelnik Mirko Duspara, položili su vijence i zapalili svijeće kod spomenika Djevojčica kod OŠ Hugo Badalić, spomenika koji je podignut u znak sjećanja na 306 djece poginulih tijekom Domovinskog rata od toga 28-ero brodske djece koja su poginula u srpskom granatiranju Slavonskog Broda 1992/93. godine. Da li se ova gesta može shvatiti kao svojevrsna isprika, pitali su novinari. 

- Najteža stradanja su kada ginu djeca, tada umiru ljudske vrijednosti, civilizacija… S tih principa ja pristupam ovom činu. Pucalo se s svih strana, ginuli su mnogi ali se treba shvatiti i dati svoj doprinos i uputiti riječi sućuti i isprike, rekao je Dodik. Nakon toga posjetili su prostor gdje je prije Domovinskog rata bila pravoslavna crkva i na njenim temeljima su zapalili svijeću. 

Josipović se sastao i sa braniteljima

Predsjednik Josipović izvanprotokolarno prije dolaska u Gradsku upravu susreo se s braniteljima u prostorijama HVIDRE koji su mu iskazali svoje nezadovoljstvo trenutnim stanjem u državi  i stalnom strahu zbog mogućih novih uhićenja. Josipović je rekao kako razumije njihov strah dodavši da je i jedan slučaj Purda previše te da je to nedopustivo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 200
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)