Obavijesti

News

Komentari 156

Bojkot: Predsjednik Josipović odlučio da neće ići u Ukrajinu

Bojkot: Predsjednik Josipović odlučio da neće ići u Ukrajinu
5

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je kako postoji realna mogućnost da hrvatska vlada odluči otkazati posjet hrvatskih dužnosnika Ukrajini

VIDEO

U Uredu predsjednika završene su konzultacije o odlasku predsjednika Ive Josipovića u Ukrajinu 11. i 12. svibnja. Naime, Josipović je sa još 20 šefova srednjoeuropskih država pozvan na sastanak na Jaltu, no odlučio je da neće putovati. Iz Ureda predsjednika tek poručuju da bojkot Eura 2012. uopće nije na dnevnom redu. 

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je kako postoji realna mogućnost da hrvatska vlada odluči otkazati posjet hrvatskih dužnosnika Ukrajini zbog odnosa prema zatvorenoj bivšoj premijerki Juliji Timošenko (51).

- Već je cijeli jedan niz zemalja odlučio ne ići... Ja bih bila sklona takvom stavu - rekla je Pusić.

Svoje sudjelovanje na summitu do sada je otkazalo pet europskih predsjednika, a među njima su predsjednik Austrije, Češke, Njemačke, Italije i Slovenije.

Bojkot je došao zbog odnosa predsjednika Viktora Janukoviča prema nekadašnjoj čelnici opozicije i bivšoj premijerki Juliji Timošenko koja se nalazi u zatvoru gdje od 20. travnja štrajka glađu. Tamo su je posjetili njemački liječnici koji su utvrdili da je pretučena i u lošem stanju. Zatražili su da liječenje nastavi u njihovoj zemlji što je Janukovič odbio. 

Europske države bojkotiraju Euro 2012.

Članovi austrijske vlade najavili su u srijedu da će bojkotirati utakmice europskog nogometnog prvenstva koje će se igrati u Ukrajini. Beč na taj način pokazuje potporu i njemačkom stajalištu.

Nekoliko zemalja članica EU na čelu s Njemačkom izrazilo je posljednjih dana zabrinutost zbog situacije s Julijom Timošenko. 

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barosso je zajedno s povjerenicom za ljudska prava Vivien Reding kazao kako neće posjetiti europsko nogometno prvenstvo. Nagađa se kako bi isto mogla učiniti i Angela Merkel budući da je njezin glasnogovornik rekao da posjet njemačke kancelarke ovisi o oslobađanju Timošenko. 

Šef Uefe: Postoji mogućnost odgode Eura za 2013.

Ako Ukrajina bude suspendirana, direktor Uefe Marin Kallen najavio je mogućnost odgode natjecanja na godinu dana. 

- Ne dolazi u obzir da se sada organizacija Europskog prvenstva dodijeli nekome drugome. Premalo je vremena za tako nešto - rekli su čelnici Uefe.

Krovna europska nogometna organizacija odbacila je svaku mogućnost da se otkaže Euro u Poljskoj i Ukrajini, no nastave li se nemiri u Ukrajini obje zemlje domaćini bili bi suspendirani. U tom slučaju jedna od mogućnosti je i odgađanje prvenstva za jednu godinu.

- U ovom trenutku ne razmišljamo o otkazivanju Eura. No nastave li se bombaški napadi bit ćemo primorani razmišljati i o tome. U najgorem slučaju pomaknut ćemo održavanje Europskog prvenstva na 2013. godinu - rekao je Uefin direktor Marin Kallen u razgovoru za Süddeutsche Zeitung. 

Potvrdio je kako Uefa itekako ozbiljno shvaća novonastale probleme u Ukrajini te da iz dana u dan motri situaciju kako u odnosu državnog vrha prema Juliji Timošenko, tako i u svezi s bombaškim napadima na ukrajinskim ulicama.

Jovanović sigurno ide na Euro, Milanović još nije odlučio

Na Euro 2012. bi trebali ići i hrvatski premijer Zoran Milanović i ministar sporta Željko Jovanović. 

Iz Ureda premijera Zorana Milanovića tek kratko poručuju da je najizglednije da će Milanović otići tek na kvalifikacije u Poljsku. Odlazak u Poljsku potvrdio nam je ministar obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

- Osobno sam dobio pozivnicu predsjednika UEFA Michela Platinija za tri utakmice u Poljskoj. I zbog Platinija, i zbog naše reprezentacije, ali i zbog toga što volim nogomet, na jednu ću sigurno otići, ako ne i sve tri - rekao nam je ministar Jovanović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 156
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije