Obavijesti

News

Komentari 25

Josipović: Nije točno da sam više u oporbenim sredinama

Josipović: Nije točno da sam više u oporbenim sredinama
5

Tradicionalna viteška igra Trka na prstenac okupila je u Barbanu vrh hrvatske politike, sadašnjeg i bivšeg predsjednika, Milanovića, Bandića, Čačića, Hrelju...

VIDEO

Ovogodišnja 36. po redu Trka na prstenac, tradicionalna viteška igra okupila je danas u Barbanu vrh hrvatske politike. Uz predsjednika Ivu Josipovića, pokrovitelja 36.Trke na prstenac, te bivšeg predsjednika Stipu Mesića, koji je počasni građanin Barbana i, kaka ga ovdje nazivaju, veliki prijatelj Trke, u malom istarskome mjestu našli su se čelnici Kastavske skupine Zoran Milanović, Radimir Čačić, Ivan Jakovčić, Silvano Hrelja i njihovi stranački kolege Zlatko Komadina, Ranko Ostojić, Davor Bernardić, Željko Jovanović, Vojko Obernsel ali ne i Slavko Linić, koji je, kako smo saznali, na godišnjem odmoru. U ime predsjednice Vlade u Barban je stigao i ministar kulture Jasen Mesić. Svi oni okupljeni pred crkvom prije odlaska na trkalište Gradišće, družili su se u vedrom raspoloženju. Barbansku Trku na prstenac pratio je i Milan Bandić kojeg domaćini također zovu velikim prijateljem barbanske Trke.

Otvarajući Trku na prstenac predsjednik Josipović istaknuo je da je Istra po mnogočemu uzor u Hrvatskoj.

- Hrvatska je na određenoj prekretnici, odlučnim korakom hoće i mora ući u Europu. Hrvatska može postati još prosperitetnija, perspektivnija i kvalitetnija država ali pritom mora očuvati nacionalni identitet. Trka na prstenac kao i sinjska Alka neizmjerno doprinose identitetu i Istre i Hrvatske, one predstavljaju sve ono dobro što Hrvatska želi: viteštvo, junaštvo, domoljublje, upornost, rad i pogled u budućnost - kazao je predsjednik Josipović.

Dodao je da mu je izuzetna čast što je posredovao u uspostavljanju prijateljstva između Trke na prstenac i sinjske Alke, o čemu je potpisana povelja jer obje igre, svaka na svoj način, pokazuju viteštvo našeg naroda.

Ministar Mesić je, pozdravljajući okupljene, obećao da će ministarstvo kulture prihvatiti inicijativu Istarske županije i upisati barbansku Trku na prstenac u registar nematerijalne kulturne baštine.

Premda su se u Barbanu danas okupili čelnici Kastavske skupine, predsjednik Josipović je opovrgnuo da se više pojavljuje na mjestima na kojima se pojavljuje i oporba. Pritom je dodao: gdje bih ja došao da gledam tko je gdje na vlasti, tvrdnja da sam više u oporbenim sredinama jednostavno nije točna. O sukobu vezanom za veleposlanike nije htio govoriti, ponovio je tek da su zakon i Ustav jasni i da se procedura mora poštovati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...