Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
88 komentara

Josipović: "Pismo predsjednici nije kritika nego upozorenje"

Bivši predsjednik Ivo Josipović ne boji se loših rezultata na izborima, a s Bandićem i njegovom strankom ne može ići jer, kaže, ne pripadaju zajedno svjetonazorski

Foto: Screenshot/RTL
88 komentara

Bivši predsjednik Ivo Josipović gostovao je u RTL Direktu gdje je govorio o predstojećim izborima, koalicijama i pismu koje je poslao predsjednici Kolindi Grabar Kitarović.

Kazao je da je šteta što su Laburisti odbili suradnju s njegovom strankom Naprijed Hrvatska. 

- Mislim da je to šteta. Mi smo, naime, snažni zagovornici da se formira drugi jaki lijevi blok, posebno nakon što je SDP otišao negdje tamo prema centru i povezao se s ipak blago desnom strankom - HSS-om. Kao što vidimo, ideja da se formira takav blok nije prošla - rekao je.

Što se tiče suradnje s Bandićem i bivšim partnerom Čačićem odgovara: "S Bandićem i sličnima ne pripadamo svjetonazorski i s njima ne možemo ići".

Loših rezultata na izborima se ne boji. 

- Ja kad sam izgubio, dobio sam izbore nego što je bilo koja lijeva koalicija ikada dobila glasova. Riječ je o novoj stranci koja nije nešto stara pa nije bila niti očekivati da ćemo neki veliki rezultat napraviti - kazao je Josipović i predstavio svoju platformu na predsojećim izborima. 

- Ozbiljne društvene reforme, a ne podmetanja kao što je bilo do sada. To je tema za Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa. Nijedna stranka ne spominje dug Hrvatske, a mi ćemo to spominjati pa makar nikog ne zanimalo - rekao je. A što se tiče pisma koje je uputio predsjednici kaže da to nije kritika već upozorenje. 

- Krivo ste razumijeli intonaciju. Pismo nije kritika predsjednici već upozorenje na moguću dramatičnost problema za naše branitelje i da je taj problem ozbiljan. Mislim da je bilo teško za očekivati da ako vi imate skoro isti zakon s istim efektima, da od druge države tražite da ona svoj isti zakon ukine. To nije bilo realno ni sada te prijetnje nisu realne. Podsjetio sam i na dogovor s Tadićem. Mi smo tada dogovorili 10 načela za međunarodni sporazum između Hrvatske i Srbije i taj bi sporazum sve ove probleme branitelja uklonio. Informirao sam je kakvih je tad bilo ideja, u moje vrijeme te da se dogovre kako će primijenjivati zakone - rekao je Josipović. 
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message