Obavijesti

News

Komentari 173

Josipović: 'Lex Perković' smo pretvorili u veliku štetu za nas

Josipović:  'Lex Perković' smo pretvorili u veliku štetu za nas
1

Pitanje politički motiviranih zločina moramo riješiti na način koji nije stranački ili dnevnopolitički obračun kao što mi se čini da se to danas događa, kaže Josipović

VIDEO

Predsjednik Ivo Josipović se u subotu, nakon susreta s građanima, još jednom osvrnuo na 'Lex Perković' koji je već tjednima glavna politička tema koja je izazvala mnogo bure u javnosti. 

- Ako smo pogriješili, tu pogrešku treba ispraviti. Mi smo nažalost cijeli taj problem koji se dogodio pretvorili u jednu veliku štetu za Hrvatsku, štetnu priču kako na unutarnjem političkom planu tako i na vanjskom. No, sada smo i u sretnoj poziciji da kao zrelo društvo otvorimo pitanja iz povijesti, posebice ona koja se tiču politički motiviranih zločina. Međutim da bismo otvorili to važno pitanje na uspješan način, da bude određena katarza i poruka društvu, to mora biti učinjeno na način koji nije stranački ili dnevnopolitički obračun kao što mi se čini da se to danas događa. Osvjestiti problem političkih zločina znači imati jednake kriterije - rekao je Josipović, a prenosi Dnevnik.hr.

'Još nemamo moralne kriterije jednake za sve. Ja se za njih borim'

Predsjednik je napomenuo da 'zločin nema političke boje'. 

- Treba prepoznati da je ostalo mnogo nerazjašnjenih ubojstava, podsjetit ću na ono Brune Bušića. Ima ubojstava i s drugačijim političkim predznakom. Sjetimo se ubojstva Levara, Krivokuće, obitelji Zec, sjetimo se i drugih emigranata koji su stradali u inozemstvu. Jedan zreli politički pristup bez dnevnopolitičkih strasti danas zaista trebamo. To pretpostavlja i kažnjavanje svih onih, bez obzira koje su političke boje. Moramo imati jasne moralne kriterije koji su jednaki prema svima. Nažalost mi takve kriterije još nemamo i ja se za njih borim - rekao je Josipović.

O BDP-u: Poboljšanje tek uz investicije i nova radna mjesta

Novinare je zanimao i predsjednikov stav o novom padu BDP-a. 

- BDP je ponovno u padu što samo po sebi nije dobra vijest, ali s druge strane smanjenje pada je određeni znak optimizma i naznaka da se trend mijenja - rekao je Josipović i dodao:  'Da bismo taj trend optimizma prepoznali kao dobru vijest treba pričekati još jedan period i vidjeti da li će se takav trend nastaviti'.  

- Treba napraviti sve da se privuku investitori i otvore nova radna mjesta. Bez toga poboljšanja neće biti - napomenuo je predsjednik u subotu.

O intervenciji u Siriji: Nadam se da će se o tome odlučivati u UN-u  

Josipović je komentirao i napeto stanje u Siriji. 

- Hrvatska će intervenirati u Siriji ako tako odluče UN i druga tijela - rekao je predsjednik. 

Podsjetio je da je Hrvatska priznala opozicijsku vlast u Siriji te naglasio da je naš stav da se sukob treba rješavati mirnim putem i pregovorima. 

- Mi smo za to da se na vjerodostojan način utvdi što se dogodilo i da se prekinu strašni masakri. Treba li intervencija ili ne? O tome će se, ja se nadam, ponajprije odlučivati u tijelima UN-a, bude li to moguće. Ako ne, vidjet ćemo koji su drugi mehanizmi da se zaštite temeljna ljudska prava i životi - zaključio je predsjednik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 173
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu