Obavijesti

News

Komentari 25

Josipović: Političke zaključke Haaške presude ne prihvaćam

Josipović: Političke zaključke Haaške presude ne prihvaćam
1

Za nas će Domovinski rat ostati obrambeni, njime smo izborili neovisnost i cjelovitost koje su bile ugrožene i izvana i iznutra, kazao je predsjednik Josipović

VIDEO

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u intervjuu beogradskim Večernjim novostima rekao je kako javnost u Hrvatskoj i Srbiji nije za povlačenje tužbi za genocid koje su Hrvatska i Srbija podnijele međunarodnom sudu pravde u Haagu.

- U Hrvatskoj o tome odlučuje vlada. Više puta sam govorio kako valja razmisliti o opravdanosti ovih tužbi, posebice ako se već nekim drugim načinima ostvaruju ciljevi koje smo željeli. Međutim, vidite i sami, i politička i opća javnost nisu još skloni takvom rješenju. Nadam se da će razvoj događaja navesti vlade na razmišljanje kako se odnosi mogu urediti i drugačije. A ako bi se postupak i nastavio i bila donešena neka presuda, ne vjerujem da bi to značajnije utjecalo na međusobne odnose. Pri čemu, naravno, odnosi između susjeda uvijek su bolji ako se ne rješavaju sudom nego dogovorom - rekao je Josipović, ali nije želio nagađati da li se čekaju parlamentarni izbori kako bi Hrvatska povukla tužbu.

Odgovarajući na pitanje o povratku izbjeglica, Josipović je odgovorio kako valja omogućiti povratak svima koji se žele vratiti u Hrvatsku.

- Tu više nema političkih prepreka. Prvi je problem obnova porušenih objekata, ali to nije dovoljno, od kuće se ne živi. Povratnici imaju iste probleme koje imaju i drugi naši građani, ekonomska je kriza, nema posla... Dakle, treba razgraničiti probleme koje smo nekada imali, političke i sigurnosne prirode, od ovih sadašnjih, koji su primarno financijski, gospodarski. Mislim da je održiv model koji je načelno politički prihvaćen - organizirati međunarodnu donatorsku konferenciju gdje bi se, s jedne strane, omogućio povratak, odmah, svima koji to žele, a onima koji svoj život žele dalje organizirati u Srbiji pomoći da se tamo skuće. Napominjem, ima i mnogo Hrvata koji još nisu rješili svoj status - rekao je hrvatski predsjednik dodajući kako bi najviše volio da se svaki Srbin koji je otišao, vrati ali "povratak svome domu želim i svim Hrvatima, Bošnjacima, svakom čovjeku, bez obzira na to odakle je i koje je narodnosti".

Josipović se osvrnuo i na nepravomoćnu presudu Gotovini i Markaču koja se, kako je rekao novinar Novosti, "temelji na ocjeni o zajedničkom zločinačkom pothvatu političkog i vojnog vrha Hrvatske".

- To je pravni koncept koji nije uvijek razumljiv, koji ne postoji ni u jednom meni poznatom pravnom sustavu. Bez obzira na to, svjesni smo da je zločina bilo. Naravno, uvijek se pitamo da li su prave osobe pozvane na odgovornost, ali presude Haaškog suda apsolutno poštujemo, bez obzira dopadaju li nam se ili ne. S druge strane, svijest o tome da je bilo zločina s hrvatske strane je civilizacijski napredak u našem razumijevanju onoga što se događalo. Bez obzira na to, za nas će Domovinski rat ostati obrambeni, njime smo izborili neovisnost i cjelovitost koje su bile ugrožene i izvana i iznutra, rekao je Josipović.

Novinar Novosti je podsjetio Josipovića na njegovu raniju izjavu kako ”poštivanje pravnih aspekata rada suda ne znači prihvaćanje političkih i povijesnih aspekata presude” i upitao kako je to moguće odvojiti.

- Moguće je zato što je konkretni zločin činjenično dokaziv i onaj tko je kriv treba odgovarati. Ne prihvaćam, međutim, globalne političke zaključke iz te presude, što neki čine, da je Hrvatska vodila nepravedan rat i da je cijeli rat vođen da bi se iz Hrvatske protjeralo srpsko stanovništvo. To ni povijesno nije točno, a i ne piše u presudi. U presudi piše i da je ”Oluja” bila dio međunarodnog oružanog sukoba, dakle, da je Srbija bila uključena u rat u Hrvatskoj - pojasnio je Josipović, a na podsjećanje novinara kako je "Oluji prethodila politička odluka hrvatskog vrha", hrvatski je predsjednik odgovorio:

- Sigurno, samo je pitanje da li je politička odluka sadržavala i sve ove aspekte koji uključuju zločine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)