Obavijesti

News

Komentari 768

Josipović poručio Kolindi da traži izmjenu ili povuče odluku

Josipović poručio Kolindi da traži izmjenu ili povuče odluku
4

Odluku o preseljenju Ureda u Visoku ulicu donijela je u zakonitom postupku Vlada. Predsjednik je dužan poštivati zakonite odluke Vlade, kažu u Uredu predsjednika

VIDEO

Vila u Visokoj ulici u Zagrebu će tijekom ponedjeljka ili u utorak biti predana Uredu predsjednika RH, priopćio je spomenuti Ured. No što se tiče preseljenja, ne zna se koliko će ono trajati. 

Podsjetimo, Kolinda Grabar Kitarović novoizabrana predsjednica države, je nekoliko puta isticala kako želi da se Ured predsjednika preseli u Visoku jer bi se tako uštedio novac. Vlada je onda udovoljila njezinoj želji i donijela je odluku o preseljenju Ureda. Onda se Grabar Kitarović predomislila i rekla je da je Visoka bila samo jedna od mogućih lokacija te da treba prije toga ispitati sve mogućnosti. Povodom svega u ponedjeljak se oglasio Ured predsjednika. 

Na postavljena pitanja 24sata odgovorili su sljedeće:

Povodom izjave Ureda izabrane predsjednice Republike gospođe Kolinde Grabar Kitarović o mogućoj ugrozi nacionalne sigurnosti zbog preseljenja Ureda predsjednika RH s Pantovčaka u Visoku ulicu, Ured predsjednika RH Ive Josipovića ističe

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

1.Odluku o preseljenju Ureda donijela je u zakonitom postupku Vlada Republike Hrvatske poštujući volju izabrane predsjednice Grabar Kitarović iskazanu, ne samo u vrijeme kampanje, već i inzistiranjem nakon samih izbora da Ured bude upravo u Visokoj ulici. 

2.Predsjednik Josipović, kao i svaki građanin, uključivši i izabranu predsjednicu Grabar Kitarović, dužan je poštivati zakonite odluke Vlade Republike Hrvatske. 

3.Postupak preseljenja Ureda započeo je Odlukom Vlade koja je stupila na snagu danom donošenja, a nastavit će se predajom objekta u Visokoj ulici Uredu Predsjednika te samim preseljenjem. Očekuje se da će objekt u Visokoj ulici biti predan Uredu tijekom današnjeg ili sutrašnjeg dana.

4.Navode o mogućem ugrožavanju nacionalne sigurnosti zbog preseljenja, predsjednik Josipović odbacuje kao oblik pritiska da ne poštuje zakonitu odluku Vlade. Nije primjereno od Predsjednika Republike tražiti da ne poštuje zakonite odluke nadležnih državnih tijela.

5.U cijelom postupku preseljenja i primopredaje dužnosti poštivat će se najviši standardi sigurnosti te je predsjednik Josipović od nadležnih sigurnosnih službi zatražio da se sačini protokol primopredaje i preseljenja svih dokumenata, posebice onih povjerljive naravi.

6.Isto tako, predsjednik Josipović zatražio je na uvid i sigurnosnu procjenu objekta u Visokoj ulici  s aspekta činjenice da će taj objekt biti novi Ured predsjednika.

7.Ured predsjednika zatražit će i ostale dokumente potrebne za ocjenu dinamike i načina provedbe Odluke Vlade RH.

8.S obzirom na složena pitanja koja se javljaju u postupku preseljenja Ureda, nije moguće procijeniti trajanje postupka preseljenja.

9.Predsjednik Josipović će se, kako je najavio, o svim važnim pitanjima, u što spada i preseljenje Ureda, konzultirati s izabranom predsjednicom gospođom Grabar Kitarović i neće poduzimati nikakve korake koji bi mogli dovesti u pitanje budući rad predsjednice Republike Hrvatske.

10.S obzirom da iz izjava Ureda izabrane predsjednice Republike proizlazi da ima rezerve prema preseljenju Ureda i da više nije sklona da Ured bude lociran u Visokoj ulici, predsjednik Republike Ivo Josipović poziva gospođu Grabar Kitarović da, ako to smatra primjerenim, zatraži od Vlade Republike Hrvatske izmjenu ili povlačenje Odluke. Predsjednik Josipović će poštivati svaku odluku koju Vlada donese o mjestu i statusu Ureda Predsjednika.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 768
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a