Obavijesti

News

Komentari 55

Josipović se poklonio žrtvama na Ovčari, položio je vijenac

Josipović se poklonio žrtvama na Ovčari, položio je vijenac
16

Grad heroj ima priliku da postane grad uzor pomirenja i postane topao dom za sve svoje građane bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost - rekao je predsjednik

VIDEO

Vukovar je svojevrsni simbol tragedije i stradanja ali sad ima novu priliku da postane još jedan simbol. Grad heroj ima priliku da postane grad uzor pomirenja, suživota i postane topao dom za sve svoje građane bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost - rekao je predsjednik RH Ivo Josipović na manifestaciji Dani otvorenih vrata Radničkog doma koja se organizira u okviru programa Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

Ovom prilikom, u nekadašnjem Grand hotelu, okupili su se brojni gosti među kojima su bili i Louisa Vinton, stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj, i Paul Vandoren, šef delegacije EU u Hrvatskoj. Okupljeni građani i gosti imali su prilike razgledati Radnički dom ali i pogledati i fotografije koje prikazuju ovaj spomenik kulture kakav je nekad izgledao, u kojoj mjeri je stradao kao i procese obnove.

"Nama je važno da su generali tu"

Prethodno se predsjednik susreo i s predstavnicima Udruge maloljetnih branitelja RH koji traže da im se prizna status dragovoljca, a za što je Josipović rekao da ima utemeljenja. Tijekom rata u obrani Hrvatske sudjelovalo je 3.200 maloljetnih dragovoljaca od čega u Vukovaru njih 93. Upitan da još jednom prokomentira burne reakcije iz Srbije na oslobađajuće presude hrvatskim generalima Josipović je rekao da to nije bitno.

- Nama je važno da su generali tu i da odlukom suda obrana i Oluja nisu zločinačke operacije nego legitimni akti. Zločina je bilo i to ne skrivamo. Ratni zločin ne zastarijeva i pravna država sve takve slučajeve, bez obzira na nacionalnost, mora sankcionirati. Hrvatska je pokrenula do sada više takvih procesa i mnogi od njih su završili po zatvorima ili su još po njima - rekao je Josipović dodajući da protok godina svakako otežava rješavanje toga problema ali da se od njega nikako ne smije odustati. Kao primjer spomenuo je i slučajeve iz Drugog svjetskog rata koji se sada rješavaju.

U sklopu svoje posjete Josipović će sudjelovati i na humanitarnoj večeri na kojoj će se prikupljati sredstva namijenjena za stipendiranje vukovarskih studenata. Prema podacima iz gradske uprave stiglo je 360 takvih zahtjeva za što je potrebno osigurati oko 3,5 milijuna kuna. Tijekom svoje posjete predsjednik je, u pratnji supruge Tatjane, položio i vijenac na mjestu masovne grobnice na Ovčari.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu