Obavijesti

News

Komentari 64

Josipović: "Uvijek postoji rizik da Čačić koalira s HDZ-om"

Josipović: "Uvijek postoji rizik da Čačić koalira s HDZ-om"
1

Mi u predizbornu koaliciju idemo jer imamo sličnu viziju razvoja, ali Čačić nije moja stranka. Meni je socijaldemokracija bliža, ali ona još nije realizirana, rekao je Ivo

VIDEO

I dok on sam govori kako on i njegova stranka ne može nikako koalirati s HDZ-om Tomislava Karamarka, bivši predsjednik Hrvatske i predsjednik stranke Naprijed Hrvatska Ivo Josipović za svog glavnog koalicijskog partnera nije siguran. Tijekom gostovanja u emisiji Veto Sanjina Španovića na Jabuci TV na izravno pitanje kako bi se osjećao kada bi desna opcija na vlast došla zbog glasova njegovog koalicijskog partnera Josipović nije želio odgovoriti.

- Taj rizik uvijek postoji. Mi u predizbornu koaliciju idemo jer imamo sličnu viziju razvoja, ali Čačić nije moja stranka. Meni je socijaldemokracija bliža, ali ona još nije realizirana. No, nakon izbora nema tu izbora. Moja stranka ne može koalirati s HDZ-om. A Čačić nije moja stranka. Pitanje je hoćemo li zajedno nastaviti surađivati nakon izbora. Svaka stranka raspolaže sa svojim mandatom. Ako se steknu uvjeti da se ljevica formira, mislim da će Čačić biti tamo - rekao je Josipović.

Josipović se ne slaže izjavama vrha IDS-a koji tvrde da s njim u koaliciju nisu išli samo zbog te opasnosti da Čačić postizborno koalira s Karamarkom.

- Ima tu više razloga. Napravili smo izračun koji je pokazao da je možda bolje da idemo sami i da tako možemo napraviti bolji rezultat. Mislim da je ovo njima samo izgovor da je Čačić kriv. Kao što je nekima Linić bio neprihvatljiv zbog opasnosti preferencijalnog glasa - rekao je Josipović ne komentirajući repliku voditelja da onda to nije iskrena politika.

- IDS je prijateljska stranka - kratko je rekao Josipović.

Josipović je potvrdio da na izbore ide u prvu izbornu jedinicu, u istu gdje će i Zoran Milanović.

Iako je nervozno reagirao na konstataciju da njegovu koaliciju, zbog odnosa Čačića s Vesnom Pusić, Jadranke Kosor s Karamarkom, te Linića i njega s Milanovićem, nazivaju i koalicijom neraščišćenih računa ili koalicijom osvete, Josipović je odgovorio da to nije tako.

- Ne, ne, to nije točno. Prvo, ja nemam ni sa kim nerazriješene račune. Mogu različito misliti o politici. Sa svakim imam razlike, ali nemam sukobe ni motive koji bi bili izvan onoga što je legitimno u politici. To suparnici vole tu sintagmu. Mi imamo iskustva, nešto smo napravili. Kosor i ja smo nekada bili različiti, ali smo uveli Hrvatsku u Europsku uniju. S Čačićem nemam prijepor ni spor. Linić je bio sjajan ministar financije - rekao je Josipović.

Što se tiče konkretnih gospodarskih investicija, Josipović je rekao da svi govore o istim projektima, no da je problem u reformama koje bi ih olakšale.

-  Svi govorimo o istome. O energetici, Pelješkom mostu, Zagreb na Savi. Ali to neće biti ostvareno ako država ne funkcionira. Možete vi to govoriti, ali to se ne može u sadašnjem vremenu ostvariti - rekao je Josipović koji je potvrdio da nakon njegovog putovanja s Čačićem (posljednje prije Čačićevog uhićenja) u Katar nije niti jedan dolar došao u Hrvatsku.

- Ali su došli hrvatski proizvodi u Katar. Nekoliko je firmi otišlo dolje. Katarci su bili tu i vidjeli stanje i problema u investiranju. Tu predsjednik ne može ništa, neće moći ni predsjednica. Za tu vrstu politike, kada govorimo o gospodarstvu, parlamentarna stranka ima veći utjecaj na gospodarstvo, nego predsjednik - rekao je Josipović.

U svojoj viziji reforme pravosuđa, kaže da za suce poput Ivana Turudića neće biti mjesta.

- Svatko tko je sudac mora se ponašati po kodeksu. Kod nas je problem što nije izgrađena etika. Ja sam zbog toga bio i u polemici s Turudićem. U mom viđenju pravosuđa neće pasti napamet sucu da se raspravlja s premijerom. To se dade riješiti na način da se postavi kodeks, da tijelo odlučivanja bude mješovito. Mi danas nemamo kontrolu vlasti, nego je pravosuđe država u državi i treba postaviti mehanizme da bude neprihvatiljivo da jedan sudac radi izvan toga - rekao je Josipović. 

Komentirajući kandidaturu Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a, rekao je kako ju podržava u tom naumu.

- Ona to zaslužuje kao osoba, i svima je u interesu da ju podržimo. Mislim da je predsjednica pogriješila, kao i oporba, što ju nisu podržali. Ja sam se postavio drugačije kada je bila riječ o gospodinu Šimonoviću ili Kolindi Grabar Kitarović kada se kandidirala u NATO, a nisu imali podršku izvršne vlasti - rekao je Josipović na kraju emisije Veto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"