Obavijesti

News

Komentari 393

'Dok sam ja ministar, neće biti dozvoljena matura s greškom'

'Dok sam ja ministar, neće biti dozvoljena matura s greškom'
5

Stručna skupina zaključila je da je velik broj zadataka primjereniji psihologiji jer se od učenika zahtijeva ‘suptilno razumijevanje psiholoških karakterizacija likova'

VIDEO

Radna skupina za ocjenjivanje ispita državne mature koju je predvodio Marko Alerić, docent Filozofskog fakulteta u Zagrebu, zaključila je da je propusta bilo na svim razinama – od opće upute kako rješavati test do konkretnih zadataka. Navode da su utvrdili 12 velikih grešaka, ali i da je test osnovne razine bio podjednako težak, ako ne i teži od testa više razine (i u književnosti i u jeziku). Vrlo velik broj zadataka, gotovo polovina, više je primjeren provjeri psihologije jer od učenika na temelju predloška 'zahtjeva suptilno razumijevanje psiholoških karakterizacija likova.

- Test je bio koncepcijski loš s više višeznačnih pitanja i odgovora. Od Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja tražit ćemo da prihvate ocjenu radne skupine i da nitko od maturanata ne bude oštećen – kazao je ministar Jovanović i najavio da će po završetku mature otvoriti stručnu raspravu kojom će pokušati utvrditi kako najbolje provoditi nastavne sadržaje.

Radna je skupina Nacionalnom centru predložila da se utvrdi jasna razliku između osnovne i više razine zadataka, da se uskladi broj pitanja iz područja jezika i književnosti, da se zadacima provjerava funkcionalno znanje hrvatskog standardnog jezika te da skupinu za izradu zadataka čini deset stručnjaka – pet sveučilišnih nastavnika i pet nastavnika praktičara.

- Državna matura je postala prepreka za djecu koja žele upisati fakultet. Grešaka u državnoj maturi ne smije biti. Netko će morati snositi odgovornost, Mogući su i otkazi. Neće biti dozvoljena matura s greškom dok sam ja ministar! - odlučan je bio Jovanović. Zamjenik docenta Alerića, koji je predsjednik radne skupine, je umirovljeni profesor Dragutin Rosandić, najcjenjeniji metodičar, autor udžbenika koji je obrazovao generacije profesora hrvatskog jezika.

Ministarstvo, tvrdi Jovanović, ne može predložiti ukidanje pojedinih pitanja, ali poslat će preporuku Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje da prouči zaključke radne skupine i donese odluku koja neće oštetiti niti jednog učenika koji se "zbog sasvim krive koncepcije testa našao u situaciji da ne može upisati fakultet koji želi".

- Posebno me ljuti nedostatak samokritičnosti autora koji kaže da je grešaka u testovima uvijek bilo i pa što onda. Ovo nije samo test, ovo je ispit za upis na fakultet - istaknuo je Jovanović koji je ovom prilikom upozorio i na nepravedan status maturanata strukovnih škola koji izlaze na ispite državne mature

- Pokazalo se da u sadašnjem konceptu mature prevladava gimnazijski program, što strukovnjake dovodi u neravnopravan položaj a to ne smijemo dopustiti. Od jeseni mora postojati i strukovna matura - zaključio je ministar Jovanović.

Sirovatka: Kritika je možda upućena nekom drugome

Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Goran Sirovatka je rekao za HRT kako se ne prepoznaje u Jovanovićevoj kritici. 

- Kritika je možda upućena nekom drugome. Mi smo izradili dobar ispit, naša stručna skupina sastavljena je od najkvalitetnijih profesora -  rekao je Sirovatka. Dodao je i kako ne smatra da će Jovanović tražiti njegovu ostavku, a ako to ipak učini ne smatra da ju treba dati.

O priznavanju dvaju bodova Sirovatka je rekao da nisu priznali grešku nego su ocijenili da je na tim pitanjima moglo biti dvojnosti. 

Jovanović najavio otkaze; Nacionalni centar objavio test

Ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović je još u nedjelju rekao kako državna matura ove godine nije objektivno vrednovanje znanja maturanata, a najavio je kako će od sljedeće godine u sve strukovne škole uvesti posebnu maturu za učenike koji pohađaju te škole. Istaknuo je kako su ispiti trenutačno prilagođeni gimnazijalcima, koji se zato mogu lakše upisati u više škole, javlja Nova TV.

Iz Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta su izvijestili kako će njihova stručna skupina danas u 16.30 sati na konferenciji za novinare objaviti rezultate analize spornog testa iz hrvatskog jezika. Jovanović je između ostalog najavio kako bi moglo biti i otkaza u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje ukoliko se potvrde nepravilnosti. Bivši ministar obrazovanja Radovan Fuchs komentirao je kako ne vidi razloga za toliku uzbunu među maturantima. Dodaje kako ne vidi razloga ni za prebacivanje odgovornosti na bivšu vlast.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje je na svojim službenim internetskom stranicama objavio sadržaj ispita iz hrvatskog jezika, što možete pogledati OVDJE. Nacionalni centar je objavio i priopćenje u kojem su naveli kako se odlukom Stručne radne skupine za hrvatski jezik u 18. pitanju državne mature svim pristupnicima priznaje 1 bod radi složenosti ponuđenih odgovora, prenosi Jutarnji list. Dodaju kako se i u 35. pitanju svim pristupnicima priznaje po jedan bod iz istih razloga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 393
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi