Jovanović: Vlada pala na ispitu protiv korupcije za 3 mjesta | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 21

Jovanović: Vlada pala na ispitu protiv korupcije za 3 mjesta

Jovanović: Vlada pala na ispitu protiv korupcije za 3 mjesta
1

Željko Jovanović priopćio je kako najnoviji indeks percepcije korupcije za 2019. godinu bilježi pad Hrvatske za tri mjesta pa je time ponovno ušla u krug korumpiranih zemalja

VIDEO

SDP-ov saborski zastupnik Željko Jovanović priopćio je u četvrtak da indeks percepcije korupcije za 2019. godinu koji bilježi pad Hrvatske za tri mjesta, zajedno s izvješćem Europske komisije, potvrđuju da je Vlada pala na ispitu borbe protiv korupcije.

- Nakon 2015., kada je Hrvatska u mandatu vlade Zorana Milanovića s 51 bodom prvi i jedini put izašla iz kruga korumpiranih zemalja, svake sljedeće godine rezultat je sve lošiji, istaknuo je Jovanović, koji je i predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje suzbijanja korupcije u Hrvatskom saboru.

Evo zbog čega mediji propituju ministre umjesto da im se dive
Evo zbog čega mediji propituju ministre umjesto da im se dive

Prema najnovijem izvješću Transparency Internationala, Hrvatska je prošle godine s ocjenom 47 na 63. mjestu između 180 zemalja i teritorija u svijetu. To je nastavak negativnog trenda, a s obzirom na 2018. godinu, zabilježen je pad za tri mjesta na toj ljestvici na kojoj je najbolja ocjena 100, a najgora nula.

Jovanović dodaje da je i Europska komisija u posljednjem izvješću negativno ocjeniila borbu Vlade Andreja Plenovića s korupcijom.

- Navode da je borba protiv korupcije, pogotovo na lokalnoj razini i u javnim poduzećima jedna od glavnih reformskih mjera koja nedostaje Hrvatskoj, poručio je.

Izvješće o korupciji: Od nas su bolje Kuba, Jordan i Oman...
Izvješće o korupciji: Od nas su bolje Kuba, Jordan i Oman...

Jovanović smatra da će negativni trend u percepciji korupcije ubrzati odlazak mladih i obrazovanih iz Hrvatske, koji u raznim anketama govore da je korumpiranost društva jedan od ključnih razloga zašto ne vide budućnost u Hrvatskoj.

Zaključio je da je prema izvješću Europske komisije i najnovijem indeksu percepcije korupcije Vlada Andreja Plenkovića potpuno pala na ispitu borbe protiv korupcije.

Jovanović se osvrnuo i na korupcijske afere koje se u javnosti povezuju s HDZ-om, ali i na Plenkovićevu suradnju sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem

Gotovo ročište: Milana Bandića izveli sa suda na stražnja vrata
Gotovo ročište: Milana Bandića izveli sa suda na stražnja vrata

- Uzalud Plenković tvrdi da HDZ-u nitko neće lijepiti etiketu korupcije kad je njegov glavni saveznik gradonačelnik kojem je potvrđena uskočka optužnica za brojna koruptivna nedjela, kad je polovica njegovih ministara morala otići iz Vlade upravo zbog sumnji na sukob interesa i korupciju, kad njegov ministar zdravstva dobiva novi nadimak doktor Haus jer tako očito mulja s nekretninama i sav je fokusiran samo na građevinski dio poslova u resoru zdravstva, poručio je. 

Smatra da politička korupcija, bez suzbijanja vodi u sistemsku korupciju, koja je toliko raširena da zahvaća sve sektore društva te dovodi do stanja kada ljudi počnu misliti da se bitka protiv korupcije više ne može dobiti. 

Ma kakva sigurnost? Gospodo, kriminal je vidljivo u porastu
Ma kakva sigurnost? Gospodo, kriminal je vidljivo u porastu

Ustvrdio je da će će kupnja pozicija saborskih zastupnika, promjena saborskih dresova (...) i sve što čini zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa svojom strankom, dodatno povećati osjećaj političke korupcije u hrvatskom društvu ako se nešto ne poduzme u preventivnom, a posebno u represivnom smislu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 21

VIDEO

Vapaj brata poginulih Katarine i Stjepana: 'Zašto je Albanka iz zatvora puštena uz jamčevinu?'
POKRENULI PETICIJU

Vapaj brata poginulih Katarine i Stjepana: 'Zašto je Albanka iz zatvora puštena uz jamčevinu?'

Ovaj tragičan događaj ne smije proći neopaženo i bez pravedne kazne! Tražimo pravdu za naše najmilije, poručio je Viktor Đerek koji je u tragičnoj nesreći u travnju ostao bez brata i sestre