Obavijesti

News

Komentari 72

Jovanović: Zdravstveni odgoj će unaprijediti kvalitetu života

Jovanović: Zdravstveni odgoj će unaprijediti kvalitetu života
1

Najavio je da će školska godina biti prepuna izazova s obzirom na velike promjene, a u rujnu u javnu raspravu uputit će se Strategija odgoja, obrazovanja i znanosti

VIDEO

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović poželio je učiteljima, nastavnicima, profesorima, ravnateljima, stručnim suradnicima i odgajateljima puno uspjeha u novoj školskoj godini. 

Dotaknuo se i programa zdravstvenog odgoja koji će se nastaviti provoditi i u novoj školskoj godini. Ocijenio je kako je taj program iznimno važan jer je temelj prevencije, unapređenja zdravlja, sprječavanja bolesti i osiguravanja kvalitete života. Izrazio je uvjerenje da će teme koje se obrađuju u sklopu zdravstvenog i građanskog odgoja rezultirati i smanjenjem nasilja u školama, kojemu su i nastavnici posljednjih godina bili izloženi.

Ministrovo pismo prenosimo u cijelosti:

Dragi učitelji, nastavnici, profesori, ravnatelji, stručni suradnici, odgajatelji,

veliko mi je zadovoljstvo pozdraviti vas na početku nove školske godine sa željom da bude prepuna uspjeha. Iza nas je godina u kojoj je odrađen golemi posao, učenici su po prvi put u srednje škole upisani elektroničkim putem, eksperimentalno je u nekoliko škola uveden građanski odgoj dok se u svim školama započelo s  izvođenjem Zdravstvenog odgoja. Hvala vam što ste svojim konstruktivnim prijedlozima pridonijeli tome da program zdravstvenog odgoja koji će se nastaviti provoditi i u novoj školskoj godini bude još bolji.

Kao ministru i liječniku taj mi je program iznimno važan jer je on temelj prevencije, unapređenja zdravlja, sprječavanja bolesti i osiguravanja kvalitete života. Kvaliteta života puno je više od životnog standarda i u svojoj bazi počinje sa slobodom, a jedina prava ideja slobode jest sloboda od straha. Strah raste u neznanju, a jedan od najvećih strahova sigurno je strah od bolesti. Prema tome, odgoj i obrazovanje za zdravlje u našim školama je borba za čovjeka koji će znanjem i vještinama, vrijednostima i stavovima upravljati svojim zdravljem i tako se boriti za svoju osobnu slobodu. Bez osobne slobode svakog pojedinca nema ni slobode društva. Teme koje se obrađuju kroz zdravstveni i građanski odgoj sigurno će rezultirati i smanjenjem nasilja u školama kojemu ste posljednjih godina, nažalost, i vi bili izloženi. Djecu moramo naučiti da budu tolerantniji jedni prema drugima, da sutra budu bolji roditelji. Jednako tako oba će programa pomoći i njihovim roditeljima u osvješćivanju njihove roditeljske uloge. To će pridonijeti i u unapređenju položaja učitelja i nastavnika u društvu, jer će ih i učenici i roditelji više uvažavati.

Godina koja je pred nama bit će prepuna izazova jer nas očekuju velike promjene. Sredinom rujna u javnu raspravu bit će upućena Strategija odgoja, obrazovanja i znanosti. Očekujem da ćete kao profesionalci koji vrijedno i odgovorno rade s djecom i mladima, svojim prijedlozima pomoći da dobijemo dokument koji će biti na ponos svima.

Želim vam puno uspjeha u radu! Neka u vašim školama učenici  usvajaju znanja i vrijednosne stavove iz kojih će proizaći kompetencije koje će im kasnije omogućiti upis na željene fakultete i dobra radna mjesta.

Dr. sc. Željko Jovanović

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu