Obavijesti

News

Komentari 4

Judo trenerica za osobe s invaliditetom: Na listi čekanja je 50 djece jer nemamo dvoranu

Judo trenerica za osobe s invaliditetom: Na listi čekanja je 50 djece jer nemamo dvoranu

Svaki je trening juda za Marininu djecu besplatan. Taj princip njeguje od početaka kluba, ali redovno financiranje više nije dostatno za sve aktivnosti koje klub provodi. Cilj joj je iduće godine otputovati s djecom u Japan

VIDEO

Marina Drašković cijeli je život u judu. Nakon što je završila profesionalnu karijeru, upisala je Ekonomski fakultet u Zagrebu jer je, kaže, bila svjesna da od juda neće moći živjeti. Nakon završetka fakulteta Marina je dvije godine tražila posao. Nakon mnogo odbijenica shvatila je da se mora vratiti judu, ali u nekoj drugoj ulozi – ulozi trenera. Prije deset godina osnovala je u Velikoj Gorici judo klub Fuji za osobe s invaliditetom. Počeci nisu bili nimalo lagani, kaže nam naša sugovornica, ali ljubav prema ovom sportu i djeci s teškoćama u razvoju ipak je bila jača. 

Najiskrenija bića koja postoje 

Judo klub Fuji danas ima 50 djece s cerebralnom paralizom, Downovim sindromom, intelektualnim poteškoćama, motoričkim poteškoćama i poremećajima autističnog spektra, a raspodijeljeni su u nekoliko grupa, u kojima o njima vodi brigu desetak trenera. 

- Djeca s invaliditetom su najiskrenija i najzahvalnija bića koja postoje. Često se mi treneri nakon odrađenog treninga znamo pogledavati i razgovarati o tome koliko je trening s djecom koja imaju teškoće fizički zahtjevniji od treninga s djecom bez teškoća. No uvijek dođemo do istog zaključka - nama ovo nije posao nego određena psihoterapija. Svaki nam trening počinje grljenjem i maženjem. To je takva pozitivna energija i atmosfera da je neopisiva. Ali treba posebno istaknuti da naša djeca od 60 minuta treninga 50 minuta imaju čisti intenzivni trening. Trenirala sam i djecu bez teškoća u razvoju, no 2018. odlučila sam da želim raditi samo s djecom koja imaju neku vrstu invaliditeta – iskreno kaže Marina na početku. 

Ova profesionalna sportašica najprije je pomagala kolegama iz udruge CeDePe u Zagrebu, nakon čega je otvorila svoj klub u Velikoj Gorici.

- Sve je počelo tako što se jedan trener aikida raspitivao o trenerima juda. Mnogi su ga odbili jer su smatrali da djeca s invaliditetom ne mogu trenirati judo. Ali vjerujte mi, judo je sport koji se najlakše može prilagoditi svakome posebno, ovisno o vrsti invaliditeta. A zašto sam u ovo zapravo ušla? Prvi trening koji sam odradila s djecom s poteškoćama urezao mi se u sjećanje i to je zapravo pravi razlog zbog kojeg se ovime bavim. Naše blizanke Mia i Lana nakon treninga su se zaletjele na mene, srušile me na strunjaču i počele me grliti. A na samom kraju rekle su mi 'Hvala'. Ja sam tad promišljala o tome kako su meni te dvije djevojčice zahvalile za sat vremena koji sam im posvetila. Moram reći da to, recimo, nikad nisam doživjela nakon treninga s djecom bez teškoća – kaže nam Marina. 

'Nemamo dvoranu, ali imamo puno ljubavi i želje'

Judo klub Fuji 2018. je dobio nagradu Europske komisije. Bio je to za klub, kaže nam Marina, izniman uspjeh jer su pobijedili među golemim organizacijama koje su se prijavile, a Fuji je tad bio na redovnom financiranju od samo 500 eura mjesečno

- Moram reći da mi trenutno imamo 50 djece koja su na listi čekanja jer nemamo svoju dvoranu i to nam je najveći problem. Treniramo u dvorani Judo kluba Pinky, čija nam djeca svakodnevno pomažu. Međutim, svoj klub ne možemo širiti jer nemamo uvjete. Osim toga, u našem je klubu sve besplatno. To je bila moja želja od samih početaka i tako je i ostalo. Ja sam sebi zacrtala da će svako dijete koje uđe u naš klub imati sustav koji dotad nije imalo u životu, a to je da ništa ne plaća, da je sve besplatno, te da ima trenere koji ga obožavaju. Trenutno, što se tiče financiranja, provodimo projekt koji financira američka ambasada u Hrvatskoj, pod nazivom Croatian judo inclusion, i oni će nam olakšati rad za idućih godinu dana – opisuje naša sugovornica, koja ističe da im redovno financiranje koje inače imaju naprosto nije dostatno jer, osim juda, koji ih sve povezuje, tu su mnoge druge aktivnosti. 

- Velik nam je problem financijska stabilnost kluba. Što više novca dođe u naš klub, to se još više novca potroši na našu djecu. Tu su izleti, interni turniri, roštiljanja i druženja, a mnogo novca ode i na opremu koju im moramo kupiti. Štoviše, plan za iduću godinu nam je odvesti našu judo djecu s cerebralnom paralizom u Japan. Moj je cilj da njih to ne košta ništa i zato svaku kunu moram nabaviti ja – navodi nam iskreno Marina. 

Vidimo se na Ekotlonu!

Djeca judo kluba Fuji bit će dio ovogodišnjeg Ekotlona - najveće hrvatske plogging utrke, u organizaciji 24sata i missZDRAVA.

- Iskreno, sad sam prvi put čula za to i baš me oduševila ideja. Žao mi je što osobno neću moći biti nazočna na utrkama u projektu Ekotlon jer sam na putu, ali mi ćemo imati Fuji tim na ploggingu. Cijela priča o ploggingu je genijalna i mislim da će naša djeca uživati – rekla je Marina i dodala kako će i dalje nastojati svojim primjerom pokazati svim sportskim klubovima da inkluziju treba živjeti, a ne provoditi. 

Dođite 10. rujna na Bundek u Zagrebu, Marjan u Splitu ili ploggajte gdje god se nalazili i pridružite nam se u najvećoj plogging utrci u Hrvatskoj! 

Prijavite se OVDJE jer će ukupan iznos od prodaje kotizacija biti doniran judo klubu Fuji za osobe s invaliditetom i Športskom savezu osoba s invaliditetom grada Splita - Paraolimpijskoj školi za mlade osobe s invaliditetom. Sve informacije pratite na EKOTLON - službenoj stranici utrke ili putem društvenih mreža.

Organizatori Ekotlona su 24sata i missZDRAVA, a suorganizatori DŠR Aktivan život, Triatlon klub Split i Maraton klub Marjan. Ponosni partneri projekta su Konzum, INA, OTP banka, JYSK, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, TZ Splitsko-dalmatinske županije, Decathlon i Stega tisak.

Pokretanje videa...

Ekotlon 00:08
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21