News

Komentari 0

Juncker o Brexitu: 'Europa nikada ne gubi strpljenje!'

Juncker o Brexitu: 'Europa nikada ne gubi strpljenje!'

Europa nikada ne gubi strpljenje, rekao je u ponedjeljak predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker uoči ručka kojim je počeo razgovore s britanskim premijerom Borisom Johnsonom

To je njihov prvi susret u restoranu u Junckerovu rodnom Luksemburgu otkako je Johnson izabran za premijera u srpnju. Sastanak je dogovoren uoči summita EU lidera sljedeći mjesec na kojemu će britanski premijer pokušati postići novi sporazum o brexitu s Europskom unijom. 

Johnson će Junckeru "razjasniti da će odbiti produljenje brexita, ako mu to bude ponuđeno", kazao je anonimni izvor iz britanske vlade za dpa.

Juncker je rekao novinarima prije ručka s Johnsonom da "Europa nikada ne gubi strpljenje" što je na Twitteru objavila glasnogovornica Komisije Mina Andreeva.

Johnson je rekao da je "oprezan", tvitao je njemački ZDF.

Razgovori se odvijaju usred rastuće frustracije i nedostatka konkretnih prijedloga iz Londona. 

- Ako Johnson ne ponudi nešto novo na sastanku s Junckerom, onda, budimo iskreni nema više potrebe za razgovorima s naše strane i to će značiti tvrdi brexit, rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg. 

- Veoma je teško djelovati bez konkretnog prijedloga, dodao je njegov belgijski kolega Didier Reynders na sastanku ministara EU-a u Bruxellesu. 

Budućnost kopnene granice između, članice EU-a, Irske i Sjeverne Irske, dijela Ujedinjenog Kraljevstva, središnja je točka neslaganja između Johnsona i EU-a, ali i između Johnsona i britanskog parlamenta.

U intervjuu za njemački Deutschlandfunk objavljenom u nedjelju Juncker je rekao da "nije optimističan" u pronalaženje rješenja koje bi zamijenilo backstop. 

Johnson, koji je premijer od srpnja, zauzeo je oštriji stav od prethodnice Therese May te ističe da se Velika Britanija priprema za brexit bez sporazuma.

- To nije i nikada nije bio ishod koji želim, ali naše pripreme su sada jako opsežne, napisao je Johnson u članku za Daily Telegraph.

Johnson je također kritizirao parlament zbog otežavanja njegove pregovaračke pozicije donošenjem zakona o produženju brexita.

"Učinak (zakona) je potpuno u suprotnosti s britanskim interesima, zato što je u najmanju ruku dao dojam našim partnerima da Velika Britanija više nije potpuno u mogućnosti ili nije potpuno odlučna napustiti 31. listopada", napisao je britanski premijer.

Brexit

Juncker: London još nema konkretan zamijenski prijedlog za sporni zaštitni mehanizam

Velika Britanija još nije predložila rješenje koje bi zamijenilo zaštitni mehanizam kojim se izbjegava uspostava granice na irskom otoku, stoji u izjavi predsjednika Europske komisije Jeana-Claudea Junckera objavljenoj nakon njegova sastanka u Luxembourgu s britanskim premijerom Borisom Johnsonom.

- Predsjednik Juncker podsjetio je da je odgovornost na Ujedinjenoj Kraljevini da predstavi legalno operativna rješenja koja su kompatibilna sa sporazumom o razdruživanju. Predsjednik Juncker je istaknuo spremnost i volju Komisije da razmotri ispunjavaju li ti prijedlozi ciljeve zaštitnog mehanizma. Takvi prijedlozi još nisu napravljeni, stoji u priopćenju Europske komisije objavljenom nakon sastanka u Luxembourgu.

Sastanku Juncker i Johnsona nazoči je i glavni europski pregovarač za brexit Michel Barnier.

Riječ je o prvom susretu premijera Johsnona s Junckerom otkako je preuzeo premijersku dužnost. Johnson uporno ponavlja da će njegova zemlja izići iz EU-a 31. listopada sa sporazumom ili bez njega, pri čemu ističe optimizam da je još moguće do tog roka postići sporazum.

Britanski parlament je više puta odbio sporazum o razdruživanju koji je s EU-om dogovorila bivša premijerka Theresa May. Taj sporazum sadrži zaštitni mehanizam koji predviđa ostanak Velike Britanije u carinskoj uniji dok se ne pronađe alternativno rješenje koje bi omogućilo da se zadrži sadašnji režim na granici između Republike Irske i Sjeverne Irske bez ikakvih graničnih kontrola, a da se istodobno osigura integritet europskog jedinstvenog tržišta.

Upravo taj zaštitni mehanizam neprihvatljiv je zagovornicima brexita, jer s njime ne dobivaju odriješene ruke za zaključivanje sporazuma o slobodnoj trgovini s trećim zemljama.

Komisija je spremna raditi na traženju rješenja dan i noć, rekla je i najavila da će sastanak šefova država ili vlada zemalja članica 17. i 18. listopada u tom smislu biti vrlo važan. 

Komisija nije u svojoj izjavi propustila spomenuti da po pitanju brexita "EU27 ostaje jedinstven".

(mz)

Najčitaniji članci