Obavijesti

News

Komentari 5

Južna Europa priprema se za 'brutalno ljeto': Situacija sa sušom još će se pogoršati

Južna Europa priprema se za 'brutalno ljeto': Situacija sa sušom još će se pogoršati
4

Južna Europa nije jedina koja ove godine pati od ozbiljne nestašice vode. Rog Afrike prolazi kroz najgoru sušu u posljednjih nekoliko desetljeća, dok je povijesna suša u Argentini uništila usjeve soje i kukuruza

VIDEO

Južna Europa priprema se za žestoke ljetne suše, s nekim regijama koje već pate od nestašice vode, a poljoprivrednici očekuju svoje najgore prinose u nekoliko desetljeća.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Suša 00:55

Kako klimatske promjene čine regiju toplijom i sušom, godine uzastopne suše iscrpile su rezerve podzemne vode. Tlo je postalo suho u Španjolskoj i južnoj Francuskoj. Niske razine rijeka i akumulacija prijete proizvodnji hidroenergije ovog ljeta.

S temperaturama koje se penju prema ljetnim mjesecima, znanstvenici upozoravaju da je Europa na putu za još jedno brutalno ljeto, nakon što je prošle godine bilo najtoplije u povijesti - što je potaknulo sušu, za koju su istraživači Europske unije rekli da je bila najgora u najmanje 500 godina. Do sada, ove godine situacija je najteža u Španjolskoj, piše Reuters.

Drought impact on Spain's reservoirs after warmest April on record

- Situacija sa sušom pogoršat će se ovog ljeta - rekao je Jorge Olcina, profesor geografske analize na Sveučilištu Alicante u Španjolskoj.

U ovom trenutku male su šanse da će kiša riješiti i temeljnu sušu.

- U ovo doba godine jedino što možemo imati su točne i lokalne oluje, koje neće riješiti deficit oborina - rekao je Olcina.

Suša u Španjolskoj: Mjesecima nije bilo dovoljno padalina pa bi moglo doći do velikih požara
Suša u Španjolskoj: Mjesecima nije bilo dovoljno padalina pa bi moglo doći do velikih požara

Tražeći hitnu pomoć EU, španjolski ministar poljoprivrede Luis Planas upozorio je da su "posljedice ove suše toliko ozbiljne da se ne mogu riješiti samo nacionalnim sredstvima", navodi se u pismu od 24. travnja poslanom Europskoj komisiji (EK).

Trend klimatskih promjena

Južna Europa nije jedina koja ove godine pati od ozbiljne nestašice vode. Rog Afrike prolazi kroz najgoru sušu u posljednjih nekoliko desetljeća, dok je povijesna suša u Argentini uništila usjeve soje i kukuruza. Češće i ozbiljnije suše u mediteranskoj regiji - gdje je prosječna temperatura sada 1,5 C viša nego prije 150 godina - u skladu su s predviđanjima znanstvenika da će klimatske promjene utjecati na regiju.

FILE PHOTO: Pistachio trees are seen in a field affected by the prolonged drought, in Ronda

- Što se tiče signala klimatskih promjena, to se uvelike uklapa u ono što očekujemo - rekla je Hayley Fowler, profesorica utjecaja klimatskih promjena na Sveučilištu Newcastle.

Unatoč tim dugotrajnim prognozama, pripreme kasne. Mnoge poljoprivredne regije tek trebaju usvojiti metode za uštedu vode poput preciznog navodnjavanja ili se prebaciti na usjeve otpornije na sušu, poput suncokreta.

- Vlade kasne. Kompanije kasne - rekao je Robert Vautard, klimatolog i direktor francuskog Instituta Pierre-Simon Laplace. Neke tvrtke niti ne pomišljaju mijenjati model svoje potrošnje, samo pokušavaju pronaći neke čudesne tehnologije koje bi donijele vodu.

Francuska izlazi iz najsušnije zime od 1959. godine, s upozorenjima o "krizi" zbog suše, ograničavajući potrošnju vode koja nije prioritetna.

Meteorologinja: Svaki kvart i ulica mora imati kartu bujičnih poplava i toplinskih otoka
Meteorologinja: Svaki kvart i ulica mora imati kartu bujičnih poplava i toplinskih otoka

Portugal također doživljava rani dolazak suše. Otprilike 90% kopna pati od suše, a jaka suša zahvatila je jednu petinu zemlje - gotovo pet puta više od područja zabilježenog godinu dana ranije.

U Španjolskoj, koja je zabilježila manje od polovice prosječne količine oborina do travnja ove godine, tisuće ljudi oslanjaju se na dostavu pitke vode kamionima, dok su regije, uključujući Kataloniju, uvele restrikcije vode. Neki poljoprivrednici već su izvijestili o gubicima usjeva od čak 80%, među kojima su pogođene žitarice i uljarice, rekle su poljoprivredne skupine.

- Ovo je najveći gubitak žetve desetljećima. To je gore nego prošlogodišnja situacija - rekao je Pekka Pesonen, koji vodi europsku poljoprivrednu grupu Copa-Cogeca, o Španjolskoj.

FILE PHOTO: Vegetable patch is affected by the prolonged drought, in Ronda

Španjolska je odgovorna za polovicu proizvodnje maslina i jednu trećinu plodova u EU, prema podacima Komisije.

Sa svojim rezervama koje su u prosjeku na 50% kapaciteta, zemlja je prošlog tjedna izdvojila više od 2 milijarde eura (2,20 milijardi dolara) za financiranje odgovora na hitne situacije. Još uvijek čeka odgovor Komisije na svoj zahtjev za mobilizaciju kriznog fonda od 450 milijuna eura iz proračuna Unije za poljoprivredne subvencije.

Komisija je rekla da pomno prati situaciju.

FILE PHOTO: FILE PHOTO: Extreme heat combines with drought conditions in California

- Ozbiljna suša u južnoj Europi posebno je zabrinjavajuća, ne samo za tamošnje poljoprivrednike, već i zato što može povećati ionako vrlo visoke cijene ako je proizvodnja u EU-u znatno niža - rekla je glasnogovornica Komisije Miriam Garcia Ferrer.

Slične bi se moglo dogoditi u Italiji, gdje do 80% opskrbe vodom u zemlji odlazi na poljoprivredu. S ovogodišnjim tankim planinskim snježnim pokrivačem i niskom vlagom u tlu, talijanski poljoprivrednici planiraju smanjiti sjetvu ljetnih usjeva na površini 6% manjoj od prošlogodišnje sjetvene površine, prema nacionalnim podacima o sjetvi.

Krpamo se za protupožarnu sezonu: 'Imamo sve manje sezonskih vatrogasaca...'
Krpamo se za protupožarnu sezonu: 'Imamo sve manje sezonskih vatrogasaca...'

Nakon dvije godine nestašice vode, dijelovi sjeverne Italije ušli su u svibanj sa 70% manjka u rezervama snježne vode i 40% manjka vlage u tlu, rekao je Luca Brocca, direktor istraživanja pri talijanskom Nacionalnom istraživačkom vijeću.

Uz tako sasušeno tlo, kiša kad stigne ne upije se, što ima razorne posljedice. Vlasti u Italiji u srijedu su priopćile da su najmanje tri osobe poginule u poplavama u talijanskoj regiji Emilia Romagna, gdje se očekuje da će kiša nastaviti još nekoliko sati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa