Obavijesti

News

Komentari 0

Kad bi izbio Treći svjetski rat, ovo su najnesigurnije zemlje?

Kad bi izbio Treći svjetski rat, ovo su najnesigurnije zemlje?
7

Bilo da je riječ o njihovim naftnim rezervama, geostrateškom položaju, ili naprosto stanju vojske i naoružanja, 10 zemalja u svijetu u posebno je 'nezgodnom' položaju

VIDEO

Na YouTubeu pojavio se jedan zanimljivi uradak naziva '10 najnesigurnijih zemalja u slučaju Trećeg svjetskog rata' . Iako se na tu temu već mnogo toga govorilo i pisalo, u ovom slučaju je zanimljivo vidjeti koji su razlozi nesigurnosti. Također, lista zemalja koja je objavljena, za mnoge je dosta iznenađujuća. Naime, među nesigurnim zemljama spominju se SAD, Rusija, a pomalo nestvaran podatak je da se na prvom mjestu nalazi, ni manje ni više, već naftom bogata Saudijska Arabija. Upravo zbog toga, ovu listu ipak treba ipak razmatrati s dozom rezerve.

Cijela lista zemalja, od 10. mjesta prema prvom: Izrael, Rusija, Velika Britanija, Kina, SAD, Njemačka, Južna Koreja, Liberija, Solomonski otoci, Saudijska Arabija.

U daljnjem tekstu spomenut ćemo neke zemlje s popisa i zašto se u videu one smatraju nesigurnima.

Izrael

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Izrael je jedna od zemalja u kojoj bi, u slučaju izbijanja svjetskog rata, zasigurno došlo do velikih problema . Uvoze većinu hrane i goriva, a voda je u cijeloj regiji uvijek bila kamen razdora. Poznato je i da Izrael nije naklonjen svojim susjedima, a ni oni njima . Sukobi s Palestincima traju već desetljećima.

POGLEDAJTE VIDEO: Zemlje u kojima se ne bi bilo dobro naći u slučaju rata

Pokretanje videa...

24sata Video 00:46

Rusija

U slučaju izbijanja nuklearnog rata, Rusija je posebno nesigurna , budući da bi upravo ona mogla biti meta. Uz to, u Rusiji postoji sustav nazvan "Mrtva ruka" (Death Hand) , koji prati svu nuklearnu aktivnost nad ruskim teritorijem. U slučaju nuklearnog napada ili stradavanja ruskog vodstva u nuklearnom sukobu, sustav aktivira cijelo rusko nuklearno oružje na njihovom teritoriju, piše Business Insider . Ovaj sustav nastao je za vrijeme Hladnog rata i nema potvrde da je isključen.

Iako je Rusija razmatrala da cijeli sustav bude automatski, ipak se u konačnici odlučila da zadnju riječ ipak ima ljudski faktor.  Kako piše Business Insider, u Rusiji postoji poseban bunker koji je za vrijeme Hladnog rata bio najsigurnije mjesto na Zemlji. U tom bunkeru bilo je nekoliko časnika koji su čekali da se ispune tri uvjeta prije aktivacije sustava. Prvi je 'delegiranje', odnosno dobivanje zapovijedi da budu spremni, drugi je pogibija cijelog sovjetskog vrha, a treći je aktivni nuklearni rat. Ako se sve tri lampice upale, tada na scenu stupaju časnici u bunkeru koji donose konačnu odluku o aktivaciji nuklearne odmazde.

SAD

Slično kao i s Rusijom, u slučaju nuklearne prijetnje, ni SAD-u ne bi bilo ništa lakše. Iako su na vojnim i nuklearnom polju poprilično oboružani, postoji mogućnost da ne bi stigli aktivirati oružje prije napada s drugih strana.

Uz to, sukobi na globalnoj razini toj bi zemlji donijeli puno veće probleme po pitanju unutarnje politike . Razjedinjenost zemlje uzela bi maha, a nemogućnost kontrole dovela bi američki kriminalni milje u nezamislivu prednost.

POGLEDAJTE VIDEO: Njihova bi sudbina bila neizvjesna u slučaju globalnog rata

Pokretanje videa...

24sata Video 00:49

Liberija

Iako su u najvećoj opasnosti zemlje koje su najviše uključene i izložene svjetskim događajima, uvijek nastradaju i one za koje čujemo samo u slučaju najgorih katastrofa .

Liberija , nedavno najviše pogođena epidemijom ebole, velikim dijelom ovisi o financijskoj pomoći SAD-a, što bi, u slučaju udara na SAD, i za Liberiju bilo pogubno. Kao i za brojne druge zemlje.

Solomonski otoci

Još jedna siromašna zemlja, točnije druga najovisnija zemlja o stranoj pomoći, Solomonski otoci , na ovom su se popisu, osim zbog siromaštva, našli i zbog svog položaja. Za vrijeme Drugog svjetskog rata bili su strateška točka između (jugo)istočne Azije i Australije i Novog Zelanda. Oko Solomonskih otoka tada su se vodile velike bitke, a u slučaju izbijanja novog svjetskog rata, vjerojatno ih čeka slična sudbina.

Saudijska Arabija

Pomalo neočekivano, ali na prvom mjestu najnesigurnijih zemalja u slučaju izbijanja novog svjetskog rata, u videu navode Saudijsku Arabiju .

Iako ima najveće rezerve nafte i dobro surađuje s brojnim zemljama, upravo bi je nafta i mogla "gurnuti preko ruba". Naime, u slučaju velikog rata, kako se tvrdi u videu, mnoge bi zemlje opkolile one s naftnim bušotinama, pa tako i Saudijsku Arabiju. S obzirom na to da ona funkcionira isključivo pomoću zaštitničkih saveza, jer ima vrlo malo svoje vojske, našla bi se u nezavidnoj poziciji.

Osim toga, Saudijska Arabija, poput Izraela, uvozi najveće količine hrane, a i situacija s pitkom vodom jednako je nezgodna. Iako je Saudijska Arabija monarhija, veliko nezadovoljstvo vlašću vlada i danas, što bi u slučaju sukoba vrlo vjerojatno dovelo i do potpunog kolapsa iznutra, zaključuje se u videu.

Što kažu za druge zemlje s popisa pogledajte u videu:

VIDEO
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a