Obavijesti

News

Komentari 372

'Kad bi vatikanski ugovori pali, Crkva ne bi bila toliko bahata!'

'Kad bi vatikanski ugovori pali, Crkva ne bi bila toliko bahata!'
1

Na Trgu svetog Marka u Zagrebu par stotina građana prosvjedovalo je za raskidanje ugovora između Hrvatske i Svete Stolice. Tamo su bili i neki ljudi iz javnog života...

VIDEO

Vatikanskim ugovorima obvezani smo Crkvi plaćati 600 milijuna kuna godišnje, istaknuli su organizatori prosvjeda "Raskid! 5" u subotu na Trgu Svetog Marka u Zagrebu.

- Smatram da svatko može raditi što god hoće - rekla je Marina Orsag te poručila Crkvi: Nemojte nam dolaziti u škole i vriće! Nitko vam ne brani da molite pa nemojte ni vi nama braniti da živimo kako hoćemo!

- Sloboda da vjerujemo i ne vjerujemo jedna je od osobnih sloboda svake osobe. Protivim se zlorabi vjere. Ne može se u ime vjere žene prozivati štracama. Očekujemo od države da zaštiti građanke ove države od svih koji im govore da bi trebale biti drugotne - istaknula je Marjana Bijelić iz udruge Protagora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ugovori daju mogućnost da država ne procesuira svećenike pedofile nego da ih prvo treba  prijaviti Crkvi i tu se sve često smulja. Silni novac koji Crkva dobiva omogućuje joj da drži ljude u svojim rukama. Imaju moć da utječu na prava žena. Kad bi vatikanski ugovori pali, Crkva ne bi bila toliko bahata - zaključila je Bijelić.

11
| Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

- Nekada sam bio svećenik i imao sam koristi od toga što se netko obratio s ateizma - priznao je novinar Željko Porobija.

- Djeluje li Crkva u Hrvatskoj kao siromašna? Što će im toliki novac? Poručujem vjernicima: ako cijenite svoju vjeru, platite je, nemojte da je svi plaćamo! 

Oni žive u raskoši, dok većina katolika živi u bijedi. Na kraju krajeva, 90 i nešto posto blokiranih su katolici. Neka svatko plaća ono u što vjeruje - zaključio je Porobija.

- Ovdje nije riječ o sukobu ateizma i vjere, ovdje je riječ o budućnosti. Radujemo li se tome što će među našom djecom biti najsretniji oni koji se iz nje isele. Netransparentnost su milijarde kuna koje se troše u naše ime. Najuspješnije države su one sekularne - rekao je Nikola Poljak. Dodao je kako je i papa Franjo, slijedeći Isusov primjer, to isto rekao.

- Zašto baš moramo inzistirati na raskidu vatikanskih ugovora? Puno je razloga. Ako pratimo o čemu se govori, znamo da su političari tek sad o tome počeli govoriti - izjavio je glumac Vilim Matula.

- Papa Franjo me uglavnom iznenađuje svojim izjavama, u poznatom smislu. Nezamislivo je usporediti njegove izjave s biskupom Košićem i Vicem Batarelom - rekao je Matula. Naglasio je kako pada iznos novaca koji se izdvajaju za znanstvene novake, dok Crkva troši državne novce.

- Dušobrižnici imaju oko 300 vojnika po sebi, dok doktori imaju oko 2000 pacijenata i još rade za puno manje novaca - zaključio je Matula.

- Zakone nam pišu vjerski fanatici. U školama imamo nastavni sat pranja mozga, a biskupi bi ga sad uveli i u vrtiće. Hrvati se ne trebaju žaliti Crkvi jer ona neće riješiti njihove probleme, ona ih stvara - zaključio je bloger Luka Kordić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 372
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.