Obavijesti

News

Komentari 119

Kad će u Sabor? Zastupnici si produžili blagdane tjedan dana

Kad će u Sabor? Zastupnici si produžili blagdane tjedan dana
11

Čekaju: Saborski zastupnici ove su godine radili točno 20 dana. Iako su novu sjednicu najavljivali za srijedu, bit će tek za tjedan dana. HDSSB-ovci su iznenađeni

VIDEO

I mi smo neugodno iznenađeni što nema Sabora ovaj tjedan. Zadnju sjednicu imali smo 16. ožujka i mjesec dana ne radimo ništa, komentirao je HDSSB-ovac Dinko Burić prolongiranje saborske sjednice.

Iako je predsjedavajući Boris Šprem na zadnjoj sjednici najavio da će s radom početi već nakon blagdana, nakon Uskrsnog ponedjeljka tek je sazvao sjednicu predsjedništva Sabora.

- Imam osjećaj da ova Vlada ne radi ono za što su joj građani dali mandat. Ako im je mjesec dana trebalo da prikupe neke zakone, onda stvarno ne rade ništa.

A da stvar bude gora, umjesto zakona koji će rješavati goruće probleme građana i zemlje, oni narodu bacaju prašinu u oči glupim natezanjima hoće li se ukinuti netočni navod ili će se on zvati replika - ljutit je Burić. No vladajuća većina ipak podupire i brani Šprema.

- Zbog zakona koji su u proceduri, a ne bi bili gotovi ovaj tjedan, Sabor će s radom početi 18. travnja. Cilj nam je da sve zakone koji su povezani izglasamo istog dana - objasnili su SDP-ovci. No Burić i na to njihovo objašnjenje ima prigovor:

- Najavljuju petodnevni radni tjedan, a nemamo što raditi ni tri dana - zaključio je Burić.

''Replika bi se mogla odnositi i predstavnicima Vlade'

Nakon gotovo dvosatnog sastanka proširenog Predsjedništva mahom se razgovaralo samo o idejama promjene pravilnika. Predsjednik Sabora Boris Šprem novu sjednicu Sabora najavio je za 18. travnja te ujedno i  još jedan sastanak Predsjedništva.

- Što se tiče izmjene poslovnika Sabora, želimo postići konsenzus o njegovoj izmjeni i svi smo se s time složili. To će zahtijevati dva čitanja poslovnika i još jednu konzultaciju Predsjedništva, a prvo čitanje bi se na dnevnom redu moglo naći za 3-4 tjedna - rekao je Šprem. 

Naglasio je kako treba demokratizirati rad Sabora te ponovio svoj stav da treba ukinuti ispravak netočnog navoda kao  jednosmjernu komunikaciju i osnažiti institut replike. 

- Replika bi se onda mogla odnositi i prema predstavnicima Vlade - rekao je Šprem. 

Podsjetio je da je HDZ predlagao prije dvije godine da se ukine ispravak netočnog navoda, ali po tom pitanju ništa nije učinjeno. Rekao je da ako se postigne konsenzus bit će lakše i provoditi promjene. Otkrio je kako postoje razlike među klubovima no sve je još uvijek zbog nedostatka informacija ostalo na idejama. Nisu raspravljali o kažnjavanju zastupnika. 

- Razmatrat će se i prijedlog laburista da se sjednice ne mogu prekidati na dulje od pet dana - rekao je Šprem. 

Kosor: Vlada se baš i nije ''pretrgla''

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor potvrdila je i da je HDZ još 2010. predložio ukidanje ispravka, ali se ona tome usprotivila.

- Podržavamo da se poslovnik mijenja kada za to ima osnove. Mi smo protiv ukidanja netočnog navoda jer je to ograničavanje prostora za rad zastupnika. Institut povrede poslovnika također ne bi trebalo ukidati već regulirati da se on ne zloupotrebljava - smatra Kosor. 

Istaknula je kako je od 23 točke dnevnog reda samo njih sedam predloženo od strane Vlade, od čega šest ide u hitnu proceduru. Smatra da se Vlada nije ''pretrgla od posla''. 

- Ponovno se stvara dojam da je u Hrvatskoj izvanredno stanje. Pokazuje se i praksa Kukuriku koalicije da donese zakone na brzinu pa ih povlače zbog šlamperaja - rekla je Kosor. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 119
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...