Obavijesti

News

Komentari 2

Kad je našao mladu ljubavnicu, ženu je htio strpati u - ludnicu!

Kad je našao mladu ljubavnicu,  ženu je htio strpati u - ludnicu!
1

Autor Olivera Twista, slavni engleski književnik Charles Dickens slovio je za uzornog supruga i oca desetero djece. A onda se zaljubio u 27 godina mlađu glumicu te se odlučio riješiti žene..

VIDEO

Oni su bili genijalci, talentirani umjetnici, znanstvenici, borci za mir, ljudi koje je svijet obožavao. No u privatnom životu bili su sve, samo ne uzorni, moralni i čestiti.. U pet nastavaka donosimo vam priče o slavnim osobama koje su 'izvana' djelovali savršeno, a zapravo su bili prava 'đubrad'

Zadnjih 13 godina života pisac Charles Dickens ludo je volio mlađahnu glumicu Ellen 'Nelly' Ternan. Zbog nje je odlučio ostaviti sve.

Autor 'Olivera Twista' i 'Velikih očekivanja' još je za života bio slavan, bogat i utjecajan.  Imao je sve. Veliku obitelj, slavu i ugled, bio je najveća književna zvijezda svog vremena, nešto kao današnji 'celebrity.

No onda je počeo aferu Ellen koja je u vrijeme njihovog prvog susreta bila samo godinu dana starija od njegove najstarije kćeri.

Kad su se upoznali 1857. godine on je imao 45, a ona 18 godina. Volio je mlade djevojke, a ona je bila sitna, mlada i lijepa - baš po njegovom ukusu.

Supruga mu pronašla dar koji je kupio ljubavnici

Dickensov 22-godišnji brak sa četiri godine mlađom Catherine Hogarth od koje se već prije bio potpuno udaljio uskoro se raspao, a on je počeo voditi dvostruki život. Za nevjeru je njegova supruga doznala tako što je otvorila paket koji je isporučen od draguljara na njihovu adresu. Mislila je da je suprug napravio lijepu gestu. No, u paketu je pronašla zlatnu ogrlicu namijenjenu Ellen, s posvetom njezina muža mlađahnoj ljubavnici. Pisalo je “Za Nelly, moju ljubav”.

Njihova ljubavna priča izazvala je neviđen skandal. Po tadašnjim viktorijanskim konvencijama razvod je bio nezamisliv. No to Dickensa nije obeshrabrilo. Godinu dana nakon što je upoznao 27 godinu mlađu Ellen ostavio je suprugu. Službeno je ostao u braku, ali vezu s Ellen nije htio prekinuti unatoč tome što je izazvao buru u javnosti i ponizio suprugu.

Da je Dickens ostavio suprugu i djecu radi mlade i zavodljive ljubavnice poznato je, no britanski povjesničari nedavno su pronašli korespondenciju, čak 98 pisama koji su se čuvali na Harvardu u kojima se vidi da se podmukli Dickens pokušao riješiti žene na način da je strpa u ludnicu.

Uvjeravao je liječnike da je zatvore. To je bio njegov način da je makne iz svog života i izbjegne osudu javnosti.

Mučna brakorazvodna parnica

Catherine i Charles su prvih godina imali dobar brak, ona mu je pravila društvo na svim njegovim putovanjima, puno su vremena provodili zajedno. No, s godinama su se udaljili.

Nakon desetero djece i 20 godina braka nije mu bila privlačna kao prije. No Catherine nije bila glupa i kad je shvatila da je Charles doslovno zaluđen mladom glumicom uz pomoć vjernih savjetnika uspjela se izboriti za godišnju naknadu od koje je kasnije živjela. No brakorazvodna parnica do koje je na kraju ipak došlo bila je mučna, trajala je tri godine i premda je uspjela doći do 600 funti godišnje koje joj je trebao isplaćivati (današnjih 25 tisuća funti) Dickens je svojoj dugogodišnjoj životnoj družici dopustio da zadrži samo najstarijeg sina. Ostalih devetero djece joj je oduzeo.

Njegova biografkinja Claire Tomalin kazala je britanskim medijima kakao je Dickens slovio za dobročinitelja i čovjeka visokih moralnih principa pa se razvod braka nije uklapao u tu sliku. 

- Zato je raspad braka potiho pokušavao svaliti na nju proglašavajući je nesposobnom za samostalan život - kazala je Taomalin.

Kad je umro ljubavnica dobila tek 1000 funti

Svoju vezu su Dickens i Nelly cijelo vrijeme pažljivo čuvali od javnosti. Iako je romansa s Nelly bila tajna, nastavila se sve do njegove smrti. Sagradili su svoje tajno ljubavno gnijezdo izvan Londona gdje su živjeli pod lažnim imenima.Ellen ga je do kraja života pratila na putovanjima. Vjeruje se da je njegova voljena Nelly inspirirala neke njegove mračnije likove, uključujući i Estellu u 'Velikim očekivanjima'. 

Umro je u svom domu u 58. godini nakon što je doživio moždani udar. Uz njegovu postelju u trenutku smrti bila je upravo ljubavnica Nelly. Njegovo veliko bogatstvo, više od 90 tisuća funti podijelila su djeca i različite dobrotvorne zaklade. Nelly je dobila svega tisuću funti. Oplakivala ga je šest godina, a potom se udala se za 12 godina mlađeg svećenika.

Njihova ljubavna priča inspirirala je glumca Ralpha Fiennesa za film 'The Invisible Woman' ('Nevidljiva žena'). 

Supruga Catherine je Dickensu ostala lojalna do kraja. Nikad nije javno govorila o okolnostima njihovog bračnog kraha. Umrla je od tumora devet godina nakon bivšeg muža.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Sanirao se neki zid i iskočili su tanjuri. Pokazao sam ih Titu...'
FELJTON: TAJNI DOSJEI UDBE (6)

'Sanirao se neki zid i iskočili su tanjuri. Pokazao sam ih Titu...'

U neposrednoj blizini Barbarige nalazi se vojni objekt - kasarna u kojoj je smještena jedinica 5. VPS. Vojni objekt je ograđen žičanom ogradom i jedino na tom mjestu do sada nisu vršena arheološka istraživanja

Misterij Seusovog blaga: Tko je našao i ukrao vrijedno posuđe?
FELJTON: TAJNI DOSJEI UDBE (5)

Misterij Seusovog blaga: Tko je našao i ukrao vrijedno posuđe?

Dan nakon prijave Vesne Girardi-Jurkić, koja je završila i na nekim od važnijih političkih adresa u Hrvatskoj, okružni javni tužitelj u Puli zatražio je od Službe javne sigurnosti provođenje istrage
Monty se posebno zanimao za 'mržnju' između Hrvata i Srba
FELJTON: TAJNI DOSJEI UDBE (4)

Monty se posebno zanimao za 'mržnju' između Hrvata i Srba

William Montgomery je bio arhitekt Miloševićeva sloma. Slično je radio kod nas kad je stvorena ‘šestorka’ koja je dobila HDZ na izborima 2000. godina