Obavijesti

News

Komentari 3

Plenkijev znanstveni Sovjet: sluša one koji mu govore ono što želi čuti. I što mu odgovara.

Plenkijev znanstveni Sovjet: sluša one koji mu govore ono što želi čuti. I što mu  odgovara.

Vijeće za suočavanje s prošlošću Plenković je iskoristio za legalizaciju ustaštva i za pakt s desnicom. Znanstveni savjet koristi samo kao pokriće za politički motivirane odluke, što sad dovodi do priča o pobuni u Savjetu.

VIDEO

Kad je Andrej Plenković prošli puta osnovao jedno povjerenstvo, ono za suočavanje s prošlošću, dobili smo legalizaciju ustaštva.

A kad je Andrej Plenković osnovao savjet, onaj znanstveni za borbu protiv korone, dobili smo neobuzdano i nekontrolirano širenje pandemije.

Zajednički nazivnik? Oba tijela donosila su odluke koje su u datom trenutku politički odgovarale premijeru i šefu HDZ-a.

Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima kojim je predsjedao akademik Zvonko Kusić, donijelo je zaključak prema kojem se pozdrav "Za dom spremni" može koristiti u komemorativne svrhe i u kontekstu obilježavanja žrtava Domovinskog rata, kao i u grbu HOS-a, što je Plenkovića poštedjelo teške bitke s ustašoidnom desnicom.

Danas, Znanstveni savjet za suzbijanje epidemije bolesti COVID -19, osnovan u ožujku ove godine, služi premijeru kao pokriće za donošenje mjera koje Vladi i vladajućoj stranci u ovom trenutku politički odgovaraju.

Tako to biva kad Plenković osniva povjerenstva i savjete: oni služe samo za pokrivanje njegove (samo)volje.

Plenkijev Znanstveni sovjet

I kao što se odluka Vijeća za suočavanje s prošlošću kosi s odlukama Ustavnog suda i nekim prekršajnim sudovima, kao i tvrdnjama brojnih povjesničara, ali omogućava Plenkoviću da preko "dvostrukih konotacija" ostvari suživot s ustašama i legalizira ustaštvo, tako se i neki članovi Znanstvenog savjeta bune da Plenković sluša samo one savjete u vezi pandemije koji mu odgovaraju.

Današnja 24 sata donose insajderske informacije iz samog savjeta u kojem neki članovi prijete napuštanjem tog tijela ukoliko se ignoriranje njihovih savjeta nastavi. Neće još dugo izdržati ako premijer Andrej Plenković i Stožer nastave slušati samo onaj dio znanstvenika čiji im stavovi politički odgovaraju.

Dok pandemija odnosi sve više života.

I to je temeljna odlika autoritarna ponašanja, a očito i karakteristika Plenkovićeve vladavine.

Paravan za odluke 

Osniva nekakva pompozna tijela kako bi dobio privid demokratičnosti, a zapravo ona mu služe samo kao pokriće i paravan iza kojeg bi sakrio svoju političku agendu. 

U tim tijelima premijer sluša samo one savjete koji mu politički odgovaraju, pa makar ti savjeti bili promašeni, destruktivni, neutemeljeni, pa i štetni. A članovi koji žele biti utjecajni, makar ne pripadali uskoj specijalizaciji, premijeru govore ono što on želi čuti. 

Oni članovi koji prkose toj struji bivaju izolirani ili marginalizirani, koliko god kompetentni bili. 

Napreduju oni koji se dodvoravaju. Odlaze oni koji prkose struji.

Štetne posljedice

Posljedice su vidljive: Hrvatska je praktički legalizirala ustaštvo, kao što je primijenila mjere koje na dnevnoj razini rezultiraju desetinama mrtvih dnevno. 

Sve više liječnika, znanstvenika, stručnjaka, udruga i organizacija, upozorava kako su Vladine mjere za suzbijanje pandemije nedovoljne i neefikasne, ali Plenković se na to ne osvrće i oslonac traži u tvrdnjama znanstvenika koji mu idu niz dlaku.

S nekima Plenković čak i otvoreno ratuje, premda svakodnevno gubi bitku sa stvarnim događajima. Kao i sa stvarnošću.

Labave mjere odgovaraju Vladi koja se priprema za komemoraciju Vukovara, koja održava stranačke izbore, koja se priprema za lokalne izbore, koja se boji ekstremne desnice, kao i glasnih antimaskera, a Plenković koristi sva tijela - pa i Krizni stožer - za prilagođavanje njegovoj političkoj agendi.

Vijeća i savjeti su samo smokvini listovi. Plenković je moćnik kojemu se svi trebaju prilagoditi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u