Obavijesti

News

Komentari 27

Kad su ga uhitili, Gotovina je u džepu imao 12.000 € i krunicu

Kad su ga uhitili, Gotovina je u džepu imao 12.000 € i krunicu
17

Generala su uhitili na Kanarima dok je večerao. Pojavile su se spekulacije kako su ga izdali, kako su ga uhitili zbog supruge te kako su do njega došli zapravo Srbi

VIDEO

Hrvatskog generala Antu Gotovinu uhitili su 7. prosinca 2005. godine u hotelu s četiri zvjezdice Bitacora u turističkoj zoni Playa de Las Americas na otoku Tenerife koji pripada španjolskim Kanarima. Uhitila ga je lokalna policija na temelju uhidbenog naloga Haškog suda, a navodno je tjednima prije toga jahtom kružio otočjem i mijenjao prenoćišta. Nije bio naoružan, a kod njega u džepu našli su 24 novčanice od 500 eura odnosno ukupno 12.000 eura. Uhićenju se nije opirao. S njim je na večeri bio australski Hrvat Jozo Grgić Jablan. I njega su uhitili, ali i ubrzo pustili. 

Bio je ljubazan gost

Sobarica hotela Bitacora je ispričala kako je Gotovina bio ljubazan gost. Svjedoci su pak rekli kako je zadnji dan na slobodi proveo mirno. Gotovina i Grgić su se iza 20 spustili na večeru. Nisu naručivali ništa posebno nego su jeli što je bilo ponuđeno na švedskom stolu. Naručili su butelju crnoga vina. Oko 21.10 sati, odnosno malo prije nego su ispili zadnje gutljaje vina i prije nego je Gotovina uspio platiti butelju koja je prema riječima, šefa sale restorana Bitacora, stajala 20 eura, u restoran hotela upalo je devet španjolskih specijalnih agenata. Pitali su ga je li on Ante Gotovina. On im je smirenim glasom rekao da je. Tada je ispružio ruke, kao da je očekivao uhićenje, te je uz vidno olakšanje pogledao u kameru koja ga je snimala i rekao 'I to se jednom moralo dogoditi'. Zatim je pitao smije li uzeti sako što su mu policajci dopustili. Kod njega su osim novca našli i nekoliko krunica i slike Djevice Marije. U njegovoj sobi su našli i laptop koji su smatrali važnim za rekonstrukciju putovanja. Noć je proveo u španjolskom zatvoru Soto del Real. Riječ je o strogo čuvanom zatvoru koji se nalazi 40-ak kilometara od Madrida, a u njemu kazne služe teroristi, propali tajkuni, političari, bankari, odvjetnici i sl. Nakon toga su ga prebacili u UN-ov zatvor u Scheveningenu u Nizozemskoj gdje je i danas. 

'Heroj, a ne zločinac'

Odmah nakon bijega Ante Gotovine osvanuli su brojni plakati s njegovim likom u cijeloj Hrvatskoj. Jedan od najpoznatijih i najupečatljivijih napisa glasio je: 'Heroj, a ne zločinac'. Nakon što je uhićen u Zagrebu je oko 500 ljudi 'naoružanih' plakatima s likom Ante Gotovine, hrvatskim zastavama i pjesmom krenulo prema Markovu trgu i tražilo obraćanje ondašnjeg premijera Ive Sanadera. Otjerala ih je policija.

Gotovinu su izdali?

Ante Gotovina je Jozu Grgića Jablana upoznao još '90-ih kada je ovaj htio pokrenuti neki biznis u Hrvatskoj. Tajanstveni sudionik večere s generalom prema pričama potječe iz mjesta Ivanjska pored Banje Luke. Navodno se bavio bodybuildingom, nogometom i građevinskim poduzetništvom. Odmah nakon što je general uhićen pričalo se kako su ga izdali. Jozi Grgiću nikada takva krivnja nije dokazana, no nakon što se vratio u Australiju bio je navodno omržen među australskim Hrvatima koji su skupljali pomoć za obranu Gotovine i koji su ga poslali da generalu taj novac odnese. 

Uhitili ga zbog Dunje?

Carla Del Ponte je u svojoj knjizi 'Lov: Ja i ratni zločinci' koju je objavila 2008. godine napisala kako su Gotovinu locirali nakon što njegova supruga Dunja 'nije promijenila telefonsku karticu poslije zadnjeg poziva. Možda je to bio samo neoprez, mislim, ali možda je to, poslije tolikih godina bijega njezina muža, učinila namjerno.” Dalje u knjizi Del Ponte piše: “Španjolske su ga vlasti uhitile 7. prosinca u jednom restoranu na Tenerifima. Bio je u pratnji predivne žene. Mislim da je supruga Ante Gotovine bila napuštena žena, kao i tolike druge žene čijim sam se slučajevima bavila dok sam u Luganu radila na rastavama'. Navode iz te knjige oštro su demantirali Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić te Gotovinina supruga Dunja. Mišetić je rekao kako je to apsurdna laž jer se na snimci uhićenja vidi kako je Gotovina bio u društvu Joze Grgića. 

- Njena izjava da je ona spriječila španjolsku policiju da objavi snimke takozvane tajanstvene ljepotice prilikom uhićenja Ante Gotovine su čista megalomanija - tvrdi odvjetnik Mišetić napominjući kako takvim izjavama Carla Del Ponte, kao i obično, "skreće pozornost s onoga što je bitno i ne govori o nikakvim činjenicama". Odvjetnica Dunje Gotovine je pak najavila tužbu protiv Carle Del Ponte.  

Srbi uhvatili Gotovinu?

Početkom 2005. srbijanska policija je dobile informacije kako se sprema niz ubojstava u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Policija je zaključila kako je u tom trenutku za tako nešto bio sposoban jedino klan Luke Bojovića. Kako bi došli do njega operativci su počeli istraživati njegovog kuma Cvetka Simića. Istražujuci Simića policija je došla do Hrvoja Petrača koji je tada, navode, financirao odbjeglog generala Antu Gotovinu. Tako se slučajno došlo do informacija o Gotovini zahvaljujući kojima su ga uskoro uhitili, objavio je srpski Press. Dodaju i kako su za informaciju o načinu kako je Gotovina zapravo uhićen do sada znala samo tri čovjeka iz srbijanskog MUP-a.

Izvori za tekstove: 24sata, Press, Jutarnji list

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Apokaliptične scene sa sjevera Ukrajine: 'Ovo bi mogla postati masovna grobnica. Rusi  su tu...'
VOVČANSK POD TEŠKIM NAPADOM

Apokaliptične scene sa sjevera Ukrajine: 'Ovo bi mogla postati masovna grobnica. Rusi su tu...'

Napreduju po gradu i ulaze ljudima u kuće. Ovo je samo prvi val, testiraju našu obranu, kažu ukrajinski branitelji Vovčanska...

Dječak koji je pronašao bebu u košu u Zaprešiću: 'Pomislili smo da je mačka, šokirali smo se...'
EKSKLUZIVNO ZA 24SATA

Dječak koji je pronašao bebu u košu u Zaprešiću: 'Pomislili smo da je mačka, šokirali smo se...'

Dječak koji je pronašao dijete u košu za smeće u Zaprešiću ekskluzivno je otkrio detalje strave te večeri za 24sata
U Vladi na kraju tek minimalne promjene: Odlazi ovo dvoje ministara, dolazi novi HDZ-ovac
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

U Vladi na kraju tek minimalne promjene: Odlazi ovo dvoje ministara, dolazi novi HDZ-ovac

Ministricu turizma koja odlazi u EU parlament bi trebao zamijeniti dosadašnji HDZ-ov državni tajnik u Ministarstvu turizma, splitski HDZ-ovac Tonči Glavina. Dvoje sadašnjih ministara će dobiti nove resore