Obavijesti

News

Komentari 5

Kad Tigrica voli Pumu: Ljiljana i Mirko zaljubili se u vihoru rata

Kad Tigrica voli Pumu: Ljiljana i Mirko zaljubili se u vihoru rata
9

Ljiljana i Mirko Bočkaj upoznali su se prije 18 godina. Vjenčali su se 1994. Prošli su gotovo sva ratišta. Dobili su dvoje djece. Ljiljana je bila jedina žena u satniji

VIDEO

Na 20. obljetnicu 1. gardijske brigade Tigrovi Ljiljana (48) i Mirko (51) Bočkaj iz Seketina kraj Varaždina bez riječi su šetali pistom zagrebačke vojarne Croatia. Prije 18 godina, u jeku rata, na toj su pisti službeno započeli svoju ljubavnu vezu. I danas se živo sjećaju svog prvog, nimalo romantičnog poznanstva u rujnu 1992. godine u Kleku. 

Sama pečem kruh zato što ga nemam od čega kupiti, Ljiljana o teškoj situaciji

- Došao sam na šank, a sve je bilo puno momaka iz voda. Jedan je sjedio u kutu i samo sam čuo ženski glas, no nigdje nisam vidio ženu. Kako je bila kratko ošišana, tek sam poslije shvatio da je to moja Ljilja. Tu sam je zapazio, a prvi put smo razgovarali malo poslije kad je došla do šanka i rekla: ‘Daj mi kolu, ovaj mali plaća’ - prisjeća se Mirko. Kad je Ljiljanu nedugo nakon toga sreo u vojarni Croatia, izašli su na piće i počeli razgovarati.

Da nije bilo Udruge Štraser, djeca nam ne bi imala knjige, Mirko o nedostatku novca

- Rekla sam mu da već imamo godina i da bismo mogli probati hodati. Ako će ići, oženit ćemo se i imati djecu. I tako smo počeli. Oženili smo se 5. veljače 1994. u kući Mirkova rođaka - prisjeća se Ljiljana. Naviknuta na vojnu uniformu, jedva je čekala da sa sebe skine vjenčanicu i šminku. Dobili su dvoje djece, Barbaru (16) i Ivana (13). 

- U braku smo 16 godina. Slažemo se i o svemu dogovaramo. Ovaj brak može opstati samo zato što znamo što je svatko od nas prošao - kaže Mirko, koji je 1993. prešao u 7. gardijsku brigadu, Pume.  Unatoč bogatim ratnim putevima, životnu harmoniju remeti teška financijska siutacija. Da nema dobrih ljudi, prijatelja iz rata koji im pomažu, kažu da bi umrli od gladi.

- Sama pečem kruh, jer ga nemam od čega kupiti kad sve poplaćam. A samo želimo pristojan život - kaže Ljiljana.

Bila jedina žena u svojoj satniji

Ljiljana je u rat došla kao običan vojnik. Napustila je posao u Astri i nogomet te uzela pušku u ruke. Bila je jedina žena u satniji, ali ravnopravna s kolegama. Pucala je, išla u čišćenje, u rovove, spavala s automatom na prsima. Bila je među najboljim vojnicima.

Prošli su gotovo sva ratišta

1991. Mirko je bio u bazi Tigrova u Rakitju.  Prošao je sve bojišnice, a na dubrovačkom zaleđu upoznao je  Ljiljanu 

1992. Ljiljana je bila na bojišnici kraj Novske 

1994. Ljiljana i Mirko vjenčali su se u kući Mirkova rođaka 

2010. Žive kraj Varaždina

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

Mladić iz 'šlep bande' s drugim partnerom ukrao još 17 auta: Prodavali su ih u staro željezo
KRALI PO PARKIRALIŠTIMA

Mladić iz 'šlep bande' s drugim partnerom ukrao još 17 auta: Prodavali su ih u staro željezo

Mladić (22) i 56-godišnjak s javnih su parkirališta krali neregistrirana vozila, a u dva navrata odvezli su ih uz pomoć vozila za vuču. Mladića sumnjiče i za još sedam krađa s 27-godišnjakom
Provjerite listiće Eurojackpota! Veliki dobitak ide u Zagreb
IZVUČEN DOBITNI JOKER

Provjerite listiće Eurojackpota! Veliki dobitak ide u Zagreb

U 118. kolu igre Joker izvučen je dobitni Joker broj 423632, koji je nekome iz Zagreba donio dobitak Joker 6 u iznosu od 437.029,87 eura