News

Komentari 36

Kaić: Izgleda da nas čeka novi val zbog omikron varijante

Kaić: Izgleda da nas čeka novi val zbog omikron varijante

Vidimo da je u JAR-u došlo do jako naglog skoka novooboljelih pojavom omikrona, vidimo i u Ujedinjenom Kraljevstvu da raste broj novooboljelih, rekao je epidemiolog Kaić

Epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić komentirao je odaziv na cijepljenje djece prvog dana u HTV-ovom Studiju 4

- Sasvim sigurno će biti veći broj cijepljenih kada se krene cijepiti u pedijatrijskim ambulantama i ambulantama školske medicine. Vidjet ćemo kakav će biti odaziv, ne bih po prvom danu procjenjivao. Činjenica ipak ostaje da što je mlađa dob da je manji odaziv - rekao je. 

Kako javlja HRT, u Zagrebu je prvog dana, u srijedu, cijepljeno 12 djece starosti od 5 do 11 godina, a u Rijeci njih petero. 

Djeca razvijaju uobičajene nuspojave 

Kaić je poručio da, prema kliničkim istraživanjima, djeca imaju uobičajene nuspojave nakon cijepljenja - glavobolju, povišenu temperaturu, bol u mišićima, bol u kostima. 

- Oko 50% djece razvije nuspojave, koje traju dan ili dva. Meni je jasno da je manji rizik teškog oboljenja za djecu nego za odrasle, jasno mi je da ljudi "važu" isplati li se riskirati razvoj nuspojave u odnosu na bolest koja će se dogoditi ako se dijete ne cijepi. Sva savjetodavna tijela, uključujući primjerice američki CDC, ECDC i poput Agencije za lijekove, kažu da korist od cijepljenja nadmašuje rizike. Za sada je to tako, ne možemo drugačije reći. Iz iskustava zemalja poput Izraela, ne postoje podaci o nekim ozbiljnim nuspojavama - rekao je Kaić. 

Dodaje kako će se djeca također cijepiti s dvije doze, u razmaku od tri tjedna. 

- Poznato je da ako je razmak malo veći, tipa iznad četiri, šest ili osam tjedana, čak je to i bolje, to pokazuju podaci - rekao je. 

Što se tiče odaziva na cijepljenje za djecu od 12 do 14 godina, epidemiolog je rekao kako je on slab te da je u te tri generacije cijepljeno 6500 djece. 

- Ne očekujem super odaziv kod mlađe djece, što je šteta - rekao je. 

'Izgleda da nas čeka novi val' 

Kaić nije zadovoljan epidemiološkom situacijom zbog dnevnih brojeva novozaraženih. 

- Izgleda da nas čeka novi val. Nezahvalno je prognozirati, ali vidimo da je u JAR-u došlo do jako naglog skoka novooboljelih pojavom omikrona, vidimo i u Ujedinjenom Kraljevstvu da raste broj novooboljelih. ECDC objavio je jučer dokument o omikronu, gdje predviđaju tijekom siječnja ili tijekom veljače da će prevladati. Zapravo se očekuje novi val. Za sada znamo da su u JAR-u blaže kliničke slike, no ne zna se kakve će kliničke slike biti u Europi, tamo je ipak ljeto, a ovdje zima - rekao je. 

Na pitanje kakva je situacija s gripom, Kaić je rekao kako je ona dobra jer gripe - nema. Istaknuo je da je u kolovozu i rujnu bilo "par sporadičnih slučajeva" i manjih grupiranja. 

- Prestala je, ali nije još vrijeme, no mogla bi uskoro doći - rekao je. 

Najčitaniji članci