News

Komentari 8

Ravnateljica splitskog NZJZ-a: Sigurnost i efikasnost cjepiva za djecu ista je kao i kod odraslih

Ravnateljica splitskog NZJZ-a: Sigurnost i efikasnost cjepiva za djecu ista je kao i kod odraslih

Kod svih mlađih koji su do sada cijepljeni nije bilo bitnijih nuspojava, a ne očekuju se ni kod djece, kazala je ravnateljica splitskog NZJZ-a

Sigurnost i efikasnost cjepiva kod djece pokazala se isto kao i kod odraslih, tako da vjerujemo da će sve biti u najboljem redu - rekla je Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Splitu za Dnevnik Nove TV.

U srijedu je u Hrvatskoj počelo i cijepljenje djece - u Hrvatsku je stiglo 48 tisuća doza.

Ispred splitskog Zavoda za javno zdravstvo veliki je red za testiranje, pretpostavlja se da je to zato što je i veliki broj zaraženih. Što se tiče cijepljenja djece na splitskom području - stiglo je šest tisuća doza.

U jednoj školskoj ambulanti kazali su da su tek u srijedu krenuli s obavijestima prema školama, koje će obavijestiti roditelje da mogu cijepiti djecu kod pedijatara te vikendom na Zavodu za javno zdravstvo.

Karin je kazala da roditelji mogu vikendom dovesti djecu na cijepljenje od 13:30 do 14:30 u prostorije NZJZ, gdje cijepe liječnici školske medicine. Tijekom tjedna to je moguće kod pedijatara i liječnika školske medicine, podsjetila je Karin te istaknula kako treba dogovoriti cijepljenje, budući da su desetodozne bočice sa cjepivom i trebalo bi ih taj dan potrošiti.

Roditelji djece koja imaju kronične i teže bolesti, za koje je objavljena preporuka već su se ranije raspitivali za cijepljenje, a kako su tek sada krenule obavijesti prema školama, tek će se vidjeti koliki će biti interes.

Na pitanje o nuspojavama cjepiva za mlade, Karin je podsjetila kako je u stručnoj literaturi bilo podataka o miokarditisu, ali za vrlo rijetke slučajeve kod mladića starijih od 16 godina, i to na razini svjetske populacije. Kod nas nije bilo zabilježenih nuspojava, jer se nije ni cijepio veći broj mladih.

Kod svih mlađih koji su do sada cijepljeni nije bilo bitnijih nuspojava, a ne očekuju se ni kod djece, kazala je ravnateljica splitskog NZJZ-a.

- Sigurnost i efikasnost cjepiva kod djece pokazala se isto kao i kod odraslih, tako da vjerujemo da će sve biti u najboljem redu - objasnila je.

Što se tiče zaraženih omikron sojem u Spitu Karin je kazala kako je više osoba stavljeno u karantenu zbog kontakata, a u srijedu je potvrđeno da su zaražene četiri osobe. Svi imaju blaže simptome.

Najčitaniji članci