Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
183 komentara

'Kakav izlazak iz recesije, oni žele manipulirati i obmanuti'

Izjava Marasa čula se i u Saboru. HDZ kaže da Maras ne poznaje metodologiju, te da pokušava obmanuti javnost. Za Linića smo, pak, daleko od izlaska iz krize

Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
183 komentara

Nakon što je ministar Gordan Maras u Petrčanima ustvrdio da je Hrvatska izašla iz recesije, stigle su reakcije saborskih zastupnika. 

Ivan Šuker (HDZ) ustvrdio je da ministar očito ne poznaje metodologiju, jer da bi se službeno reklo da je neka zemlja izašla iz recesije mora imati dva kvartala gospodarski rast. 

Patrik Macek/Pixsell

- Određeni pozitivni makroekonomski pokazatelji to ne znače - rekao je  HDZ-ovac napominjući da smo u siječnju bilježili pad industrijske proizvodnje. Izvoz je, navodi Šuker, posljedica ulaska Hrvatske u EU i drugačije metodologije.

- Svaki pokazatelj je dobar, no izlazak iz recesije su dva uzastopna pozitivna kvartala - poučio je Šuker.

'Danas su i banane naš izvozni proizvod, a ne proizvodimo ih'

Njegov stranački kolega Gordan Jandroković primijetio je da ministri i premijer sada, kada im po njihovom mišljenju brojke idu u prilog, više ne dovode u pitanje vjerodostojnost i kako su rekli šlampavost Zavoda za statistiku. 

Patrik Macek/PIXSELL

- Radi se o jednoj nedosljednosti i nekorektnosti prema građanima i državnim institucijama. Što se tiče brojki mi moramo voditi računa da je Hrvatska danas članica EU, da se promijenila metodologija. Danas možete kao hrvatski izvozni proizvod pronaći i banane, a znamo da ih se u Hrvatskoj ne proizvodi. Kada gledamo novu metodologiju i sveukupnost brojki i rezultata Vlade, smatramo da su ti rezultati trebali biti puno bolji. Nismo zadovoljni i bojim se da se ovdje radi o pokušaju manipulacije i obmane hrvatskih ljudi - izjavio je. 

Linić: Nismo ni blizu izlaska iz krize

Nezavisni zastupnik Slavko Linić podsjetio je da smo u 2011. godini imali 1,5 milijuna zaposlenih dok se danas polako približili brojki od 1,34 milijuna zaposlenih što znači da smo izgubili 160.000 radnih mjesta. 

Patrik Macek/PIXSELL

- Sve dok gubimo radna mjesta, sve manje imamo zaposlenih moramo shvatiti da je recesija duboko ukorijenjena u gospodarstvo. Ponovno se diže nelikvidnost, neplaćanje je sve veće, a ulaganja nema. Sve to pokazuje da nismo ni blizu prekida negativnih trendova u gospodarstvu i da ćemo trebati krupne promjene - izjavio je Linić.

Linić navodi da ova Vlada i nadalje smatra da treba troškovnu stranu oporezivati, a ne shvaća da treba oporezivati i imovinu, nekretnine. 

- To je osnovni problem, taj liberalni pristup – što bogatiji, manje poreza, a sad porez prebacimo na plaće, radnike, gospodarstvo. Ja tvrdim neće biti većeg izvoza, to će biti problem - zaključio je Linić.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message