Obavijesti

News

Komentari 97

Kako je hrvatski Trump postao novi saveznik Putinove Rusije

Kako je hrvatski Trump postao novi saveznik Putinove Rusije
1

Zadnjim izjavama o Ukrajini, gdje je skinuo odgovornost za eskalaciju s Rusije i poručio da će povući vojsku iz Ukrajine, Zoran Milanović dobio je pohvale ruskih državnih medija. Koga Putin hvali, nema se čime pohvaliti.

VIDEO

Zoran Milanović odavno je stekao i pomno njeguje titulu hrvatskog Trumpa.

Njegova zapaljiva retorika izaziva zgražanje kod liberala i ljevičara, često vrijeđa i omalovažava žene, koketira s populizmom i nacionalizmom, dodvorava se nacionalističkoj desnici i antivakserima, ponekad zaglibi u povijesni revizionizam, izražava veće poštovanje prema ratnim zločincima nego žrtvama, divi se jačima i iživljava na slabijima.

I naravno, redovito izaziva diplomatske incidente.

A sada je predsjednik RH došao do toga da ga Rusija hvali.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zadnjih desetak godina glavna zadaća Vladimira Putina bila je destabiliziranje Zapada, razbijanje NATO saveza i Europske unije. U tu svrhu sponzorirao je izbor Donalda Trumpa i referendum o izlasku Velike Britanije iz EU, a neskriveno podržava sve brojnije populističke, nacionalističke i antisistemske stranke u Europi.

Putinov izazov

Danas, pak, mnogi analitičari gomilanje ruskih trupa na granici s Ukrajinom tumače kao novi Putinov izazov Zapadu i testiranje jedinstva u NATO-u i EU. 

I tko je prvi popustio? Zoran Milanović.

"Ako dođe do eskalacije povući ćemo do zadnjeg hrvatskog vojnika", kazao je hrvatski predsjednik, što su ruski prodržavni mediji dočekali s fanfarama i pozdravili Milanovića kao "konačnog jednog razumnog europskog čelnika". Naročito ih je oduševila izjava da je "odgovornost za eskalaciju na Washingtonu".

Europska unija bila je konsternirana Milanovićevim izjavama, dok je Ukrajina pozvala hrvatsku veleposlanicu na razgovor zbog njegove izjave da "Ukrajini nije mjesto u NATO-u", te da je ona "jedna od najkorumpiranijih država na svijetu".

A sve to upravo je ono što bi napravio - i što jest radio - Donald Trump.

Putinov miljenik

On je rasturao NATO, svađao se sa zapadnim saveznicima, divio silnicima i dodvoravao Putinu. Kao što je zaradio Putinovu podršku.

Danas Putinovu podršku uživa Zoran Milanović. Uživa podršku silnika koji ubija liberalnu demokraciju, oživljava fašističku desnicu, generira sukobe i podjele i općenito, predstavlja prijetnju institucijama i vrijednostima kojima pripada i Hrvatska.

Putin je odlikovao Milana Bandića. Putin je primio na privatnu audijenciju Kolindu Grabar Kitarović. A sada se tom odabranom krugu približava i Zoran Milanović.

I to baš onaj Milanović koji se proteklih mjeseci ponaša kao akviziter američke vojne opreme, zrakoplova i oklopnjaka, dok se istodobno hvali da je vrhovni zapovjednik vojske koju povlači iz NATO misija.

Trumpov lik

Ovom najnovijom potporom ruskih medija povodom ukrajinske krize predsjednik Milanović ubacio je zadnji komadić u mozaik političara trumpovskog tipa. 

Milanović odavno ratuje protiv europskih institucija, izaziva sukobe s Bruxellesom ili otvoreno zgražanje čelnika EU, a u posljednje vrijeme šuruje s Miloradom Dodikom koji otvoreno "zahvaljuje Putinu i Milanoviću" jer ga oni "jedini razumiju".

Milanović je, dakle, postao Putinov čovjek u Hrvatskoj, pa i na Balkanu.

Saveznik silnika

A to znači da je postao saveznik silnika koji ruši sve ono na čemu se moderna Hrvatska, kao članica EU i NATO saveza, treba zasnivati. Od liberalne demokracije, preko slobode medija i ljudskih prava, do globalne stabilnosti i suradnje.

Milanović, predsjednik jedne od najkorumpiranijih država u EU, naziva Ukrajinu "jednom od najkorumpiranijih država na svijetu". Zanimljivo, nije imao potrebu iznijeti neku sličnu opasku na račun Putinove Rusije.

Milanović je, dakle, (p)ostao hrvatski Trump, Putinov prijatelj i saveznik u destabiliziranju euroatlantskih institucija. A to za navodnog predsjednika liberalne ljevice nipošto nije kompliment, nego ozbiljna optužba. 

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 97
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Borba sa sustavom: 'Dijete ne može u vrtić jer je tata stranac'
DRAMA OBITELJI IZ ZAGREBA

Borba sa sustavom: 'Dijete ne može u vrtić jer je tata stranac'

Marcella i Nevenko imaju troje djece. Dvoje ide u vrtić, ali treće ne može jer su mijenjali pravilnik. Marcella zbog toga ne može raditi
Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim
NOVI PROBLEMI U PREGOVORIMA

Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim

Osam manjinskih zastupnika želi s Andrejom Plenkovićem, ali micanje 3 zastupnika SDSS-a je uvjet Domovinskog pokreta. Bez podrške i ostalih pet, HDZ ne može do većine. A bez manjina gubi i dva HSLS-ova glasa...